Barutana klub Beograd

Dodeljene nagrade 13. BALKANIME

Datum objave:10.10.2016

Pročitano:3972 puta

By:Marina Lučić

U punoj sali Doma kulture „Studentski grad“ proglašene i uručene nagrade 13. Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, nakon predstavljanja rezultata radionice animacije peska i plastelina „Animirana vizuelna poezija“ koju je vodio Koke Riobo Kortes iz Španije i performansa „Portret“ koji je vodio Tomas Džonson.

 

Balkanima 2016 / Foto: Jovan Nedeljkov

Foto: Jovan Nedeljkov

 

Žiri glavnog takmičarskog programa u sastavu Žan-Lik Slok (Belgija) Viola Sova (Poljska) i Aleksa Gajić (Srbija) doneo je odluke o nagradama u okviru glavnog takmičarskog programa BALKANIME.


Grand Prix festivala dodeljen je Aniti Kvjatovskoj-Nakvi iz Poljske za film „Mesto“. „Mesto“ je film koji ima jak vizuelni identitet i povezuje naraciju sa apstraktnom i eksperimentalnom filmskom formom. Film savršeno dočarava unakrasno prepletanje misli u momentu približavanja smrti.

 

Nagrada za najbolji film jugo-istočne Evrope dodeljena je Milošu Tomiću iz Srbije za film „O robovima i robotima“. Animirajući objekte u tehnici stop motion animacije autor baca novo svetlo na strukturu i svojstva svakodnevnih predmeta i na sebi svojstven način - izuzetno originalnim rešenjima ilustruje davni govor profesora Radivoja Kašanina koji nikad nije bio aktuelniji nego danas.
Specijalne nagrade (diplome) dodeljene su sledećim filmovima:

 

Balkanima 2016 / Foto: Jovan Nedeljkov

Foto: Jovan Nedeljkov

 

Filmu „Analiza paraliza“ autorke Anete Melece iz Švajcarske. Skroman, lažno naivan i kolorističan grafički dizajn spojen sa savršeno savladanom naracijom čini da ovaj film donosi dah svežine u bioskopsku salu.


Filmu „Animirane novine“ autora Donato Sansone iz Francuske. Izvlačeći slike iz poznatih novina i izmestivši ih iz njihovog prirodnog okruženja, autor je prikazao veoma originalan i umetnički tretman internacionalnih vesti.


Filmu „Nemoguće figure i druge priče 2“ autorke Marte Pajek iz Poljske. Autorka na grafički vešt način kroz paterne i repetativne prizore pokazuje uokvirenost u monotoniju svakodnevice, a kroz nerealna iskrivljenja i vizije - nemogućnost junaka da se izbori sa ostacima prošlosti, ustaljenih navika i straha od materinstva.


Filmu „Praznina“ autorke Dahee Jeong iz Francuske. Poetska imaginacija reditelja stvara mislilačke sekvence na platnu uključujući inteligentni smisao za humor i koristi iskustvo odsustva koje delimo sa naratorom.


Filmu „Dota“ autorke Petre Zlonoge iz Hrvatske. Savremeni filmski jezik uparen sa narodnom pesmom kreira vrstu animirane mreže. Sa zanimanjem posmatramo estetska rešenja i njihovu interakciju sa pesmom.

 

Balkanima 2016 / Foto: Jovan Nedeljkov

Dodela Grand Prix nagrade / Foto: Jovan Nedeljkov


Žiri studentskog programa je zasedao u sastavu: Tomas Džonson (Engleska), Jelena Maksimović (Srbija) i Mauro Kararo (Švajcarska) i doneo odluku o najboljima.


Nagrada za najbolji studentski film dodeljena je filmu „Dete mora” autorke Minha Kim iz Velike Britanije. Odluku o ovoj nagradi žiri je doneno jednoglasno. Ovaj film nam je dozvolio da zaronimo u emotivno putovanje kroz koje mlada devojka postaje žena.
Nagrada za najbolju školu je dodeljena Nacionalnoj filmskoj školi u Lođu iz Poljske zbog snažnog i jedinstvenog identiteta svakog studentskog filma.

Nagrada SAE Instituta Beograd dodeljena je srpskom filmu „Životi” autora Gorana Rakića. Precizno kadriranje, snažni likovi i jednostavna ali efektna scenografija.

Specijalne nagrade (Diplome) dodeljene su sledećim filmovima:

- „Srećan kraj” autora Jan Saska iz Češke. Zbog izvanrednog crnog humora i zanimljivog nelinearnog toka priče.

-„Muškarci” autora Carlos Rufas Giribets iz Mađarske. Zato sto nam je dao jak osećaj grubosti i nežnosti u isto vreme.

-„Svakodnevna hronika” autora Inbal Bentzur i Itan De-Botton iz Izraela. Zbog hrabre kombinacije tehnika i snaznog emotivnog opisa neizvesnosti očinstva.

Ovogodišnja 13. Balkanima je posebna jer je uvela nagradu za najbolji animirani film za decu. Petočlani dečji žiri nagradu je dodelio filmu „Kratka priča o lisici i mišu“ grupe autora iz Francuske zbog dirljive priče o prijateljstvu, odlične animacije i poruke da kada upadneš u nevolju uvek postoji neko ko će da te izbavi.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :