Digitalne simulacije, street art, izložbe i radionice 
na sedmom BIF-u

Datum objave:13.02.2019

Pročitano:826 puta

Datum održavanja: 09.03.2019 - 17.03.2019

Lokacija: Beograd

Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF), koji se održava od 9. do 17. marta pod sloganom „Springtime in Belgrade!“, pored izuzetnog filmskog, književnog i muzičkog programa i ove godine donosi u Beograd neverovatno atraktivne vizualne sadržaje. Live stream digitalne simulacije svetski poznatog vizuelnog umetnika Džona Džerarda, izvanredne fotografije Najdžela Svona ili džinovski mural koji će u centru Beograda naslikati poznati street art umetnik Džejms Erli, samo su neki od uzbudljivih vizualnih programa koji nas očekuju na sedmom BIF-u.

 Jedan od najaktuelnijih svetskih vizuelnih umetnika koji se bavi savremenim tehnologijama, Džon Džerard biće specijalni gost festivala, a njegove live stream digitalne simulacije biće prikazane na nekoliko prestižnih lokacija u centru grada. Džerardov pristup konstruisanju umetničkog dela je vrlo specifičan jer osim što se bavi problematičnim temama savremenog društva, koristi i najsavremenije kompjuterske tehnologije. On kombinuje na desetine hiljada digitalnih fotografija kojima rekonstruiše određene scene ili mesta kao digitalnu simulaciju. Upotrebljava tehnologiju koja se koristi u video igricama da bi se postigao efekat realnosti dok su njegove konstrukcije suštinski artificielne.
Od 12. do 17. marta posetioci će od 12 do 20 časova na dve lokacije moći da prisustvuju live stream projekcijama.

Po prvi put ove godine Beogradski irski festival ugostiće poznatog street art umetnika iz Dablina Džejms Erlija. U centru grada u ulici Maršala Birjuzova, uz podršku Skupštine grada, Bekamenta i Hagepola, Erli će uraditi mural veličine 180m kvadratnih koji će vizuelno obeležiti kako sam festival tako i Beograd.
Od 1997. godine, Erli je deo irske graffiti scene, a njegov stil je kombinacija principa i tehnika naučenih kroz graffiti kulturu i street art s jedne strane, i tradicije i tehnika naučenih kroz iskustva njegovih predaka koji su radili vitraže, s druge strane. Autor je najvećeg murala u Irskoj koji predstavlja celokupna fasada Blooms hotela u Dablinu. Beogradska publika imaće priliku da upozna ovog irskog umetnika na razgovoru koji će se održati u subotu, 16. marta u Kulturnom centru Baraka (Makedonska 42).
U okviru ovog programskog segmenta, posetioci festivala i ljubitelji street arta imaće priliku i da upoznaju Beograd iz ovog ugla u Street art turi koja će biti organizovana u petak, 15. mart u 14.30 časova. Mesto polaska je ispred murala u Maršala Birjuzova, a svi zainteresovani mogu da se prijave na mejl: info@irishfest.rs

Još jedan izuzetan događaj biće izložba na otvorenom u samom centru grada pod nazivom “Keltska i srpska srednjevekovna crkvena umetnost - Paralele i uticaji”. Izložba se bavi, na popuralnom nivou, paralelama u keltskoj i srpskoj srednjevekovnoj crkvenoj umetnosti, sa željom da se prikaže sličnost između ove dve udaljene zajednice, ali I supra-nacionalna priroda hrišćanstva.

Publiku takođe očekuje foto konkurs sa veoma atraktivnim nagradama. Uskoro možete očekivati više informacija.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :