DnB leksikon: Paul SG

Datum objave:10.04.2017

Pročitano:5295 puta

Datum održavanja: 22.04.2017

By:Marina Hrvaćanin

22. aprila održava se poslednja žurka u sezoni u organizaciji Roll The Drums i kluba DOT. Ovaj put publiku će usrećiti dvojac koji čine Paul SG i MC Conrad. Tim povodom, zamolila sam ih da mi se upišu u leksikon, pa vam donosim razgovor sa čovekom koji se, na razne načine, bavi ritmom skoro ceo svoj život i jedan je od onih koji najlepše bacaju magičnu prašinu jazza u drum’n’bass.

Dame i gospodo bejseri, Paul SG.

 

Paul SG

Paul SG / Foto: Privatna 


Sa kim od producenata van DnB-a bi voleo da sarađuješ?
Paul:
Bonobo, Nightmares On Wax, Romare, Sixtus Preiss, Gaslab – previše ih je!

Tvoj idealni line-up bi bio?
Paul:
22:00 – 00.00 Bonobo (History Set)
00:00 – 01.00 Flowrian b2b Calibre ft. LaMeduza
01.00 – 02.30 Paul SG ft. MC Conrad & T.R.A.C.
02.30 – 05.00 Fabio & Grooverider ft. MC Juiceman
05.00 – 06.00 Flytronix (History Set)

 

Gde bi voleo da nastupaš, a još uvek nisi imao priliku?
Paul:
Skandinavija mi je privlačna, a nisam do sada nastupao tamo. Pored toga, rado bih svirao svuda, jer volim da pomeram granice i nastupam pred novom publikom. Bilo bi lepo kada bih čekirao sve kontinente do vremena kad se penzionišem. Opet, ko zna... možda tada već bude moguće da nastupamo na Mesecu ili na Marsu.

Šta bi bio da nisi producent?
Paul:
Postoji toliko lepih načina da provedeš život. Socijalna interakcija i pomoć ljudima su inače veliki deo mog života i imaju veliku ulogu u mojoj porodici. Ne treba mi mnogo da bih bio srećan i mislim da bi mi najviše odgovaralo da posvetim svoj život tome da pomažem ljudima koji imaju manje privilegija i srećnih okolnosti.

Tvoji omiljeni izvođači kad si bio dete?
Paul:
Phil Collins i Michael Jackson.

Ella Fitzgerald ili Billie Holiday?
Paul:
Teško pitanje! Volim obe jednako, ali, ako moram da biram, to bi verovatno bila Billie. Da si ubacila Ninu Simone ovde, izbor bi mi bio mnogo lakši.

George Gershwin ili Cole Porter?
Paul:
Gershwin!

Sa kojim ženskim vokalom bi voleo da sarađuješ (svi žanrovi se računaju)?
Paul:
Kad već sanjarimo, to ne mora nužno da bude neko ko je sa nama danas, zar ne? Nina Simone, Sade, Gladys Knight.

 

Najbolji jazz album ikada?
Paul:
John Coltrane – Giant Steps.
Ako ne grešim, izašao je 1960. i jednako je važan danas, kao što je i tada bio. Vanvremenski, genijalan album. Nešto što će da traje zauvek! S druge strane, da me isto ovo pitanje pitaš sutra, to bi verovatno bio neki drugi album. Sreća pa mogu da imam favorita koliko želim! 

 

Paul SG i MC Conrad - Roll the Drums - DOT - 22. april 2017.


Koji ti je omiljeni Milesov album?
Paul:
Miles in the Sky, Water Babies, Kind Of Blue, Tutu... Svaki je apsolutno sjajan na svoj način. Kada muzičar snima tokom 30-40 godina, dobiješ priliku da zaista živiš s njim slušajući njegovu muziku i da doživiš njegov razvoj, promene, slabije momente i briljantne trenutke... Ma volim mu sve albume!

Kako se vidiš sa 70 godina?
Paul:
Nadam se sa mnogo unuka koji skakuću oko vatre dok pravim ogroman roštilj, i kako na bilo koji način i dalje pišem muziku.

Kako se vidiš za 5 godina?
Paul:
Nadam se da ću do tada završiti još jedan ili dva solo albuma i da ću i dalje snimati sa muzičarima iz svih krajeva sveta, i dalje razvijajući konekciju između jazza, soula i drum’n’bassa.

Tvoja omiljena Conradova pesma?
Paul:
Mislim da su The Western, Planetary Funk Alert, Future´s Call, F-Jam, Soul Patrol, Morning Sex & očigledno Golden Girl prekretnice u muzici, svaka na svoj način. I svakako, njegov doprinos mom albumu iz 2016. - “You´ll Never Know”. Ako posmatraš njegove pesme, možeš videti da svakoj prilazi na jedinstven način, istražujući nove načine pevanja i izvođenja. Bilo bi mnogo lakše izabrati favorita da sve ove pesme slede isti recept i da su na neki način slične. Conrad je vanredno dobar umetnik, jedinstven emotivno i umetnički, i ne može se svesti samo na jednu pesmu.

Ko je po tebi najbolji bubnjar ikada

Paul: Billy Cobham mora da se spomene ovde. Vanredan bubnjar! Heroj mog detinjstva je, i uvek će biti, Phil Collins. Moji roditelji su veoma voleli Genesis, od njihovih opskurnih i tripoznih ploča iz 70-ih godina, pa kroz 80-e i rane 90-e godine. Zidovi moje sobe bili su potpuno prekriveni posterima i svim mogućim objavama u novinama koje su se ticale Phila Collinsa. Gene Krupa je još uvek velika inspiracija kad se radi o dopunjavanju muzike. Bubnjevi su očigledno pokretačka sila u dnb-u, ali mi je važno da sve to začinim dopunjujućim elementima, u vidu malih udaraca i perkusivnih elemenata, kako bih dao puniji doživljaj svojoj muzici.
Moram da spomenem i Clydea Stubblefielda, koji je bio bubnjar Jamesa Browna, iako se poznati drumbreak Gregoryja Colemana čini nezamenjivim. U stvari, postoje stotine bubnjara koji su snimili osnovu onoga što semplujem i koristim da stvaram novu muziku danas.

Koji je poslednji album koji si kupio?
Paul: Bonobov “Migration”.

Najbolji dnb novajlija?

Paul: Satl, Phase 2, Sirka, Salem – ima ih dosta ali, da budem iskren, nije me lako impresionirati. Pokušavam da držim otvorene uši i oči sve vreme, ali producenti često zaboravljaju da ne postoji ništa važnije od kreiranja vibe-a.  Sjajan mixdown, glasnoća, besprekorna produkcija - sve to nije važno ako ne možeš da osetiš jedinstvene duše kad slušaš novu muziku.

Najbolji DnB album?
Paul:
Reprazent – New Forms. Ozbiljno sam se primio na njega tada.

Ko su tvoji uzori u DnB-u?
Paul:
Vreme u Goodlooking records i, očigledno, LTJ Bukem su me dosta oblikovali i LTJ jeste moj uzor na neki način. Jedna od mojih najjačih strana je da mogu da vidim šta je dobro na više strana i u više situacija i jednostavno da sve to iskombinujem. Bryan Gee je cool tip, kao i Friction.  Mislim da je izuzetno važno da pronađeš svoj put i s vremenom postaneš uzor drugima. 


Želiš li nešto da poručiš fanovima u Srbiji?
Paul:
Zaista se radujem nastupu u Beogradu s Conradom. Kroz godine sam čuo mnogo dobrih stvari o srpskoj sceni i njihovom sjajnom ukusu za muziku, tako da se nadam da vas sve vidim na okupu u DOT-u, 22. aprila.

 

(I na srpskom je poručio:) “Vidimo se uskoro, Beograd!”

Karte za žurku u DOT-u mogu da se nabave na svim GIGS TIX i Eventim prodajnim mestima po ceni od 690 dinara, a zvanični Facebook event možete da pronađete ovde.  Hvala svim dragim glavama uz pomoć kojih ovaj leksikon dobija sve više lepih imena i pažnje.

Spremite se za ples 22. aprila i vidimo se u Francuskoj 6 od 23:00 h. Do tada čitajte Urban Bug, jer uskoro donosi i drugi deo razgovora sa ovim magičnim dvojcem, gde se u leksikon upisuje MC Conrad.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :