Dani kada se Nišava uliva u Misisipi

Datum objave:04.08.2016

Pročitano:8310 puta

By:Ivana Antović

Lokacija: Niš

Nišville

Otkad je u rukama Ivana Blagojevića, dobre dve decenije i koja godina preko, na Nišville festivalu nema ničega uobičajenog. Zaboravite na Nišville ukoliko želite sterilne prostore i udobne fotelje u kojima ćete kljucati glavama. Taj južnjački festival, baš kao igra reči u njegovom nazivu (Nashville – Nišville), odiše šarenilom koje vam se pri prvoj poseti jednostavno lepi za srce. Ili vam se, naprotiv, ne dopadne nimalo. No takvih primera gotovo i da nema.


Pre svega, nema strogih žanrovskih pravila. Slušali ste i Mingus Dynasty, Candy Dulfer i orkestar Bobana i Marka Markovića ili pak Darka Rundeka & Cargo orkestar, Incognito uz Randyja Breckera & Big Band sofijskog radija i Jamieja Davisa. Nema listom svih imena koja u svoje programe striktno uvršćuju jazz festivali po svetu. Nema svih, ali ima pažljivo odabranih, jer Roy Hargrove, Randy Brecker, Billy Cobham, Solomon Burke, Tom Harrell, Benny Golson, Rosenberg Trio, The Original Blues Brothers Band i sijaset drugih, imena su kojih nijedan jazz festival u svetu ne bi mogao da se postidi. Naprotiv.

 

Blues Brothers Band, Nišville 2014

Blues Brothers Band, Nišville 2014 

 

Izlizana od upotrebe, strana reč fussion sasvim je primerena onome šta Nišville predstavlja: lepršavi swing, gorki blues, razdragani funk, suptilni obojeni jazz ili dixie kao njegova kompletna suprotnost, sirova južnjačka truba, tanani etno, Nišville je stoga mešavina džeza i tradicionalnih muzičkih formi iz celog sveta. Uostalom, nije li i sam džez folklorna muzika sa delte Misisipija? Nije li džez u osnovi improvizacija, varijacija na temu, pa zašto ne i fuzija?

 

Nišville se gnuša konformizma u istoj meri u kojoj se konformisti i “salonski umetnici” gnušaju njegove poletnosti i raznolikosti. Tu, u Nišu, Donald Byrd je svojevremeno poslao na “mali odmor” kombo sastav Delaware State Univerziteta i nasred Obrenovićeve zasvirao sa srpskim i bugarskim trubačima kao da zajedno sviraju čitav život; tu je Miša Blam svake godine imao običaj da se pridruži volonterima i provede sate i sate u razgovoru sa njima; Larry Coryell da, podstaknut pitanjima radoznalih polaznika, produži workshop do same probe niškog simfonijskog orkestra.


Možda bi čitavu koncepciju ovog festivala mogle da opišu reči slavnog džez pevača Johna Hendrixa o “džez geniju današnjice“ Milči Levijevu, jednom od ranijih učesnika: „On tako kombinuje crnački bluz i svoje korene da prosto dolazim do zaključka da su njegovi slovenski i moji afrički preci negde daleko u prošlosti delili isti bunar“. 

Upravo to programsko šarenilo i spajanje naizgled nespojivog duša je Nišville Jazz festivala pune 22 godine.

 

Ambasada / Photo by: JazzFM
Promocija NIšvilla u ambasadi u Sofiji / Photo by: JazzFM


Promocija u Sofiji, nešto više od dve nedelje pred početak Nišville Jazz Festivala, vratila me u vreme kada je nastajao, a čemu sam kao sasvim mladi novinar prisustvovala polovinom 90-ih. Preciznije, flash back dao mi je prilog rađen za RTV, u kojem koleginica podseća da je prvi Nišville (neki bi ga, koristeći Exit terminologiju, mogli nazvati i nultim), „održan zahvaljujući bugarskim umetnicima, koji su činili više od 50 odsto svih učesnika“, jer ogromnoj većini umetnika iz sveta na pamet nije padalo da dođu u zemlju koja je grcala pod sankcijama. I to je tačno.

 


Bugarski jazz i blues umetnici neizostavan su deo programa i na ovogodišnjem festivalu, pored Billa Evansa, trija Lennyja Whitea, Al di Meole, Golden Buddhe, Orlan Jazz Banda, Jose Stone i drugih, stoga su se Amalia Nenova, Vasil Petrov i Vasko The Patch pridružili svojim srpskim kolegama i na open air jamu u centralnom delu glavnog grada Bugarske, u parku ispred Narodnog teatra „Ivan Vazov“.

 

Photo by: Saša Đorđević, Beta

Photo by: Saša Đorđević, Beta


Zadovoljan atmosferom na gotovo četvorosatnom koncertu i ovacijama kojima su uglavnom mlađi posmatrači dočekivali i ispraćali muzičare, direktor Nišvillea Ivan Blagojević ocenio je da takva prezentacija Niša, kao turističkog grada i grada koji poseduje veliki evropski festival, treba da rezultira dolaskom novih turista, ne samo ljubitelja jazza već i onih koji vole da putuju i da upoznaju druge zemlje i gradove.


“Imali smo izuzetno dobro gostovanje na nacionalnoj televiziji u udarnom terminu, to je njihova emisija “Dan počinje sa kulturom”, koju godinama vodi Georgi Angelov, i gde smo dobili 15 minuta pravog marketinga za festival. Imali smo i odlično posećenu konferenciju u našoj ambasadi, a zatim na prelepom mestu, na kojem se retko odvija muzički program jer nije lako dobiti dozvolu, zabavljali publiku dok su volonteri radili svoj posao”, napomenuo je Blagojević, dodavši da će to svakako doprineti većem broju poseta gostiju iz susedne Bugarske, ali da se ne bi trebalo zaustaviti samo u toj zemlji. “Mislim da je ovo prototip promocije festivala kakav bi trebalo da praktikujemo svake godine i u onih devet destinacija gde će Wizz Air i Ryanair leteti sa aerodroma 'Konstantin Veliki', tako da je najlakše da turiste iz tih gradova dovedemo da potroše deo svog novca i da vide znamenitosti Niša, da probaju nišku kuhinju i na kraju kupe ulaznicu za Nišville.”

 

Nišville / Photo by: NisCafe

Nišville / Photo by: NisCafe

Ove godine prodaja ulaznica počela je i u Londonu, i to pod direktnim uticajem Guardiana, no Ivan Blagojević smatra da bez čarter letova priliv britanskih turista ne može da bude masovan. To je zasad u neku ruku dobro, naglašava, jer je prethodno potrebno stabilizovati Nišville potpisivanjem možda trogodišnjih ugovora sa gradom, državom i sa sponzorima, formulisati budžet festivala tako da može da izdrži udare, umesto da svake godine strepe hoće li će biti prinuđeni da otkažu nekog izvođača. “Mislim da je Nišu vrlo važno da ima Nišville i da su benefiti koje grad od toga ima veliki. Verujem da je kroz naplatu PDV-a i Republika u jako dobroj situaciji zahvaljujući ovom festivalu, i ostaje da to prizna i u nekom odnosu i vrati. Onda ćemo možda već ove godine imati gotov program za 2017. a preostalo vreme baviti se prezentacijom u zemlji i inostranstvu.”


Manager River, Earth i Sky bine Dejan Šobot a.k.a. DJ Loptica, koji je zajedno sa Jayus Jazz, Benny Brickmann bendom i duvačkim orkestrom činio deo promo tima Nišville festivala i Turističke organizacije Niš, nada se da će promocijama u dogledno vreme biti obuhvaćene i bivše republike.


“Ciklus pripreme samog festivala iziskuje izvesna sredstva. Svakako da je svaki odlazak na promociju velika akcija i treba sve to napraviti, ali ako bi bilo sredstava, uključio bih tu celu bivšu Jugoslaviju, bukvalno: Zagreb – ako žele, Ljubljana sigurno želi, Sarajevo verovatno… Sve je to prelepo, putuješ i radiš ono što voliš – da li sviraš trubu, puštaš muziku i družiš se sa ljudima na ulici, prosto to je taj neki “nišvilijanski” duh festivala koji bi trebalo da osete svi, da se ljudi raduju.” Kako kaže, njegov kolega Milan Saitović a.k.a. Master Flow, stage manager Midnight Jazzdancea, takođe ima ideju da okupi saradnike Nisvilla, da objedini kontakte i proširi promociju na Rumuniju i Mađarsku... “Ranije smo mi odavde išli na Exit, Sziget, a sada se ta neka naša generacija, koja se umorila od guranja sa klincima, s vremena na vreme spusti na jug, na Nišville. Naravno da ne bih voleo da se komercijalizuje toliko da se smuči onima koji ga prate, ali bih ujedno voleo da se za Nišville čuje što dalje” – objašnjava Šobot.

 

Nišville / Photo by: Miloš Šime

Nišville / Photo by: Miloš Šime


Od 11. do 14. avgusta posetioci Nišville Jazz Festivala biće u prilici da prisustvuju nastupima 660 izvođača na 11 bina raspoređenih unutar Tvrđave ili u centralnoj šetališnoj zoni. O glavnom i pratećem programu biće reči na konferenciji u Kulturnom centru Beograda, gde će se, pored organizatora, naći i učesnici festivala - Biljana Krstić (Bistrik), Milan Petrović (Milan Petrović Quartet) i Vladimir Racković (Belgrade Dixieland Orchestra). Beogradska promocija, druženje sa DJ Master Flowom, Benny Brickman Bandom i članovima plesne škole “Swing the beat”, zakazano je za petak u 12.30h na platou ispred KCB-a.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :