Đorđe Miljenović: Bol, umetnost i istina!

Datum objave:08.08.2017

Pročitano:5547 puta

By:Milan B. Popović

Lokacija: Beograd

ĐORĐE MILJENOVIĆ CD SAM PAO SAM SE UBIO / MASCOM

Nedeljama u medijima najavljivani singl NISAM DOBRO, izuzetno pažljivo odabran kao poseban i prvi javnosti predstavljen song sa CD-a SAM PAO SAM SE UBIO, Đorđa Miljenovića, itekako je otkrivao strukturu i atmosferu ostalih numera na albumu, ali, naravno, ne stoprocentno. Otuđenje u međuljudskim odnosima je osnovna karakteristika, ovog singla, ali nije jedina. Đorđe Miljenović je maksimalno ličan, gotovo ispovedan u svojim tekstualnim odabirima. On je kadkad i vulgaran, ali to u njegovom slučaju – ne smeta, niti iritira - zato što to dolazi iz srca i duše emotivnog borca i umetnika sa asfalta - Đorđa Miljenovića.

 

Đorđe Miljenović CD


TROJANSKI SLON je muzički izuzetno poletna/vesela pesma, dok je lirički sveobuhvatna, u kojoj Đorđe Miljenović nije nimalo naivan u njoj. Kvalitet plus su prateći vokali (Đorđa Miljenovića) a posebno refren te pesme:


„Advokati su trljali dlanove sa kezom, rasli su im rogovi i rep.
Lešinari slutiše nam razvode i sranja, zato sam ih upucao sve.
Dušebrižni prijatelji tuku sa svih strana. Kažu, nije to dobra ideja, ne.
Lešinari slutiše nam razvode i sranja, zato sam ih upucao sve.
Bam, bam, bam!“


U fantastičnoj moćnoj numeri/baladi ČUVAM TE, ĐORĐE MILJENOVIĆ, je zadao DOMAĆI ZADATAK bendovima sa naše i regionalne scene, kako se piše iskrena ljubavna pesma bez imalo patetike.


U aktu SJEBANO Đorđe je tekstualno melanholičan, mračan i jasan. On pokušava da sam sebe kazni najvećim smrtnim grehom, ali kroz prizmu svojevrsnog tragihumora, on to ne uspeva da sprovede u delo, ni na koji od opisanih načina. On se oseća da je sve oko njega (pa zbog toga i u njemu samom) - Sjebano!


Sjajna pesma, brza pesma KO TE LAŽE je nešto što ću ostaviti tebi dragi čitaoče da je sam otkriješ. Takođe, u tom kontekstu mislim i na pesmu ODUZELI SU MI NOĆ.


U bluz/džez/rock komadu PATNJA, sam se i ja, moja malenkost ili gromada sa nešto više od 100 kg - prepoznao!!! U PATNJI uz Đorđa Miljenovića, pojavljuje se vokalno i jedan od mojih omiljenih tekstopisaca i vokala na domaćoj sceni - Oliver Nektarijević, koji u jednom momentu - jeca, a u drugom momentu u svom karakterističnom stilu - peva!


Autori na albumu SAM PAO SAM SE UBIO su: Đorđe Miljenović, Oliver Nektarijević i Janko Mostarlić. Učestvovali su: Ivan Milenković, Janko Mostarlić, Marko Milošević MKDSL. Produkcija: Marko Milošević MKDSL i Đorđe Milenović. Crtež: Đorđe Miljenović. Dizajn omota: Igor Adamović.


Za sam kraj ove CD recenzije ostavio sam i jedan zanimljiv momenat, poslasticu. Prošlo je više godina od datuma kada sam u nekom od medija recenzirao CD „Zagađenje u Japanu“, Đorđa Miljenovića. Dozvolite mi da citiram samoga sebe, barem u jednom delu te moje CD recenzije: „Samo i jedino takvom, nadasve nadahnutom i za izražajni milje u kojem deluje i iz kojeg dolazi, vanserijski muzički talentovanom, obrazovanom - multiinstrumentalista je, to vam je već poznato - muzičaru pre svega, ali i - ma šta to predstavljalo - urbanom poeti, koji, može se učiniti na prvi pogled, ne haje ni za kakvu etiku i stil, dok sa druge strane, upravo one koji tu istu etiku svom svojom personalnom sramotom konkretno delotvorno srozali i postavili na odgovarajuće visoko cenjeni nivo koji odgovara duhovnoj deponiji, upravo i nedvosmisleno na njih baca drvlje i kamenje i još po nešto ali da se zadržimo samo na ovome.

 

U skladu sa estradnom ikonografijom, koja je, nemojmo to zanemariti, podpomognuta moćnom medijskom potporom, prirodno ojačala i postala dominantna (ne)kulturna struja, dejstvovao je potpuno prirodno, bez ikakvih predrasuda i skrupula. Na stoprocentno - konceptualnom albumu „Zagađenje u Japanu“, gospodin Miljenović se u potpunosti pozabavio tim problemom ali i fenomenom i ozvučio njen dah, zadah i duh, ukoliko ga uopšte i ima. Naime, Đorđe Miljenović je čovek čiji je cinizam još uvek otrovniji od zadaha razbijene plombe bilo kog ovdašnjeg stranačkog lidera. CD „Zagađenje u Japanu“ je adekvatno centralnoj ličnosti o kojoj / kome kazuje, pevaču / pevačici koja je usput da napomenem, promenila pored svog imena i pol - Vjeri Hadžimajčić, beskompromisno brutalno ostvarenje i svedočanstvo. O tome, recimo, govori naslov „Promeniću pol“, koji otvara ovo ostvarenje a da bi se uspelo na trnovitom autoputu do pakla / uspeha / zvezda morala se, neizbežno proći i nanovo obnoviti krizirajuća zavisnot od prirodnih, opipljivih, čvrstih opijata o kojoj govori i to možete i sami proveriti, naslov „Sisač kurca“. Vjerin burno turbulentan ali i isprazan život poput spermom natopljenog peškira, napaljenog adolescenta na ovom CD-u,oslikan je sa svih aspekata i proniklo mu se sa svih strana i zašlo u sve pore i šupljine. Rupe i u hiruškim putem neprirodno nastale rupetine. U suštinu. Tu su, neizostavno i njeni menadžeri, gazde kafića i klubova, šank i procenat, medijska eksponiranja, sva prateća bulumenta i neizostavni perverti, odlazak preko bare i gacanje po njoj. Opisan je kompletan šljam i splačine koje za sobom povlači ono što se u savremenom smislu podrazumeva pod „trbuhom za kruhom“. Đorđe, nastavljajući sa svojom trilogijom, zapisom „Tragedija neneormalno velika“ dolazi do muzičkog, mentalnog i fizičkog kolapsa ili pak ekstaze u vidu poslednje, naslovne numere koju, između ostalog, izdvaja vulkansko eruptivni gitarski solo na kojem bi mu pozavideli mnogobrojni metalzirani dugokosijaneri. U tom poslednjem zapisu, pevaču/pevačici Vjeri Hadžimajčić je podignuta spomen ploča... – kraj mog citata.


ĐORĐE MILJENOVIĆ je jedan od retkih domaćih umetnika koji zna i ume da i najgadniju bljuvotinu uspešno transponuje u muzički – eliksir! Ispijte ga sa pijetetom! Živeli!vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :