Dejan - Deki Milivojević: Tišina vremena, izložba slika

Datum objave:28.05.2014

Pročitano:5621 puta

Datum održavanja: 17.06.2014

By:Zdravko Vučinić

Lokacija: Galerija SKC, Novi Beograd

Domaća istorija slikarstva je do nekoć obilovala pojavama, što je nalagala globalna praksa. U tome je prednjačio diskurs konceptualizma koji je u potonje vreme počeo da uzmiče pred drugim tendencijama koje su označile povratak tradiciji. Srpska umetnost polako je počela da se vraća vrednostima koje su, u tom pogledu, obeležile naše nacionalno biće.

 

 

U potonje vreme takvih primera ima sve više. Ovde je reč o stvaralačkoj pojavi koja oličava dato kretanje u slikarstvu novijeg datuma. Naime, Dejan Milivojević sledi putokaz proverenih konstanti koje se smeštaju u primarne tokove naše umetnosti.

 

Njegovo osnovno, inspirativno polazište zasnovano je na ljudskoj figuri svejedno da li je u pitanju slika, crtež ili kombinovana tehnika u kojima se jednako dobro izražava. On je ne slika onaku kakva jeste, kako je vidimo u svakodnevnom okruženju, već u njoj, ili tačnije, preko nje, traži i nalazi nešto drugo, znatno više od toga.

 

Slikarstvo Dejana Milivojevića uspostavljenom lepotom oblika i forme počiva na iskustvu onih doprinosa kojima su ta postignuća u našem slikarstvu bila i ostala primarno obeležje. Svojim delima on se utapa u dotični način kazivanja koji je obeležio pojam beogradske škole slikanja.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :