Hernan Cattaneo Nick Warren Barutana 2019

Dimensions festival 2017: Sve dimenzije šamanskog plesa

Datum objave:06.09.2017

Pročitano:1679 puta

By: Marina Hrvaćanin / Boris Obradović

Lokacija: Pula

Već su odobrene akreditacije digle puls pred avanturu zvanu 2 festivala u 2 nedelje, jer su se autori ovog članka upoznali baš na lokaciji oba festivala, pa je dogovor za godišnji odmor pao vrlo lako. Zato smo se prošle srede ujutro uputili ka Puli, sa misijom da 10 dana šamanski đuskamo.

 

Grace Jones Dimensions 2017

Izvor: Pozitivan ritam


Istu misiju, reklo bi se, imala je i Grace Jones, koja je, između ostalih, svojim koncertom otvorila  Dimensions festival. U magičnoj pulskoj Areni, 69-godišnja Grace izašla je pred publiku i izvela jedinstven performans koji jednostavno ne može da se opiše rečima. To je ono kad se naglas smeješ i nekontrolisano vrištiš od sreće uz stvari poput “Love is the drug” i “My Jamaican guy”, a oko tebe zidine nestvarno lepe Arene, i sve to uz miris mora. To je ono kad se osvrneš, pa vidiš kako Mala, koji verovatno ima sve moguće VIP akreditacije, stoji među ostatkom puka na parteru i u čudu malog dečaka gleda boginju kako nastupa na istom stejdžu na kom se izvode njegove pesme. To je ono kad moraš istog tog Malu da poljubiš u rame zbog toga, a on te zagrli, pa mu kažeš hvala za sva izdanja, pa se on opet grli, a na 20-ak metara od vas Grace Jones namazana plemenskim bojama vrti hulahop već 10 minuta. To je ono kad Moderatu, koji se svojim nastupom poslije Grace opraštaju od scene, kažeš “Laku noć”, jer bolje od prethodnog koncerta ne može. Grace je objasnila suštinu.

 

Grace Jones Dimensions 2017

Izvor: Pozitivan ritam


U Press timu nas sutradan dočekuje sjajna ekipa uz čiju podršku je sam festival bio puno više od samog đuskanja. To veče nam je kompletno u znaku “Mala Presents” večeri na Mungo’s Areni, gdje šamanski plešemo uz Mala-u i Kode 9-a. Veče nastavljamo uz eklektični nastup Mr. Ties-a na Gardenu i završavamo ga uz šljokičasti zvuk Horse Meat Disco kolektiva na Clearingu.


Sledeću veče pohitali smo na Exit Records veče na Mungo’s Areni, ali slušamo tek dio nastupa dBridge-a i Fixate-a, jer festival prekida jak pljusak s vjetrom, praćen drastičnim padom temperature. Jurimo sa tvrđave kući, jer smo mokri do gole kože. Festival je kasnije ipak nastavljen, po prestanku padavina, ali mi nismo smjeli rizikovati da dobar dio ove avanture provedemo u krevetu, pa smo ostali na toplom za tu noć.


Treći dan smo odlučili da kiša ne smije da zaustavi đusku i otišli u nabavku rejverske opreme - čizme i kabanice. Metalheadz noć nas je opet zaustavila na Mungo’s Areni do izmaka snaga. Diverge, Kid Drama, Doc Scott, Randall, Bailey, Goldie, Ant TC1 i Onemind su, u pratnji MC-jeva GQ-a i SP-ja, još jednom objasnili ko vlada drum’n’bass scenom preko 20 godina i zbog čega.


Četvrti dan je započeo đuskom uz Dan Shake-a, Sadar-a Bahar-a i Lee-a Collinsa na plaži, uz povremene pljuskove, ali ples na kiši je već svima postao normalna stvar. Zadnju večer su zatvorili Giles Peterson, Nina Kravitz, Jeff Mills, Aux 88, DJ Gilla i Goldie (svojim techno setom), koji su se postarali da publici objasne zašto je Dimensions festival na koji se treba vraćati.
Između ostalih, na ovogodišnjem Dimensions festivalu nastupila su velika imena poput Romare, Floating points, Dam-Funk, Joy Orbison, Ben UFO, Petar Dundov, Alix Perez, Cymande, Skeptical, Ata Kak, Kamaal Williams Ensemble, Moses Boyd i mnogi drugi, ali je nemoguće stići na sve nastupe.


Naši drugari, fanovi tvrđeg elektronskog zvuka, takođe su se sjajno zabavili, ali mi smo posećivali stvari na koje nas je vodilo uglavnom srce i ponekad uši, kad čuješ nešto sjajno u prolazu, pa svratiš.


Ljudi iz Resident Advisor-a su, u kratkom dokumentarcu o jednom od prošlih Dimensionsa, rekli kako se poslednji dan na Dimensionsu tvoj svakodnevni život čini kao neka udaljena, virtuelna realnost. Nama se to desilo prvog dana, na koncertu otvaranja. I još uvek traje, iako smo se ceo festival borili s vremenskim uslovima, sa naletima povišene temperature i posledicama nedovoljnog spavanja.


Prvi deo avanture je završen, ali je Dimensions, koji nam je već uvršten u klasu omiljenih festivala, ipak mlađa sestra i mnogo mlađi od Outlooka koji sledi i počinje u sredu koncertom otvaranja u Areni, na kom nastupaju DJ Shadow, Outlook Orchestra i Dizzee Rascal.

 

Dimensions Festival 2017

Izvor: Dan Medhurst/Dimensions festival


Outlook festival ove godine slavi 10 godina postojanja mnogo gušćim rasporedom nastupa, pa je prvi deo avanture bio samo zagrevanje za žurku. Ne znamo kako ćemo izdržati, ali mu se iz sveg srca radujemo.
Ako još niste zgrabili svoju kartu i krenuli put Pule, karte za koncert otvaranja, kao i sam festival možete kupiti na ulazima na same događaje.
I krenite, brzo, jer mnogo je lepo :)


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :