DEV9T: VISOKE ŠTIKLE NISU IZBOR KOJI SAVETUJEMO

Datum objave:16.06.2016

Pročitano:6081 puta

Lokacija: Ciglana, Beograd

"Ovo je pozorište u kojem se ne sedi. Ovo je pozorište u kojem se funkcionalno i udobno odeva. Ima prašine, nema vazduha, polu je mračno i svašta može da se desi. Molim Vas da od dolaska na pozorišnu predstavu ne pravite dramu. Visoke štikle i sve što ste spremili za petak i subotu uveče nisu izbor koji savetujemo." - ovako je Andrej Nosov pozvao sve zainteresovane na premijeru predstave „Ostaci“ koja će se desiti sutra u beogradskoj Ciglani, na festivalu DEV9T, u 20 časova.

 

Pozivnica za predstavu

„Ostaci“, predstava rađena u produkciji Hartefakta, po tekstu Vuka Boškovića, u dramaturgiji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova, u DEV9T Integral favelu stižu kako bi upravo na manifestaciji čiji je slogan “stvaraj dalje” postavili pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati? Glumačka ekipa - Miloš Timotijević, Jelena Graovac i Irena Popović Dragović, koja je ujedno i autorka muzike, su junaci koji u ovom komadu o nesrećnim i mrtvim ljudima, pokušavaju da srede svoje intimne živote i međusobne odnose ispunjene ljubomorom, psihoaktivnim supstancama i tragovima ljubavi, dok se paralelno istražuju ratni zločini koje je bataljon Vojske Srbije izvršio nad albanskim civilima na Kosovu. Odnosi između njih su zamršeni, opterećeni prošlošću, prećutkivanim svakodnevnim problemima i strahovima vezanim za budućnost. Svako od njih istovremeno i sumnja da ga svi ostali lažu, zbog čega je jako povređen, ali je takođe uveren u ispravnost svoje odluke da nikad nikome ne kaže istinu.

Prema rečima pisca Vuka Boškovića, „Ostaci“ se bave likovima koji su potpuno svesni da su šanse da razotkriju počinioce ratnog zločina i „privedu ih pravdi“ podjednako male koliko i šanse da će svako od njih „živeti srećno do kraja života“, ali oni su spremni da urade bilo šta da bi ostvarili i jednu i drugu stvar.

“Ova predstava nema za cilj da bilo koga obrazuje o prošlosti, da bilo koga tera da radi bilo šta. Ova predstava, dakle, najličnije postavlja pitanje: ima li smisla i vredi li i dalje pokušavati?” – dodao je Nosov.

Repriza je zakazana na istom mestu, za 18. jun u 20 časova.

 

Izložba slika Maksima Rijalitija

IZLOŽBA SLIKA MAKSIMA RIJALITIJA (THE PRODIGY)

Odmah nakon izvođenja predstave “Ostaci”, u petak će biti zvanično otvorena i dugo najavljivana izložba slika Maxima Rijalitija, jednog od frontmena grupe The Prodigy, koju je pripremio posebno za DEV9T. Kad nije na bini, Maksim je daleko od brutalne ličnosti kojom se predstavlja zajedno sa ostatkom benda The Prodigy koji iza sebe imaju više od 25 miliona prodatih ploča. Tetovirani pevač, rođen kao Kit Palmer, diskretno se bavi slikarstvom godinama. Pod imenom MM imao je već nekoliko zapaženih izložbi među kojima su na prvoj dominirale slike leptira. "Sve je počelo kada sam uhvatio leptira u svom studiju," rekao je. "Dok sam ga držao u ruci, pomislio sam - kako da znam šta ovo biće trenutno misli? Da ima mač, ili nož, da li bi me ubilo?” Maxim je na DEV9T poslao osam svojih slika koje će u beogradskoj Ciglani biti izložene do kraja festivala, 18. juna.

 

Die Antwoord

Die Antwoord

DEV9T JE VEĆ NEKOLIKO DANA GLAVNA UMETNIČKA KOTA


Dugo najavljivani DEV9T počeo je u petak i već dan nakon otvaranja, u subotu, stara beogradska Ciglana bila je preplavljena hiljadama fanova koji su došli da vide rep-rejv senzaciju Die Antwoord. U okruženju brojnih uzbudljivih instalacija i neprestanog stvaralaštva iz devet umetničkih oblasti, popularni tandem koji čine Jolandi i Nindža, u pratnji DJ Hi-Teka, isporučili su tada sirovu energiju kakva se retko viđa na koncertima!

Nekoliko dana kasnije, na istom mestu desio se novi spektakl uz legendu detroitske tehno scene Juana Atkinsa u pratnji Beogradskog simfonijskog orkestra kojim je dirigovao Emin Džijan. Ovo je bila svetska premijera muzike koja do sada nije izvođena i u kojoj je uživalo nekoliko hiljada Beograđana.

Paralelno sa ovim dešavanjima, u Ciglani su sve vreme na 16 lokacija izloženi i izvođeni radovi umetnika pristigli na ovogodišnji konkurs, ali i radionice kojih je na ovogodišnjoj manifestaciji preko 40.

Program počinje od 17 časova radnim danima, a u subotu, na dan zatvaranja kapije će biti otvorene od 12 časova.

Adresa Ciglane je Slanački put 26, a do lokacije se može doći kolima, biciklom, skejtom, ili autobusom br. 35 - prva stanica posle skretanja za Višnjičku Banju.

Kompletan program festivala DEV9T možete naći na www.dev9t.com.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :