Barutana klub Beograd

DJ Lion: Od lokalnog heroja do di-džeja i producenta svetskog renomea

Datum objave:19.09.2016

Pročitano:14698 puta

By:Marija Joksimović

“Sećam se kad sam se prvi put vozio od Pirota do Niša, imao sam osećaj kao da idem u Njujork. Sada, 15 godina kasnije, putujem po celom svetu zbog moje muzike. Šta da vam kažem, nema tih reči kojima bih opisao osećaj zahvalnosti i sreće.“


- DJ Lion


Ako do sada niste čuli za DJ Liona, onda je krajnje vreme da ga upoznate. Na sceni je već 20 godina, ali je svoju karijeru koju je otpočeo u Pirotu nastavio da gradi u Bugarskoj gde je postao zvezda. Sada osvaja i Berlin, a osim Evrope, iza sebe ima uspešne turneje u Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama. U ovom opširnom intervjuu za Urban Bug pričao je o tome kako je počeo da se bavi muzikom i otkrio nam je da mu je mama sredila prve nastupe. Njegov talenat otvarao mu je vrata širom sveta, a on nije propuštao nijednu priliku. Danas iza sebe ima 250 traka, od kojih su mnoge u svojim setovima puštali velikani elektronske muzike. S ponosom ističe diplomu SAE Instituta u Berlinu, a takođe stoji iza uspešne etikete Patent Skillz koja je za četiri godine okupila više od 700 artista iz celog sveta, prešla milion slušanja na Soundcloudu, a imaće i svoj showcase na ovogodišnjem Amsterdam Dance Eventu. Pričao nam je i o kompromisima i odricanjima koji prate život onog ko 24/7 živi život di-džeja i producenta 365 dana u godini. Evo kako su talenat, istrajnost i konstantno učenje i usavršavanje DJ Liona od lokalnog heroja pretvorili u di-džej zvezdu iz svetskih klubova.

 

DJ Lion

DJ Lion


Kada si se prvi put zainteresovao za muziku i kako je došlo interesovanje za di-džejing, odnosno elektronsku muziku?
Koren te inspiracije su moji roditelji, njihova ljubav prema muzici, klavir i kolekcija kaseta i ploča koje smo imali u kući i koja je uvek rasla, na moju sreću. Sve je krenulo kada sam kao gimnazijalac u mom rodnom gradu, Pirotu, počeo da idem na tinejdžerske rođendanske žurke. Došao sam na ideju da uradim neki “The Best Of” na jednoj kaseti, ponesem na rođendan i pustim. Reakcije mojih drugara su bile dobre, pa sam snimio drugu, a onda i treću kasetu koje sam potom počeo da miksujem i puštao sam muziku skoro na svim rođendanskim žurkama mojih drugara, kao i u to vreme popularnom klubu “LAV”. Tu su se rađali dokazi mojih potencijala kojih tada nisam bio svestan. To se sve dešavalo kad sam imao 16 godina. Godinu dana kasnije otvorio se klub “Buy Italy” sa vrhunskom tehnikom poslednje mode i jakom kolekcijom ploča, kao rezident tog kluba do završetka gimnazije imao sam priliku da steknem veliko iskustvo kako sa publikom tako i sa miks tehnikom. Za vreme bombardovanja, taj klub u podrumu hotela postao je sklonište i “Disko Crkva”, a u tim najtežim trenucima moje mladosti u Srbiji radio sam maratonske setove tri meseca bez ijedne večeri pauze.

 

Na nastupu u Amsterdamu

Na nastupu u Amsterdamu


Zašto si se preselio u Bugarsku? Tamo si postao zvezda, bukvalno. Možeš li ukratko da nam ispričaš kako je tekla tvoja karijera?
Moja majka je iz Sofije. Pirot je blizu Sofije, Beograd mi je je bio dalje, pa sam se odlučio za bugarsku metropolu. Kad sam završio gimnaziju u Pirotu, posle bombardovanja klub u kome sam radio se raspao. Imao sam sreću da sve ploče kluba ostanu meni, tako da sam opet napravio “The Best Of”, ali ovoga puta, spakovao sam kofer sa 60 ploča i otišao sa majkom na more u Bugarsku. Kada smo ušetali u stari grad u Nesebru videli smo neke lasere na nebu i pitali lokalce o čemu se radi. Ispostavilo se da je novotovoreni noćni klub fudbalskog reprezentativca Emila Kostadinova “Nacional 7”. Keva, koja je inače inicirala i moj prvi nastup u pirotskom klubu, isto tako je otišla direktno na vrata kluba sa spontanom pričom o meni. I ta njena priča me je iste večeri dovela na pult gde su me rezidenti upoznali i čuli. Nakon razgovora sa mnom pregladali su ploče koje imam i pružili mi priliku. I tako je sve krenulo u Bugarskoj. Posle tog prvog uspešnog, probnog, last minute gostovanja, počeo sam da puštam u celoj zemlji. Bio sam izabran za reklamno lice mobilne kompanije Globul i rezident u glavnim klubovima u Sofiji i na moru. Paralelno sa mojom karijerom u Bugarskoj, pet, šest godina puštao sam muziku na Kopaoniku, u Nišu i u Kotoru. To se sve dešavalo sa mojih nepunih 20 godina.

 

Richie Hawtin i Sven Vath iskoristili su njegovu traku Put Your Sunglasses Off  za aftermovie sa Cocoon žurke 

 


Kada si počeo da se baviš produkcijom?
Preselio sam se u Beograd 2001. godine, zbog devojke iz detinjstva. Do tada sam već sarađivao sa poznatim beogradskim di-džejevima, među kojima su Ogi Gee Cash, Pookie, Pepe, Aćim, Sale Radosavljević (Groovyman), Gramophonedzie i drugi, a neke od njih sam dovodio na gostovanja u Bugarsku. Ogi me je tada upoznao sa producentom Mixom iz Zemuna koji mi je davao časove Abletona nekoliko meseci. Imao sam iskustva i pre toga i ta osnova mi je pomogla da brzo uđem u štos i nastavim sam.


Ali nisi se zaustavio samo na tome, kasnije si upisao SAE Institut…
U aprilu 2013. godine upisao sam SAE u Berlinu za audio produkciju i bakalavar (bachelor diploma) u isto vreme, i završio u roku kao prvi student iz inostranstva koji je pohađao taj kurs na engleskom jeziku. Iako sam u Sofiji držao školu za Ableton kroz koju je za dve godine prošlo 70 učenika, i iza sebe sam imao već dosta svojih traka koje su imale veliki uspeh na svetskoj sceni, bio sam svestan da moram da upišem tu školu i edukujem sebe na najbolji mogući način kako bih ostvario svoj san.

 

DJ Lion na Samo Tvrdo žurci u Monsunu prošle godine

DJ Lion na Samo Tvrdo žurci u Monsunu prošle godine


Tvoj stil nije lako opisati, sve tvoje trake zvuče drugačije. Ako uzmemo za primer jednu od poslednjih, Robosapiens, jasno je da je inspirisana robotima i tehnologijom, naročito kada se tome doda i onaj prateći video. Ali šta te generalno inspiriše i motiviše dok stvaraš?
Inspiracija je, hvala Bogu, uvek prisutna. Muzika je moj život. Sve može da utiče na neku moju traku, od prethodnog vikend gostovanja, preko muzike koju slušam, do lokacije na kojoj sam u tom trenutku. U poslednje tri godine uglavnom sve radim na laptopu i slušalicama što je u prinicpu protiv svih pravila, ali posle dugogodišnjeg iskustva i obučavanja na najboljoj tehnologji na svetu i usled stalnih putovanja, bio sam primoran da počnem tako da pravim muziku. Robosapiens ima zanimljivu priču. Napravio sam je prošle zime bukvalno za jedno veče. Bio sam u studiju kod druga s fakulteta, on je kupio neku novu tehniku a imao je i neke stare analog sintove iz 60-ih i 70-ih godina. Uključio sam laptop povezao sve i počeo da probam sve nove mašine u jednom tonalitetu i sve to snimao u Abletonu. Kombinacija je bila interesantna jer sam upotrebljavao staru i novu tehnologiju. Posle sam odabrao ono što je najbolje i stavio u folder sa ostalim demo idejama. Uvek te svoje ideje probam u klubu, a kada se nađe odgovarajući label za neku traku, uradim final touch. To je bilo neposredno pre turneje u Aziji, nakon koje sam otišao u Argentinu i tada su mi javili iz Beatporta da hoće ponovo da radimo remix contest i da spremim izdanje sa mog labela. U tom trenutku traka Robosapiens je bila najinteresantnija za remiksovanje zbog samih zvukova.

 


Pomenuo si turneje, proputovao si pola sveta zahvaljujući muzici, kakva iskustva nosiš sa tih nastupa?

Sećam se kad sam se prvi put vozio od Pirota do Niša, kad sam krenuo na fakultet, imao sam osećaj kao da idem u Njujork. Sada, 15 godina kasnije putujem po celom svetu zbog moje muzike. Šta da vam kažem, nema tih reči kojima bih opisao osećaj zahvalnosti i sreće. U Indiji sam bio više od mesec dana i nastupao sam u svim većim gradovima kao što su Goa, Kokata, Džajpur, Bangalor, Nju Delhi i Mumbaj. Zemlja je prelepa, ali isto tako i opasna ako nisi u sigurnim rukama. Publika voli underground jer imaju bogatu istoriju, svi clubberi iz Goe su navikli na trance, tako da im techno dođe kao deep house, nije frka. Jedva čekam da se vratim u decembru ili januaru. Što se SAD tiče, 2007. godine sam otišao prvi put na WMC Miami i tamo me je na Ableton panelu kao mladog talenta prepoznao Holmes Ives, u to vreme producent Deep Disha i Yoshitoshi Recordsa. Preko njega sam ušao u njihovu novu agenciju sa kojom sam radio dve godine u Majamiju, Njujorku, Vašingtonu, Filadelfiji i drugim mestima.

 

DJ Lion

Nastup u gradu Kolombo na Šri Lanki


Pre četiri godine pokrenuo si label Patent Skillz, koji je veoma uspešan i broji više od 700 artista, preko 320 izdanja i više od 1.000 traka. Koja ideja stoji iza ovog projekta i kakav zvuk neguje Patent Skillz?
Patent Skillz sam osnovao kako bih mogao lakše da izdajem svoju muziku, da ne moram da čekam po godinu dana da mi neki label izda traku. Imao sam u tom trenutku već dobar broj izdatih traka i remixa koje su u svojim setovima puštale svetske zvezde, od Mobyja preko Richieja Hawtina pa do Rogera Sancheza, a uglavnom su bile u top 10 traka na Beatportu. Tako da sam skroz bio spreman za sopstveni label. Već za prvo izdanje mi je Mark Knight tražio licencu za njegovu etiketu Toolroom. Posle toga su usledile zajedničke trake sa drugim producentima kao što su Metodi Hristov i Pavel Petrov, ali u startu je label bio najviše za moja izdanja, a manje za druge artiste. Međutim, u to vreme sam konačno dobio odgovor iz Berlina, na koji sam čekao dve godine, da počinje specijalni program na engleskom jeziku na SAE Institutu. S obzirom da sam želeo da se posvetim učenju, shvatio sam da moram da napravim pauzu u pravljenju muzike, ali nisam želeo da skroz nestanem sa scene pa sam počeo da tražim način da ipak ostanem u tokovima priče. Jednog vikenda napravio sam istraživanje, pronašao sam mlade talente čiju muziku i ja puštam i pitao ih da li bi poslali muziku za moj label. U jednom danu kontaktirao sam 50 ljudi, a 90 posto njih je odgovorilo da bi rado izdali muziku za Patent Skillz. To me je prijatno iznenadilo. Već nakon mesec dana imao sam materijala za narednih šest meseci i izdavao sam i tri, četiri puta nedeljno, što znači 70-80 traka mesečno. Možda niko do sada nije imao takav tempo tri godine zaredom. Mnogo kolega mi je reklo da sam lud što tako radim, ali već prva izdanja puštali su Richie Hawtin, Carl Cox, Marco Carola, a tih prvih 50 artista mi je dovelo ostalih 500. Sve sam radio po intuiciji. Danas, ideja Patent Skillz Recordsa je da pomaže mladim artistima iz celog sveta da stignu do najvećih imena elektronske muzike, ako je njihova muzika u skladu sa mojim ukusima i kriterijumima.

 

DJ Lion

Učenje i obrazovanju su mu veoma bitni


Na Patent Skillz se našlo i nekoliko producenata iz Srbije. Koliko pratiš domaću scenu i koliko često nastupaš ovde?

Imam zadovoljstvo da na mom labelu imam legende kao što su Marko Nastić i Gramophonedzie, ali isto tako i mlade talente Phill & Dansmore, za čiju muziku je prošle godine licencu tražila Amnesia Ibiza, njihove trake sa Patent Skillz puštali su Nina Kraviz i Oliver Koletski, a Fabio Florido je našu zajedničku traku Begrowlar vrteo na Dance areni na Exitu ove godine. Tu nam je sad i Kent Explain, još jedan obećavajući artist iz Beograda koji je za nas izdao singl Empire. Imamo još desetak drugih artista iz Srbije i sa celog prostora bivše Jugoslavije. Iskreno, prošle godine sam nakon 10 godina pauze prvi put nastupao u Srbiji, u klubu Monsun na Samo Tvrdo žurci. Ipak je to moja krv, tu sam se rodio i puštati muziku ispred svoje publike je neopisivo. Voleo bih da se ti nastupi češće dešavaju u budućnosti.

 

DJ Lion u Bugarskoj

Nastup na jednom od festivala u Bugarskoj


Patent Skillz izdanja veoma dobro stoje na Beatportu, podržavaju ih najveća imena na sceni, nedavno ste stigli i do million slušanja na Soundcloudu. Koliko ti znači sve to?

To nam daje snagu i motivaciju da nastavimo da se borimo i radimo punom parom. Soundcloud nam je skoro kao radio stanica, imamo oko 10.000 do 15.000 slušanja nedeljno širom sveta. Sa Beatportom sarađujemo super, naročito nakon sastanka na Ibizi. Tada smo Gramophonedzie i ja dobili prvi zvanični Beatport remix contest za našu traku Bregucha, što je bilo zadivljujuće da Patent Skillz dobije tako veliki support za samo dve godine postojanja.


Sada živiš i radiš u Berlinu i tamo je proslavljen četvrti rođendan tvoje etikete. Kako se Berlincima dopada Patent Skillz zvuk?
Mislim da je ne samo meni, već skoro svakom muzičaru, artistu ili klaberu, san da živi i radi u Berlinu. Prve dve godine, zbog učenja, nisam izašao više od pet puta u neki klub i to kad su dolazili Nastić, KINK i Metodi pa su me zvali. Inače, tek sada nakon toliko vremena u Berlinu imam konstantne bookinge i radim u najboljim klubovima – živim “Berlin Calling” bukvalno. Drago mi je da je do toga došlo prirodnim putem, kao rezultat 20 godina rada u muzičkoj industriji i četiri godine Patent Skillza koji je veoma popularan u Nemačkoj, naročito u Berlinu. Prvi zvanični party je prošao veoma uspešno, desio se u jednom od legendarnih klubova House Of Weekend u avgustu, sledeći je planiran za novembar u klubu Kosmonaut. Verujem da je ovo samo početak i da ćemo u 2017. godini imati veliki uspeh ne samo u Berlinu, već i širom sveta.

 

 

Kako postižeš sve?
Dobra organizacija i koncepcija rada. Od skoro imam ozbiljan tim koji radi na menadžmentu etikete, to je moj kolega Vinz iz SAE instituta, koji je takođe bio na obuci u Universal Music u Belrinu, tu je i moj partner Denis Georgiev iz Bugarske koji vodi veći deo biznisa, a ja odnedavno mogu malo više da se posvetim muzici i koncepciji svih izdanja, žurkama i radu sa artistima.


Reci nam nešto o DJ Lionu što ne znamo. Imaš li neki hobi?

Moja druga ljubav, pored muzike, je košarka. Igrao sam kao gimnazijalac u prvom timu Pirota i bio kapiten u juniorskom timu. I dan danas kad igram u Berlinu po parkovima pitaju me za koji tim igram. Ipak je to srpska škola košarke, a moj specijalitet su trojke. To je jedini sport koji me tera da trčim dva sata bez prestanka, ako nemam loptu u ruci mrzi me da potrčim i 100 metara. A ako pod hobi mislite na to da li sam singl – jesam. Nedavno sam prekinuo sedmogodišnju vezu i odlučio da se posvetim karijeri i sebi. A kada će veze doći na red, ne znam, to se ne planira, ali nadam se iskreno da hoće jer pored svakog uspešnog muškarca stoji jedna žena, koju je izuzetno teško naći. Jer ona se ne traži, ona dođe. Žena koja hoće i ume da se posveti porodici ili nekom zajedničkom cilju, koja razume i uživa u tome što njen partner i životni saputnik radi. U tom pogledu, svaka čast Novaku Đokoviću i njegovoj supruzi.

 

DJ Lion na SAE Institutu

DJ Lion na SAE Institutu


Kakvi su tvoji dalji planovi? Neko novo izdanje, nastupi?

Iako sam nedavno kupio stan u Beogradu jer me zemlja u kojoj sam se rodio uvek vuče, za sada ću ostati u Berlinu kako bih bio bliže tom muzičkom svetu u kome planiram da dam sve od sebe u narednim godinama. Planiram da češće puštam u Berlinu i Evropi, a da samo jednom godišnje napravim turneju na nekom drugom kontinentu. Želim više vremena za pravi studijski rad i da napokon iskoristim svo to znanje koje imam i da polako podignem i sebe kao artista, a i svoj label i svoje artiste na viši, svetski nivo. Sledeća gostovanja, osim u Berlinu su mi u Amsterdamu, Francuskoj, u toku je planiranje moje druge turneje u Aziji i Južnoj Americi. Čeka me puno izdanja kako za Patent Skillz, tako i za Set About, Times Has Changed, Trapez i druge etikete...

 

Više poslušajte na: 

DJ Lion Soundcloud

Patent Skillz Records Soundcloud


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :