Dave Clarke: Tehno ima sjajnu budućnost!

Datum objave:11.05.2016

Pročitano:4857 puta

By:Marija Joksimović

Ako ste se ikada pitali šta pank i tehno imaju zajedničko, odgovor je Dave Clarke. Karijeru ovog Britanca, koji s apsolutnim pravom nosi “titulu” Tehno Baron ukratko bismo mogli da opišemo stihovima “isti, poseban, slobodan, samo svoj…” Na sceni je skoro 30 godina i impresivnom diskografijom već je ostavio značajan trag u istoriji elektronske muzike, ali paralelno vodi računa i o njenoj budućnosti.

 

Dave Clarke

 

 

U tinejdžerskim danima slušao je pank, karijeru je započeo kao hip-hop di-džej, da bi se potpuno okrenuo elektronskoj muzici, ali se uticaj muzike koju voli da sluša i sada oseća u njegovom stvaralaštvu u domenu tehna, što njegovim setovima daje jak lični pečat i čini ih jedinstvenim. Radio je remikse za The Chemical Brothers, Placebo, Depeche Mode, Boys Noize i mnoge druge. Ipak, sve ove godine ostao je dosledan svom stilu – beskompromisni tehno, bunt prema svemu komercijalnom i oštar jezik, jer ovaj tehno anarhista neće propustiti priliku da uputi kritiku na račun svega što je neiskreno i isfolirano.

Clarke nema nameru da povuče ručnu, neumorno nastupa širom planete, pritom stiže da vodi radijsku emisiju White Noise, uživa u istraživanju novih tehnologija i producira. Njegovo poslednje, specijalno izdanje remiksa Charcoal Eyes ugledalo je svetlost dana 22. aprila. Tehno Barona čeka veoma uzbudljiva godina puna nastupa, a među njima je i Exit festival gde će kao hedlajner nastupiti na mts Dance Areni u nedelju 10. jula. U suret tom nastupu razgovarali smo sa njim, a on nam je u intervjuu otkrio da je počeo da piše poeziju i da je veoma uzbuđen zbog povratka na Petrovaradinsku tvrđavu.

Reci nam nešto o Charcoal Eyes, koja priča se krije iza tih remiksa?

Počeo sam da pravim remikse kada sam konačno sredio svoj studio u Amsterdamu, i onda se ispostavilo da svi ti remiksi zapravo pričaju priču o Amsterdamu (kako sam upoznao neke od bendova i kako se moj studio razvijao), da je na kraju bilo skroz logično da objavim limitiranu seriju za Record Store Day. RSD se učinio kao dobar izbor najviše zbog činjenice da je većina traka napravljena od pesama, a vinil je za mene uvek bolji izbor za pesmu, nego kao tehno alat. Tako sam došao na ideju za Charcoal Eyes.

 

Dave Clarke

Nismo imali priliku da vidimo izdanje, ali u saopštenju za medije piše da ova edicija sadrži i jednu tvoju poemu. Da li si počeo da pišeš poeziju ili je to bilo samo za ovu priliku?

Prolazio sam kroz interesantan period u životu i pisanje se činilo kao dobar način da izrazim sebe, kako bih shvatio stvari koje mi se dešavaju. Poema se pretvorila u stihove, dva su objavljena, a ima ih još šest i biće objavljeni u okviru nove trake sledeće godine.

Vraćaš se na Exit festival posle 10 godina. Po čemu pamtiš taj nastup davne 2006. godine i šta očekuješ od ovog predstojećeg?
Odlično sam se proveo prethodni put, a izgleda da je i moj set ostavio veliki utisak na lokalne tehno fanove, tako da sam izuzetno srećan što se vraćam kao hedlajner još jednom.

Na sceni si više od dve decenije, šta je to nešto zbog čega ti je di-džejing još uvek zabavan i zbog čega si i dalje strastven kada je muzika u pitanju?
Di-džejing je lakši deo, deo u kome nema stresa. Dokle god uživam u tome više nego da putujem nastaviću to da radim.

 


Koliko je nova tehnologija doprinela razvoju di-džejinga. Reklo bi se da svi ti novi proizvodi pružaju beskrajne mogućnosti di-džejevima. Šta ti misliš o tome?
Tehnologija je dobra i uzbudljiva, za sada, jer uvek donese nešto novo, mada puno tih proizvoda ima neverovatno loš dizajn baziran na preuveličanom i jakom marketingu. Ako zaobiđete sve to, možete naći zaista korisne hardvere i softvere. Ali čini mi se da neki di-džejevi ponesu puno dugmića, a uvek puštaju isti set, čudno zar ne?

Sve ove godine ostao si dosledan sebi, a opet si inovativan i imaš armiju fanova. U čemu je tajna?

To je lako, barem za mene. Dosledan sam onome što jesam. Zapravo i ne umem drugačije.

Kroz svoju radio emisiju White Noise, ali isto tako i na festivalima kao što su Tomorrowland i Amsterdam Dance Event gde si domaćin stejdževa, uvek se trudiš da promovišeš mlade nade. Ima li tehno svetlu budućnost?
Da, ali mora da se drži podalje od hipsterske pomodarske brigade koja lažno predstavlja njegovu suštinu u korist hajpa, ali bez ikakve suštine. Muzika koju puštam u White Noise emisiji nosi tako veliku strast da je čast što je baš meni poslata i što baš ta emisija može da joj bude platforma. Da, verujem da tehno ima sjajnu (artističku) budućnost.

 


Ispričaj nam neku zanimljivu priču sa početka tvoje karijere?
Niko nije verovao u mene, a još manje kada sam im govorio da ću uz pomoć muzike proputovati svet. Smejali su mi se i omalovažavali su me.

Šta pank i tehno imaju zajedničko?

Osim mene? Pravi tehno prave ljudi koji imaju jake, nezavisne umove, a takođe su politički osvešćeni.

 

Dave Clarke

Šta je tvoj sledeći izazov u muzici?
Novi album, koji za sada ide po planu.

Gde vidiš sebe za 10 godina?
Ko zna? Nemam ni najmanju ideju.

 

<


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :