Dinosaur Jr - biografija

Datum objave:17.07.2008

Pročitano:4611 puta

By:Tijana Blagojev

 
Dinosaur Jr je američki alternativni rock bend nastao u Amerstu, Masačusets 1984. Jedan je od ključnih američkih underground rock bendova 80-ih, sastav koji je "izmislio" melodično-bučni gitarski zvuk koji će kasnije Nirvana dovesti do savršenstva, i sastav koji je u to vreme bio sinonim za slacker životnu filozofiju kao opozit besomučnoj trci za karijerom - jedna od ikona generacije X.


 
Prvobitno nazvan samo Dinosaur bend se 1997. raspao sve do ponovnog ujedinjenja 2005. godine. Gitarista J. Mascis, basista Lou Barlow i bubnjar Patrick Murph bili su članovi prvobitne postave benda; međutim, Mascis je bio jedini stalan član grupe.
 
Mascis je slušao klasične rock umetnike kao što su The Beatles, Rolling Stones i The Beach Boys, a elementi njihovog zvuka uklopljeni su u zvuk benda Dinosaur Jr. Članovi benda Dinosaur Jr. takođe su kombinovali elemente hardcore-punka i glasnog rocka u svojim pesmama. Da bi naglasili jačinu zvuka, bend je u mnogim svojim pesmama počeo da koristi i popularizuje tiho-glasnu promenu dinamike, tehniku koja će kasnije biti popularizovana od starne bendova Pixies, Nirvana i alternativnih rock bendova uopšte tokom 90-ih godina.
 
Grupu Dinosaur Jr. osnovali su Džozef Maskis (Joseph D. Mascis – gitara, vokal), Lu Barlou (Lou Barlow - bas) i Patrik Marf (Emmett Jefferson "Patrick" Murphy III - bubanj). Debi album pod nazivom Dinosaur objavili su 1985. godine za izdavačku kuću Homestead. Međutim, 1986. godine zbog imena benda tužiće ih hipi grupa Dinosaur, koju su činili članovi bendova Jefferson Airplane i Country Joe & the Fish, tako da bend menja ime u Dinosaur Jr.


 
Godine 1987. bend potpisuje ugovor za novu izdavačku kuću i objavljuju album You're Living All Over Me, koji postaje senzacija u krugovima underground scene, a bend dobija snažnu podršku sastava Sonic Youth. Pesma Freak Scene sa ovog albuma postaje underground hit i vodi ih snimanju kritički priznatog albuma Bug iz 1988. godine. U isto vreme počinju da rastu tenzije u bendu između Maskisa i Barloa i početkom 1989. godine Maskis raspušta bend za zatim bez Barloa ponovo oživljava Dinosaur Jr.

Barloa menja nekoliko basista, a bend 1989. godine snima EP izdanje koje postaje hit, prvenstveno zahvaljujući obradi pesme Just Like Heaven, sastava The Cure, koja se našla na ovom izdanju. Sledeće godine bend je potpisao ugovor za Sire Records, ali je prošlo nekoliko godina pre nego što će objaviti novo izdanje. Godine 1991. Dinosaur Jr. objavljuju album Green Mind, koji je Maskis snimio sam, ali je album loše prihvaćen kod publike. Iste godine kao podrška na turneji benda nastupa sastav Nirvana, čiji će uspeh sa albumom Nevermind uskoro zaseniti njihove idole. Godine dana kasnije bend objavljuje EP izdanje Whatever's Cool With Me, a zatim i album Where You Been. Iste godine bend je bio deo Rollercoaster turneje (koja je bila zasnovana na uspehu Lollapolooza festivala), na kojoj su nastupali sa The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine i Blur. Godine 1993. pesma Start Choppin dolazi do 20. mesta najslušanijih singlova u Velikoj Britaniji.
 
Sledeći album Maskis snima bez Marfa, koji napušta bend i pridružuje se sastavu The Lemonheads. Album Without a Sound  bend objavljuje 1994. godine, a 1997. Maskis ponovo sam snima novi - Hand It Over, koji kritika ocenjuje kao jedan od najboljih albuma koji su Dinosaur Jr. objavili. Krajem 90-ih godina dvadesetog veka Maskis odlučuje da raspusti bend i posveti se solo karijeri. U prodaji se 2000. pojavljuje live izdanje benda BBC Sessions, dok 2001. godine bend objavljuje prvo izdanje najvećih hitova Ear-Bleeding Country: The Best Of.
 
Prvi put od odlaska iz benda Maskis i Lu Barlou će se zajedno naći na bini tek 2002. godine, kada će nastupiti sa članovima The Stooges, Ronom i Scottom Ashetonom i novim Stooges basistom Mikeom Wattom, kada su izveli pesmu I Wanna Be Your Dog.
 
Godine 2005. u prodaji su se pojavila reizdanja prva tri albuma benda kada je ujedno bend objavio da ponovo funkcionišu u originalnoj postavi. Krajem te godine bend je objavio reizdanja još dva albuma, a 2006. godine započeli su svetsku turneju, da bi 2007. godine objavili album Beyond, koji će uživo promovisati u Beogradu. Beyond’ je prvi album od albuma Bug iz 1988. godine koji su snimili kao trio i u originalnoj postavi. Album je debitovao među 100 najprodavanijih albuma u Americi.Koncert u Beogradu će biti jedini koncert koji će Dinosaur Jr održati u Evropi ove jeseni, a nastupiće sa jednim od svojih idola, Iggy and The Stooges, prvog dana Jelen Pivo Live festivala, 5. septembra na stadionu Tašmajdan.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :