DEPECHE MODE - BRZA MODA konačno u Srbiji !!!

Datum objave:08.05.2009

Pročitano:4278 puta

By:Ivan-Milan Matić

Sećam se legendarne prozivke Beavisa i Buttheada, kada su prokomentarisali da Depeche Mode znači «šonja» na francuskom. Bukvalan prevod imena ovog benda je, u stvari, „brza moda“ i svakako ima veze sa vremenskim okruženjem u kome je nastao 1980. godine u engleskom gradiću Basildon u okrugu Essex. Osnivači benda Martin Gore (klavijature / gitara / vokal / komponovanje), Andrew Fletcher (klavijature), Vince Clarke (klavijature / komponovanje) i Dave Gahan (glavni vokal) bili su nosioci new wavea, revolucije osamdesetih, decenije koja je osim čudne mode i loših frizura (iz današnjeg ugla gledanja) postavila parametre današnjoj elektronskoj muzici, čiji se koreni, istina, mogu naći još u šezdesetim godinama – ali tada se tim zvukom bavilo samo par eksperimentalnih neo-klasičnih umetnika. 

Posle prvog izdanja Speak & Spell, Vince napušta bend, i ostali članovi nastavljaju kao trio, naravno uz podršku brojnih studijskih i scenskih muzičara. Njihovi nastupi uživo bili su oduvek vrhunskog kvaliteta i prepuni energije (vokalne mogućnosti pevača Davea, kao i njegova harizmatična energija nikoga ne ostavljaju ravnodušnim). Možda je upravo to, uz neospornu sposobnost da osete promene u popularanoj muzici i na svoj način ih implementiraju u zvuk benda, bilo presudno da prežive devedesete (kada su se kritičari, a i publika oštro i sa podsmehom odnosili prema svemu iz osamdesetih) i postave nove standarde za novi milenijum, kreirajući novi zvuk, neprestano se menjajući, a pri tom uspevši da svemu tome daju svoj prepoznatljiv pečat.
 

 

Vratimo se Beavisu i Buttheadu... Naime, video spot za pesmu I Feel You, koji su komentarisali, upravo je dobar primer, jer je oštar i dominantan gitarski rif koji „nosi“ celu pesmu naterao na kraju i njih dvojicu da headbanguju, što je, po mom mišljenju, jedna od najvećih pohvala koji je neki bend mogao da dobije u to vreme – poznato je da su Beavis i Butthead bili i ostali najbolji muzički kritičari devedesetih. Ovo je možda i pravi trenutak da spomenem jednu zanimljivost koja je, verovatno, bila od presudnog značaja za uspeh ovog benda: Martin Gore je u početku bio isključivo gitarista, ali budući da je niskog rasta, smetalo mu je stalno nošenje teške gitare na probe, pa je rešio da proba da eksperimentiše sa zvukovima na sintisajzerima i klavijaturama! Ipak, ostao je veran svom originalnom instrumentu - i dalje većinu pesama komponuje na gitari, svira je na koncertima, pored toga što sada ima na raspolaganju mnogo interesantnije elektronske sprave nego na početku karijere. Naravno, uzevši u obzir da je on glavni kompozitor u bendu, na koncertima svira i klavijature pored raznih modernih elektronskih uređaja.

Tokom godina njihov zvuk postaje dosta mračniji, reflektujuću lične drame nekih od članova benda, kao i globalnu političku situaciju. Ali ne treba to shvatiti pogrešno, oni svakako nisu jedan od bendova kojima je kritikovanje socijalnih i političkih prilika bilo glavni adut. Štaviše, tekstovi su introspektivni i duboko intimni.Prativši način na koji se ovaj bend menjao tokom svih ovih decenija, možemo dobiti sliku menjanja popularne kulture – od stila oblačenja, toliko kritikovanih frizura i mode, do konkretnih i revolucionarnih promena u muzičkom izražavanju. Na neki maltene čudesan način, ovi momci uspevaju da ostanu u samom vrhu popularnosti. Njihova evolucija je evolucija muzičke scene u celini. Fuzija elektronske forme i „žive svirke“, nešto što mnogi kritičari smatraju najboljim događajem u istoriji, kako popularne tako i avangardne muzike, takođe je jedna od glavnih karakteristika ovog benda. A način na koji su sazrevali tokom svih ovih godina trebalo bi da bude zvezda vodilja nekim novim naraštajima – prihvatanje promena (i eksperimentisanje uopšte) ne treba da bude nešto čega se treba plašiti. Depeche Mode to dokazuju svakim svojim sledećim albumom.Dugo (možda i previše) je srpska publika čekala na ovaj koncert, koji će ujedno biti promocija najnovijeg albuma Sounds of the Universe! Dok pišem ove redove, karte su skoro rasprodate, što se moglo i očekivati, jer Depeche Mode ima armiju obožavalaca u svakom većem gradu na planeti! Dakle, podsetite se potrebnog štiva i pripremite se za jedan od najvećih muzičko-scenskih spektakala koji će stići u Beograd 20-og maja u park kod ušća. Ostaje nam samo da od srca zahvalimo ljudima iz Tuborg Green Festivala i manično preslušavamo  albume ovog benda do tada. Vidimo se na Ušću! Verujte mi na reč, ovaj koncert ne želite da propustite! 

Diskografija:  
          * Speak & Spell (1981)
          * A Broken Frame (1982)
          * Construction Time Again (1983)
          * Some Great Reward (1984)
          * Black Celebration (1986)
          * Music for the Masses (1987)
          * Violator (1990)
          * Songs of Faith and Devotion (1993)
          * Ultra (1997)
          * Exciter (2001)
          * Playing the Angel (2005)
          * Sounds of the Universe (2009)
                                                                                                                        

 by Ivan-Milan Matić 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :