DISCIPLIN A KITSCHME: Samo disciplina!

Datum objave:21.02.2016

Pročitano:4512 puta

By:Milan B. Popović

DISCIPLIN A KITSCHME CD OPET / MASCOM RECORDS

Peta po redosledu nasnimljena numera – Ovisnik o moći – me je trgla i probudila od ove srpske letargije i monotonije. Rutine dana. „Ovisnik o moći“ je nešto najbolje što je „Disciplin a kitchme“, oduvek imala da da, i po čemu je bila prepoznatljiva, unikatna, raritetna i vredna. „Ovisnik o moći“ je povremeno u „garage“ struji, ponekad u kakofoniji instrumenata, glasova i semplova. Sve to čini jednu sasvim kompaktnu celinu.

 

DISCIPLIN A KITSCHME: Samo disciplina! | Recenzija Milan B. Popović


Ta celina se sveobuhvatno receno zove novo CD izdanje „Opet“, ovoga puta, pod izdavačkom etiketom „Mascom“ records. Zanimljiva je, muzički iznešena, numera – Hendriks, Hendriks, Džimi Hendriks. Oda legendarnom gitaristi. Pet minuta ona traje, sasvim dovoljno da ukaže na početke i istorijat... .


Zanimljivo je da na CD-u „Opet“, postoje dve numere „Spas je fank“ (I deo) i „Spas je fank“ (II deo). Zanimljivo je napomenuti da nijedna od ovih numera (po minutaži i trajanju) nije „radijsko prijateljski“ nastrojena, mada sam ubeđen da će legendarni Koja kao velikan beogradske, srpske i Jugoslovenske scene, i njegove nove pesme, naći put do slušalaca i da će bar pojedini urednici na Radiju i TV, i danas, imati osećaja za ovakve kreativne poduhvate. Kada smo kod poduhvata valja napomenuti da su neke od numera dugačke i da traju 10 minuta i 46 sekundi („Samo disciplina“, na primer), potom „Ovisnik o moći“ , 8 minuta i 54 sekunde, kao i „Reci ruke u vis“, koja traje 8 minuta i 21 sekundi. Ni druge pesme na CD albumu nisu mnogo kraće, oko četiri i po, pet minuta trajanja su.

 

Impozantni muzički dokument „Nepokolebljivost pokaži ti“, samo je jedan od favorita potpisnika ovog teksta. Poletan i pozitivan, dinamičan ritam u hipnotičkim ponavljanjima strofa i refrena, oduvek su bili zaštitnik znak, kao autorski pečat grupe „Disciplin a kitchme“.

 

„Samo disciplina“, tekstualno, najbolji je momenat ovog CD ostvarenja. Može se reći i muzički, što da ne. Ovo osvetljava najbolje momente istorijata grupe „Disciplin a kitchme“. Koja je za prvi hit singl/video spot, pametno i iskusno, odabrao baš pesmu – Zaboravili rokenrol i otišli u šoping mol. Koja im oprašta izdaju, jer kako on kaže - ja verujem da ima nade! Video spot za pesmu „Zaboravili rokenrol...“ je znatno kraći od verzije pesme na CD-u. Dok je Koje, njegove „Discipline a Kitchme“, i mnogo mladih novih rokenrol bendova koji su se u međuvremenu pojavili, stvarno – ima nade. Koja i družina okupljena oko „Disciplin a kitchme“, sa albumom „Opet“, opet su pobedili i, što ne reći i to – trijumfovali! Palac gore za višedecenijsku doslednost, upornost, rad i odlučnost. Uspešno trajanje i egzistiranje, postojanje. To se jednostavno mora poštovati! Koja je, hvala Bogu, živa legenda (koja hoda, stoji i svira, komponuje, sam crta knjižice svojih albuma i peva), svidelo se to nekome ili ne!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :