Dikan - srpski Asteriks. Stanje je teško, ali se pogoršava. Veselo! :)

Datum objave:05.01.2014

Pročitano:4891 puta

By:Nemanja Stanojević

"Čudna knjižara" je – kao što joj ime kaže – neuobičajeno mesto u kome se mogu naći specifična dela poput knjiga, časopisa i stripova posvećenih fantastici, zatim različite vrste antologija, fototipskih izdanja, rariteta i uopšte sva ona manje ili više posebna štampa koja u knjižarama klasičnog tipa ili nije u prvom planu ili uopšte nema svoj odeljak – dakle, zgodan plejs za ljubitelje drugačijeg.

 

 

Uzimajući u obzir navedeno, pojava humorističkog izdanja kao što je Dikan (pod etiketom Everest Media) u ovom društvu pomalo iznenađuje, ali samo na prvi pogled. Jer, Dikan je ipak gost iz davnih vremena, predstavnik starih Slovena i pripadajuće mitologije, ukratko - srpski Asteriks.

 

Dikan je četrdesetak godina izlazio u "Politikinom zabavniku", a u ovom integralu objavljeno je prvih 11 epizoda. Osim što je knjiga zgodan podsetnik za sve kojima je ovaj strip obeležio detinjstvo i različite periode odrastanja, ona je i uput u fenomen naše kulture. Autentično srpski junak, Dikan zajedno sa stricem Vukojem hrli ovim prostorima kroz 6. vek upadajući u klasične stripovske zgode i nezgode, ali sa "našim" šmekom.

 

 

Poznavajući ovaj opus od ranije, nisam očekivao "vatromet" i iskreno – za početak ga nije ni bilo. Crteži i radnja prvih epizoda su detinje naivni i osim "flešbekova" iz rane mladosti, osećao sam da sam Dikana jednostavno prerastao. Međutim, listajući ovu takoreći luksuznu monografiju, pažljivo iščitavajući sve tekstualne i posmatrajući likovne dodatke, zanimljivosti poput nagradnih igara iz tog vremena, priča i pričica u vezi sa autorima i atmosferom tih (a i kasnijih) godina, celo štivo me je jednostavno "uzelo pod svoje" i sve sam više bivao oduševljen. Zajedno sa obiljem duhovitosti i dobrim raspoloženjem (ne tako čestim danas) koje provejava sa ovih stranica, ti sada već "istorijski" podaci su veliko bogatstvo ovog dela.
Jednostavno, mora se odati priznanje grupi autora sa Lazom Sredanovićem na čelu na ogromnoj istrajnosti i pozitivnoj energiji tokom godina nastajanja i izlazaka ovog stripa, pogotovo ako se uzme u obzir da su sve to radili u slobodno vreme jer su tada imali "ozbiljne" poslove (!). Svaka čast i izdavaču na bogato opremljenoj ediciji i shvatanju da objavljivanje tabli i epizoda - bez takve opreme i dodatnog sadržaja – to ne bi bilo to.

 

Umesto posebnog isticanja niza sjajnih i duhovno vrednih detalja koji vas ionako čekaju čim nabavite ovo izdanje, preporuka za čitanje: razoružajte svoju rigidnost, opustite se i osetite ove stranice nabijene vajbom srećnih vremena koja sada deluju tako daleko, kao da su deo Dikanove, a ne naše vrlo skore prošlosti. Kao što bi i on sam rekao: "Stanje je teško, ali se pogoršava". Veselo!


 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :