Barutana klub Beograd

DKSG bioskop: Film koji je rasplakao Pedra Almodovara - 120 OTKUCAJA U MINUTU

Datum objave:02.02.2018

Pročitano:1932 puta

Lokacija: Beograd

Francuski film „120 otkucaja u minuti", reditelja Robina Kampilja, je dirljiva istorijska drama zasnovana na ličnim iskustvima scenariste i režisera sa grupom aktivista ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power) u Parizu devedesetih godina. Ovaj strastven i prkosan film o ljubavi, životu i prijateljstvu naći će se na redovnom repertoaru domaćih bioskopa od četvrtka, 14. decembra.

 Film „120 otkucaja u minuti" je posvećen HIV pozitivnim ljudima i njihovim prijateljima koji su vodili mirne proteste protiv farmaceutske industrije i političara. Prati priču o Nejtanu, mladiću koji se tokom devedesetih godina prošlog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.

Iako je bio favorit na Filmskom festivalu u Kanu i uspeo da rasplače čuvenog Pedra Almodovara, film „120 otkucaja u minuti" nije dobio „Zlatnu palmu", već „Gran pri" festivala.

Robin Kampiljo je rođen u Maroku 1962. godine. Otac mu je bio vojno lice zbog čega se tokom njegovog odrastanja cela porodica neprekidno selila. U bioskopu vojne baze na Madagaskaru devetogodišnji Kampiljo je gledajući „Alphaville" otkrio Godara, zbog čega je razvio strasnu ljubav prema filmu. Nakon završene filmske škole, napušta rad na filmu kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Tek sredinom devedesetih započinje karijeru scenariste i režisera.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :