Dječja posla - 8. izdanje ŠUŠUR! Festival od riči na ostrvu Korčula

Datum objave:23.07.2019

Pročitano:570 puta

Datum održavanja: 02.08.2019 - 04.08.2019

Lokacija: Korčula, Hrvatska

Škola je gotova, živelo leto! Sunce prži i zove na celodnevnu igru, a osmi "ŠUŠUR! Festival od riči“ poziva na svoje dečije izdanje. Spakovali ste paradajz, paštetu i grožđe, lopte, grabuljice, kantice, bojice,...ponesite i koju slikovnicu, knjigu ili strip za vaše najmlađe. I dok se oni praćakaju u plićaku, puze po plaži. Grade kule, ili, oni malo veći, rone, jedre, plivaju, prisetite se kako je bilo kada si mogao biti bilo šta, (pa čak i tigar).

Na ovogodišnjem "ŠUŠUR!-u" probijaćemo se kroz čudesne šume neobičnih likova
sa običnim problemima. Putovaćemo na krilima mašte i čudesnih bića, letećemo jer to znamo, ronićemo sa ribama jer je to normalno. Upuštaćemo se u avanture na nepoznatim kontitentima i otkrivaćemo nove radosti, a sve to udobno zavaljeni u publici letnjeg festivala na Korčuli koji je ove godine posvećen dečijoj književnosti.

 Za one koji prave svoje prve korake u čarobni svet knjige, i za one koji poveremeno odbruse i zalupe vratima, „ŠUŠUR!“ Sprema radionicu „More i oblaci“ za decu u korčulanskoj knjižnici „Ivan Vidali“, u petak, 2. avgusta u 18 časova, pod vođstvom beogradske spisateljice Jasminke Petrović.

U subotu, 3.avgusta, sa početkom u 20 časova, u letnjem kinu Korčula, publika će imati priliku da vidi osnovnoškolce iz Žrnova koji će se predstaviti „Legendom o vilama iz Žrnova“ i odvesti nas u magični svet umalo zaboravljenih priča sa obližnjih ostrvskih brežuljaka. Nakon scenskog nastupa osnovne škole „Ante Curać-Pinjac“ sledi projekcija dečijeg filma „Zlogonje“ i razgovor sa višestruko nagrađivanom autorkom Jasminkom Petrović.

U nedelju, 4. avgusta, program će otvoriti mladi korčulanski autori svojim radovima sa kojima su nastupali na hrvatskoj državnoj smotri LiDraNo. 

Svoja dela u letnjem kinu korčulanskoj publici predstaviće učenici OŠ „ Petar Kanavelić“: Dinko Fabris, Sara Ilišković, Lora Lagundžija, Ema Silić i Lana Ristić.

Najmlađe autore na sceni zameniće njihove nešto starije kolege sa kojima će moderatorke razgovarati o mestu inspiracija i važnosti pisane reči za sazrevanje „onih na kojima svet ostaje”, o ulozi knjige u dobu digitalnih tehnologija, kao i o vlastitom detinjstvu i roditeljstvu.

Kako su nastajali njihovi romani za decu, je li ljubav za književnost nasledna ili se ona stiče, da li može da se glumi ljubav prema čitanju, i još o mnogim drugim temama razgovaraće se sa Oljom Savičević Ivančević, nagrađenom spisateljicom i autorkom dve slikovnice od kojih je jedna tek nedavno objavljena. O svom izletu sa scene u dečiju književnost govoriće dramski glumac, dobro poznat publici u regionu, Nikola Đuričko. A o super herojima, o procesu njihovog nastajanja i inspiraciji koja ih oživaljava publika će imati prilike da čuje od Enisa Čišića, sarajvskog ilustratora i strip-crtača. 

Nakon zvaničnog dela programa sledi i manje formalni deo na kome će pubilka prilke da se u neposrednoj atmosferi, uz dobru muziku, porazgovara sa učesnicima festivala. 

Bez obzira na to da li ste mali ili veliki, mame ili tate, tetke ili stričevi, svi koji ste jednom bili deca požurite na „ŠUŠUR!” Kako biste čuli neke od najlepših priča i lagano otplovili na brodu zvanom „Mašta”. A mašta, a to vam i ptice na grani znaju, može svašta. 

Udruženje Kulturna akcija KULA već osmu godinu zaredom uveseljava Korčulane i njihove goste organizujući „ŠUŠUR! Festival od riči”, koji polako ulazi u tkivo grada i svakog avgusta obraduje i zabavi svoju publiku. 

Svojim gostovnjem „ŠUŠUR!” su do sada uveličali: Vladimir Arsenijević, Muharem Bazdulj, Stefan Bošković, Vlado Bulić, Rumena Bužarovska, Srećko Horvat, Dragan Markovina, Kate Mitchell, Tanja Mravak, Andrej Nikolaidis, Marko Pogačar, Vedrana Rudan, Olja Savičević Ivančević, Igor Štiks, Marko Tomaš, Ante Tomić, i mnogi drugi.

Projekat su podržali Ministarstvo Kulture RH i Turistička zajednica grada Korčule, a realizovan je u partnerstvu s Gradom Korčula, Knjižnicom “Ivan Vidali”, Korčula, Centrom za kulturu Korčula, organizacijom BLOCKFREI iz Beča i portalom Djeca.hr, uz podršku Proto d.o.o iz Beograda.PROGRAM:

Petak 02. 08. 2019.
Gradska knjižnica “Ivan Vidali”, Korčula
18:00 – 20.00 Literarno-likovna radionica „MORE I OBLACI”
Realizira se u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Vidali” i ŠUŠUR!-om
Autorica i voditeljica Jasminka Petrović

Subota, 03.08.2019.
Ljetno kino Korčula
20:00 – 20:30 Scensko izvođenje „Legenda o vilama iz Žrnova”, OŠ „Ante Curać-Pinjac” iz Žrnova
Nastupaju: Andrija Biliš, Ljubo Šegedin, Jakica Tomić, Marija Jeričević, Lucija Skokandić, Martina Skokandić, Monika Šegedin, Lara Skokandić i Eva Baotić
Pripovjedačica: Katarina Skokandić
Voditeljica: Anamarija Radovanović
20:30 – 22:00 Projekcija filma „Zlogonje”
22:00 – 23:00 Razgovor s autoricom Jasminkom Petrović

Nedjelja, 04.08.2019.
Ljetno kino Korčula
20:00 – 20:30 Sudjelovanje mladih korčulanskih autora iz OŠ „Petar Kanavelić” iz Korčule
Čitaju:
Dinko Fabris, Kampanel, lirska dijalektalna pjesma
Sara Ilišković, Znanje je važnije od ocjene, novinski članak
Lora Lagundžija, Mama, vidi me, literarni rad
Ema Silić, Jesen me prati do škole, literarni rad
Lana Ristić, Moj on line život, literarni rad
20:30 – 21:00 Razgovor sa autoricom Oljom Savičević Ivančević
21:00 – 22:00 Razgovor sa glumcem i autorom Nikolom Đuričkim
22:00 – 22:30 Razgovor sa strip crtačem i ilustratorom Enisom Čišićem
22:30 – 02:00 Završna fešta uz DJ glazbu HYPERLINK "http://www.susur.org/"www.susur.org
HYPERLINK "https://www.facebook.com/pg/susurfestival/"https://www.facebook.com/pg/susurfestival/
HYPERLINK "http://www.instagram.com/susurkorcula"www.instagram.com/susurkorcula


 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :