Direktori ponovo na okupu!

Datum objave:04.11.2016

Pročitano:9017 puta

By:Milan B. Popović

Direktori CD Čistićete ulice/Lesli se vraća krući / FELIX RECORDS


Jedan od najboljih domaćih punk rok bendova 90-tih, grupa „Direktori“, posle 10 godina pauze, vratio se na scenu u originalnoj postavi, fenomenalnim koncertom 08.10.2016. godine u prepunoj sali Amerikana u „Domu omladine“ u Beogradu.

 

Direktori - CD Čistilište


Tim povodom, izdavačka kuća „Felix Records“ iz Beograda, je objavila prva dva albuma grupe Direktori, “Čistićete ulice” i “Lesli se vraća krući”, kao remasterizovano izdanje na jednom kompakt disku.


Pored najvećih hitova sa ovih izdanja, na disku se nalazi i bonus pesma “Establišment bend”.


Disk se može kupiti u „Felix“ shopu u Beogradu u tržnom centru u Sremskoj ulici, kao i u svim bolje snabdevenim prodavnicama u Srbiji.


„Felix Records“ je nastao početkom devedesetih iz druženja muzičara i ljudi bliskih muzici u muzičkoj prodavnici „Felix“. Prijatelji su donosili razne snimke za koje drugi izdavači nisu imali razumevanja i mi smo odlučili da to počnemo objavljivati. Tada su objavljeni počeci danas kultnih bendova: Blaža i Kljunovi, Goblini, Direktori, Bjesovi, Vrooom… Ponovnim pokretanjem, sada digitalnog izdavaštva, daće u budućnosti šansu nekim novim idejama i ljudima za koje misle da su neopravdano zapostavljeni.
Grupa „Direktori“ je formirana u proleće 1989. godine, ali su se za ime odlučili tek pred kraj 1990. godine. Na samom početku svirali su repertoar grupa Sham 69, Cocney Rejects, Skrewedriver i slično.


Prvi nastup su imali u maju 1991. godine na festivalu u Novom Sadu. Obzirom da su već na samom početku rada naglasili političku obojenost svojih pesama ("Bando crvena” je napisana 9. marta 1991.), teško im je išao medijski proboj zbog rigorozne kontrole režima. Često su u novinama bili objavljivani članci sa negativnom konotacijom direktno upereni prema njima, ali je to u vreme već poodmakle diktature u Srbiji, samo ubrzalo proboj ovog benda.


1992. godine su svirali na studentskim protestima i Vidovdanskom saboru. Na Gitarijadi u Zaječaru 1992. godine su po glasovima žirija bili u finalu, ali su diskvalifikovani bez objašnjenja.


Debi album su snimili oktobra 1992. godine, a pored sedam novih pesama objavili su i raniji materijal. Narednog meseca su na smotri BRZI BENDOVI SRBIJE dobili nagradu za spot godine. Na snimanju drugog albuma, ali i na njihovim koncertima su gostovali članovi „Dece loših muzičara“, sa kojima su uspostavili odličnu saradnju.


Njihova pesma "Skinhedi skankuju” je objavljena na kompilaciji, koju je radila jedna nemačka diskografska kuća, kao pregled ska dostignuća iz celog sveta.


Početkom 1996. godine su snimili verziju pesme "Ide voz” koja je objavljena na kaseti navijača fudbalskog kluba "Crvena zvezda”. Takodje, radili su i muziku za film "Geto”.


„Direktori“ su opako dobri, brutalni i direktni. Ne propustite ovo jedinstveno CD izdanje koje je (re)dizajnirao beogradski multitalentovani umetnik, slikar, gitarista, pevač, DJ i novinar, David Vartabedijan. Imao sam tu sreću da, sad već daleke 1994. godine, upravo on, David Vartabedijan, tada glavni urednik štampanog magazina ROCKS, me prihvati i u tom magazinu objavi moje prve CD recenzije. Da nije bilo Davida i Đoleta (vlasnika „Felix“ recordsa, koji je bio logistička podrška ROCKS magazina), veliko je pitanje kojim putem bi novinarski i recenzentski, a kasnije i pesnički tok karijere moje malenkosti bio.


„Direktori“ su kultni bend, upravo kao i Felix records, izdavačka kuća koja je na vreme uočila njihovu specifičnost! Old school muzika i fazon koji traje skoro pa tri decenije. Bravo na doslednosti grupe „Direktori“ u vremenu super market kulture!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :