Dimensions Festival: Istorija, arhitektura, more i nova dimenzija muzike!

Datum objave:06.09.2015

Pročitano:5692 puta

By:Filip Milenković & Katarina Popović

Lokacija: Pulska arena, Hrvatska

Zaboravite sve što znate o muzičkim festivalima - Dimensions je događaj na kom ćete slušati najkvalitetniju i najinovativniju elektronsku muziku u okruženju koje je (malo je reći) nezaboravno.

Na vašem meniju - koncet otvaranja u Pulskoj Areni iz (bukvalno) doba pre Hrista, i četiri ozbiljna party dana sunčanih aftera na plaži, dnevnih djuskanja na brodovima i vrhunskog noćnog programa na tvrdjavi Punte Kristo iz osamanestog veka. Istorija, arhitektura, more i muzika.

 

Da li ste se već spakovali za 2016.?

 

Dimensions Festival: Istorija, arhitektura, more i nova dimenzija muzike!

Otvaranje: nova dimenzija intime

U srcu Pule nalazi se Arena. Dve hiljade godina nakon Rima, imperatora i gladijatora, više od deset hiljada posetilaca Dimensions opening koncerta u Rimskom amfiteatru zajedno ulazi u novu “Dimenziju”.

Na putu do najbližeg Toi Toi montažnog toaleta upoznaćete ljude koji su putovali i preko četrdeset sati  da bi zajedno sa vama slavili život. Niste znali da postoji toliko varijanti govornog engleskog. Mates, everywhere. Razmenićete osmehe, pokrete, kontakte i dobre namere. Shvatićete da je planeta mala i da postoji globalno pleme koji voli iste stvari kao i vi.


Hladne, kamene zidine postaju udobne i tople, obasjane pulsirajućim svetlom i ugrejane ljudskom energijom.  Imate osećaj kao da poznajete svakog posetioca. Srećni ste što se srećete. Istorijska razglednica se budi i počinje da pulsira i pleše.

 

Dimensions Festival: Istorija, arhitektura, more i nova dimenzija muzike!

Flying Lotus antičku Arenu live katapultira  u 21. vek. Rimsko utvrđenje se oslobađa i puni zvukovima i pokretima. Ritmičan intro obećava da će ovo biti zanimljiva noć.

Little Dragon to odmah i potvrđuje. Frontmenka je na bini najslađe stvorenje na svetu, sa kojom, kako koncert odmiče, sve strasnije želite da podelite ples. Đuskavo, šašavo, erotično - uz lagane psihodelične epizode. Ovom svetu je definitivno potrebno više elektro devojčica.

Tako razigrane, dočekaju vas emotivni pejzaži koji se šire prostorom. Sve se smiruje na trenutak. Čuje se nešto iz dubine duše, prožeto jazzy fantazijama i momentima snažnih tehno ritmova. Magični muzički kolaži, koji se nadovezuju jedni na druge, sa svih strana. Ulazite u Kerim dimenziju - njegov unutrašnji svemir postaje vaš. Four Tet je putovanje ka unutra. On vodi. I vi idete sa njim. Zvuči kao da je zaljubljen?  I vi ste najednom zaljubljeni.

Kako je već dva ujutru?


Arena se polako prazni, posetioci se razilaze i slivaju ka improvizovanim afterpartijima, sobama, usputnim kaficima i ukradenim poljupcima, uz poneko zastajanje na obližnjim kioscima koji postaju deo festivalske scenografije.

 

Dimensions Festival: Istorija, arhitektura, more i nova dimenzija muzike!

4 dana muzičkog raja

Snaga Dimensionsa je u izuzetnom lajnapu. Ove godine nastupali su oni koji su pisali istoriju elektronske muzike, ali i oni koji je trenutno ispisuju. Najrazličitiji žanrovi, podžanrovi, stilovi i muzički uticaji - zaljubljenicima u elektronsku muziku ovo je gozba.

Juan Atkins i Underground Resistance, Detroit je došao na more. Underground Resistance u lajv izvođenju između simfonje i rejva, izražajne tehno osnove premazane opakim jazzom. Istresa od glave do pete. Ben Klock, Surgeon i Object vam demonstiraju moć tehno sile. Vizionar Legowelt, uživo i Goldie, jedan od zlatnih iz istorije drum n bassa. Delano Smith i poglavica Osunlade koji dominira tribalnim house ritmovima. Four Tet ponovo, na novom putovanju. Moodymann, sa svojim jazz i soul bićem u autentičnom elektronskom iskustvu. I veliki fankadelični George Clinton. Toliko je sadžaja da ne možete da čujete sve što biste želeli, pa morate da birate. Konstantno vas drma čežnja da ste nešto propustili. Verovatno i jeste. Ali imate čemu da se nadate za ubuduće. Ceo lajnap pogledajte ovde.

Svaki stejdž je posebna priča! 


Clearing je najprostraniji. Tranzitni, najširi i najkomotniji.  Nalazi se u centru festivalskog prostora. U svakom momentu možete relativno lako stići u prvi red, iako je oko vas prilično mnogo ljudi. Void sve vreme kipti, a Moat, rovovski stejdz, podseca na kazan u kom se kuva tehno. Garden je poput pokretnog elektro piknika na kojem srećete prijatelje. Šarena funky Fort Arena 1 oraspoložiće vas bojama i mekšim ritmovima. Dan treba da traje 48 sati. I opet ne bi bilo dovoljno.

Žurkanje traje i tokom dana, kada se seli na plažu i brodove.  Đuskanje, kupanje za sunčani chill, na plaži, i dimenzija vode, na moru, na brodovima koji se nakon isplovljavanja parkiraju na pučini pre nego što party počne.

Tokom trajanja festivala pun mesec u Ribama upotpunjavao je ugođaj dimenzijom čarobnog. Podsećao bi na moć Neptuna i dionizijske svetkovine čiji ste deo.

Preporuka!


Dođite ranije. Ili ostanite duže.  Istra je čarobna. Sve je nestvarno- arhitektura, priroda, putevi i puteljci, ljudi, fasade, prozori, hrana i piće, ukusi i mirisi. Motovun, Rovinj, Hum i Grožnjan. Čak vas i maršal Tito očekuje na Brijunima. Malvazija je savršeno lokalno vino. Fuži su njoke i jedu se sa tartufima. Vidimo se tamo 2016. Potražite nas.

Story and photo by: Filip Milenković & Katarina Popović


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :