Dodeljena Merlinka nagrada na 48. FEST-u

Datum objave:09.03.2020

Pročitano:1642 puta

Lokacija: Beograd

Žiri Merlinka nagrade za najbolji kvir film prikazan na Festu koji dodeljuje Međunarodni festival kvir filma „Merlinka" činili su pozorišna rediteljka Isidora Goncić, urednik kulture u nedeljniku NIN Dragan Jovićević i direktor Merlinka festivala Predrag Azdejković.

Žiri je odgledao deset filmova iz FEST-ove selekcije koji su na različite načine obrađivali LGBT teme, a za nagradu su nominovani filmovi Autobuska stanica (režija Daniel Lesovic), Nas dve (režija Filipo Menegeti), Regrut (režija Oliver Hermanus).

 Prema oceni žirija najbolji kvir film je francuski „Nas dve" čiju režiju potpisuje Filipo Menegeti.

Kako žiri kaže, ova duboko intimna i emotivna priča je izuzetno hrabar prikaz univerzalne potrage za ljubavlju i slobodom u društvu i svetu opterećenom predrasudama, rodnom i seksualnom diskriminacijom koja određuje naše živote. U vremenu polarizovane stvarnosti film „Nas dve" je krik i vapaj za slobodom u kojoj ljubav osvaja svoje prostore prkoseći svemu. Ljubav jeste naš život i ono najvrednije u njemu.

Film prati penzionerke Ninu i Madlenu koje se tajno vole već decenijama. Za sve druge, uključujući i Madleninu porodicu, one su samo komšinice koje žive na poslednjem spratu zgrade. Dve žene se posećuju, uživajući u svakodnevnom zajedničkom životu, sve do dana kada jedan neočekivan događaj ne navede Madleninu kćerku da postepeno otkrije istinu o njima.

Merlinka je nezavisna nagrada koja se na FEST-u dodeljuje od 2018. godine. Do sada nagradu su dobili norveški film Telma (2018) i francuski film Divlji (2019).


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :