Doček u Novom Sadu: Događaj u punom smislu te reči

Datum objave:19.12.2019

Pročitano:2346 puta

Lokacija: Novi Sad

Novi Sad treću godinu zaredom spaja dve Nove godine, dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma u okviru Dočeka. Koncept koji je pokrenut u okviru priprema Novog Sada za godinu titule Evropske prestonice kulture i koji nastoji da opstane i nakon 2021. godine, podiže kreativne kapacitete i na jedinstven način spaja muziku i vizuelnu umetnost. „Želimo da umesto koncerata ponudimo događaje, u punom smislu te reči“, kaže umetnička direktorka Dočeka, Milica Stojšić, arhitektica i dizajnerka svetla, koja nam otkriva zašto je Doček u Novom Sadu poseban.


„Kroz programsku, žanrovsku i prostornu raznolikost, Doček treba da postane uzbudljivo putovanje kroz grad, koji postaje jedna scena, omogućavajući svakom posetiocu da u mnoštvu programa i lokacija formira lični line-up. Zato je veoma važno da sve događaje u sklopu Dočeka povezuje jasna nit zajedničkog vizuelnog identiteta i scenskog rešenja“ objašnjava Stojšić.

 


1. Doček je najavljen kao jedinstven audio-vizuelni doživljaj, šta to znači?


Priznati umetnici iz zemlje i inostranstva će kroz svoje radove u oblasti video mapiranja, animacije, instalacije i druge forme vizuelne umetnosti i novih medija biti uključeni u širi kreativni koncept ovogodišnjeg Dočeka. Želimo da umesto koncerata, posetiocima ponudimo događaje, u punom smislu te reči. Smatram da ne treba razmišljati odvojeno o muzici i vizuelnoj slici koja je prati, već o celini audiovizuelnog iskustva. Scenski dizajn muzičkih događaja podrazumeva promišljanje prostora i vremena u celini, dok nove tehnologije u domenu dizajna svetla ili live videa samo pomeraju granice mogućeg.


2. Ko će sve raditi na vizuelnom identitetu i scenskom dizajnu?


Događaj Doček osmišljen je kao uvertira za 2021. godinu, kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture, i predstavlja platformu koja bi, osim kvalitetnog muzičkog programa, trebala da omogući podizanje kapaciteta lokalne umetničke scene kroz prepoznavanje, angažovanje i umrežavanje mladih umetnika u domenu scenskih i vizuelnih umetnosti. U tom smislu, smatramo veoma dragocenim uključivanje u proces studenata osnovnih studija Scenske arhitekture tehnike i dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i studenata osnovnih studija Novih likovnih medija sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Studenti će, uz pomoć mentorskog tima, raditi na osmišljavanju i realizaciji scenskog dizajna i vizuelnog identiteta za određen broj lokacija na kojima će se dešavati Doček 7528. godine.


3. Pored studenata, u Novi Sad stižu i umetnici koji će takođe imati udela u pripremi Dočeka?


Muzički program svoju drugu polovinu pronalazi kroz intervencije u domenu umetničkog programa, u sklopu kojeg će se predstaviti TKV, street art umetnica iz Beograda, koja kroz svoje intervencije u javnom prostoru ispituje probleme prava na grad ili predstave žene, kao i Rodrigo Guzman, novomedijski umetnik iz Brazila, čija interaktivna instalacija Glyph, treba da prikaže prostor Kulturne stanice Svilara u najstarijem delu Novog Sada – Almaškom kraju, u novom svetlu.


4. Poslednji vikend u ovoj godini rezervisan je za dva događaja koji najavljuju umetnički program Dočeka. Šta se priprema?


U pitanju je plesni performans TEST 1-5, koji je zakazan za 29. decembar sa početkom u 20:21 časova, u samom centru Novog Sada, a koji će realizovati ekipa okupljena oko projekta „Pokretnica“. Performans se bavi temama traženja, otkrivanja i sakrivanja u odnosu na telesni doživljaj, zvuk i prostorne okvire u kojima se telo nalazi. U nedelju, 30. decembra, Novosađane i goste grada očekuje pop up koncert sa muzičkim gostima iznenađenja, u Poštanskoj ulici, koja je takođe u samom centru grada, baš kod prolaza koji je dobio ime po legendarnom novosadskom bendu - Pekinška patka. Upravo na tom mestu, street art umetnica TKV, uskoro kreće u crtanje murala, koji će biti završen 30. decembra, tako da će pop up koncert zapravo zaokružiti jednu umetničku priču i predstaviti novo delo street art-a koje ostaje Novom Sadu.


5. Primetan je minimalizam kada govorimo o dizajnu Dočeka. Da li to danas možda više privuče publiku kada nas sa raznih strana „napadaju“ informacije, pogotovo kada pričamo o periodu praznika?

 

Svakako da je jedno od polazišta bila vizuelna tišina, koja ima sposobnost da se izdvoji u buci koju donose praznici. Istovremeno, minimalizam vidimo kao sredstvo da ujedinimo različit karakter prostora na više od pedeset lokacija, na kojima će se dešavati Doček.

Na Doček dve Nove godine u Novom Sadu, 2020. i 7528. godine stižu - Artan Lili, Let 3 i Marijači bend „El Kombo“, Lolobriđida, Elemental, Kralj Čačka, Irkutska oblasna filharmonija sa solistima, Mahmut Orhan, Božo Vrećo i Kamerata Akademika, Bajaga i instruktori sa kvartetom i horom, TAPAN Lajv, Ana Stanić i simfonijski orkestar „Grad“, Dado Topić & Tajm After Tajm, Goran Trajkoski, Nolah Lajv, Dejan Petrović sa orkestrom, Svemirko, Letu štuke, Alitor, Ljubičice, Kinga Glik, Duk in Altum i mnogi drugi.

 


Svi događaji u okviru Dočeka 2020. biće besplatni, u centru grada, na otvorenom i trajaće tokom čitavog dana, dok će Doček 7528. biti u zatvorenim prostorima, širom grada, u večernjim satima. Ulaznice po promotivnim cenama su u prodaji do 23. decembra i mogu se pronaći na prodajnim mestima Gigx Tix-a i na sajtu.


Sve informacije o izvođačima, satnici, lokacijama, prodaji ulaznica, kao i servisne informacije važne za sam dan oba Dočeka biće na sajtu Dočeka.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :