Devet stvari koje treba da znate o devetom Demofestu

Datum objave:20.07.2016

Pročitano:3547 puta

Datum održavanja: 21.07.2016 - 24.07.2016

By:Savo Drakulić

Lokacija: Banjaluka

Banjalučki Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, počinje u četvrtak, 21. jula, a završiće se u subotu, 23. jula.n U pitanju je deveti nastavak ovog muzičkog festivala, a i ovaj put u glavnom programu učestvuju svetske rock zvezde, poznata regionalna imena te najtalentovaniji neafirmisani sastavi iz šest država bivše Jugoslavije.

 

Demofest 2016


Pre početka Demofesta 09, izdvajamo devet stvari koje svi posetioci treba da znaju.


1. Prošlogodišnja lokacija
Glavni program festivala održavaće se na tvrđavi Kastel, u prostoru dečjeg igrališta, gde je održan i osmi Demofest.


2. Besplatan ulaz do 21.30 časova
Ulaz na Kastel će ponovo biti besplatan, ali do 21.30 časova, nakon čega će se naplaćivati 5 KM. Organizatori navode da ulaznicama po simboličnoj ceni žele da motivišu publiku da program prati od samog početka i tako podrži mlade takmičarske sastave.

 

Demofest 2016 mapa

Raspored sadržaja na Kastelu


3. Rekordan broj izvođača
Na Demofestu će ove godine nastupiti čak 43 benda – 33 takmičarska i 10 u okviru revijalnog programa – što je najveći broj od pokretanja festivala.

 

4. Banjalučki brendovi ponovo zajedno
Dva velika banjalučka brenda, Demofest i Nektar pivo, ponovo su udružili snage, jer je upravo Nektar pivo, brend Banjalučke pivare, novi-stari generalni sponzor festivala.

 

Mando Diao

Mando Diao


5. Inostrane zvezde u Banjaluci

Prvo ime revijalnog programa je globalno popularni pop rock sastav Mando Diao, dok će na Demofestu 09 nastupiti kultni britanski rock bend The Sisters of Mercy, kao i njihovi sunarodnici Dub Pistols, poznati po energičnoj mešavini žanrova.


6. Domaća premijera i poznata lica
Kolja i Grobovlasnici će na Demofestu prvi put svirati u rodnom mjestu frontmena Nikole Kolje Pejakovića, dok će Bombaj štampa u ovom gradu nastupiti nakon skoro tri decenije. U revijalnom programu će se ponovo naći miljenici Demofest publike, grupa Hladno pivo, kao i nekadašnji pobednici ovog festivala, sastav ZAA, te prošlogodišnji pobednici Nord, Rezerve i S.K.A.


7. Vredne nagrade
Takmičarski bendovi boriće se za tri glavne nagrade, od kojih je prva u vrednosti 5.000 evra i obuhvata snimanje i produkciju albuma, dok su druga i treća nagrada binska oprema u vrednosti 2.000, odnosno 1.000 evra. Pored ovih, biće dodeljena i nagrada „Plavi bas“ za najboljeg basistu, kompanija Jack Daniel's će nagraditi najboljeg gitaristu, dok će kompanija m:tel i Demofest uručiti poklone najboljem novinaru.

 

Dub Pistols

Dub Pistols


8. Zaštita životne sredine

Uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine i engergetsku efikasnost RS, tokom trajanja festivala biće prikupljan plastični otpad, koji će potom biti recikliran, u nameri da se zaštiti životna sredine te promovišu ekološki prihvatljive navike.


9. Besplatni prateći sadržaji u Domu omladine
U okviru dnevnog programa biće prikazana tri dokumentarna filma („Jadranka“, „Sloboda ili ništa“ i „Vlada“), predstavljene dve izložbe („Rok muzej“ i „Total Experience“), održana trodnevna radionica udaraljki i dvočasovna radionica „Gde svirati u regionu?“, dok će biti organizovana i promocija debitantskog albuma grupe Nord, pobednika Demofesta 08.


Generalni sponzor devetog Demofesta je Nektar pivo, prijatelj festivala je i ove godine kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Leica.

 

Sve informacije o festivalu dostupne su na web stranici www.demofest.org, kao i zvaničnoj Facebook stranici.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :