David Shrigley - Najpoznatije škrabalo Engleske!

Datum objave:15.07.2008

Pročitano:6591 puta

By:Ivan Gucunski

 
 

 
Dejvid Šrilgli (David Shrigley) je rođen u Meklsfildu, Češir 1968. Studirao je umetnost na Univerzitetu Umetnosti Glazgov i diplomirao je 1991. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da bude objavljen kao strip crtač u stilu Geri Larsona (Gary Larson), Šrigli se posvetio izdavanju knjiga sa svojim crtežima i do danas je napravio preko dvadeset naslova, od kojih je većinu objavila njegova izdavačka kuća Armpit Press.

Ako bismo shvatili Šriglijev rad prilično bukvalno, mogli bismo da pomislimo da je u pitanju sadistički psihopata koji živi sam u šumi. Ali zapravo, u pitanju su izlivi očaravajuće uvrnute mašte, koja se prostire na crteže, slike, skulpture, knjige i animacijje.
 

 

 

 

 

 

 


Šrigli ima jedinstven pogled na svet - blago autistično, perverzno i nefiltrirano razumevanje ljudskog stanja i ponekad bolne borbe sa postojanjem. Njegove paučinaste linije u olovci i mastilu predstavljaju nadrealne scenarije koji reflektuju naše podsvesne želje i strahove, Zajednica otpadnika, zveri i mučenih životinja, istražuje moralne teme kao što su dobro, zlo, ljubav, mržnja, život i smrt.
 

 

 

 

 

 

 


Reč i slika koegzistiraju u Šriglijevom radu; njegovi crteži propraćeni su beleškama, llistama i dijagramima i njegova animacija ispraćena je naracijom. Ponekad tekst u potpunosti nadvlada sliku i fleke, pravopisne greške i neprikladnosti postaju deo crteža i doprinose podsvesnom kvalitetu njihovog doživljavanja.
 

 

 

 

 

 

 


Ali uprkos težini koju stavlja na ono što je napisano, Šrigli retko koristi tekst da bi slika dobila smisao, i slično, slika nikada u potpunosti ne ilustruje tekst koji je prati. Šrigli konstantno odbija direktnu narativnost i poziva nas da projektujemo vlastito razumevanje njegovog rada.
 

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :