Da li umeš da voliš?

Datum objave:15.02.2017

Pročitano:3648 puta

By:Nataša Milojević

Da li smeš da izađeš pred grupu ljudi, među kojima te bar desetoro poznaje, i ispričaš sve o svojoj najvećoj ljubavi, i kako se zove ili se zvala/o, da li ste ikada bili zajedno, šta ti se kod nje/njega sviđalo, ko je koga ostavio, koje koga prevario, iskoristio... ko je bio kriv? Da li misliš da si spreman/na da živiš za nekoga? Ko je žrtva tvoje ljubavi? Koliko si sebičan/na?


U nedelju 12. februara je u Magacinu u Kraljevića Marka izveden performans Medeja 3, Pozorišta kapitalističke surovosti, koji se bavio temom sebičnošću u ljubavlju. U performansu su nastupili Kia Nikolić, Biljana Kosmogina, Ivana Ranisavljević, Marko Nectan, Katarina Vuković i Uroš Jovanović.

 

Medeja 3 / Foto: Baki Baldus

Medeja 3 / Foto: Baki Baldus

Medeja je spasila Jazona kada je išao po zlatno runo, on je posle toga ostao sa njom, imali su dvoje dece. Međutim Jazon je jednom otišao, da bi ga povratila, Medeja je ubila njegovu verenicu, pa zatim i sopstvenu decu, ali ju je on na smrt prokleo… Performas Medeja 3 preispituje ulogu majke koja hraneći decu produktima sopstvenog tela podrazumeva njihovu doživotnu odanost. Mi deca te majke smo naučeni da treba da pronađemo nekoga za koga ćemo se žrtvovati da bi nas voleo celog života, da bismo na njegovim rukama umirali ili živeli večno. Ali šta ako se naši pogledi na ljubav razlikuju?

 

Medeja 3 / Foto: Baki Baldus

Foto: Baki Baldus


U performansu se ponavlja rečenica: “Ti ne umeš da voliš, tebe nikada niko neće voleti.”, koja zvuči kao kliše, ali da li smo je nekada tokom svojih velikih ljubavi postavili sebi? A tu je i čuvena istina o umiranju: kako bismo želeli da umremo, da li treba da nas pamte, da pričaju o našim uspesima? Da li je važno kako ćemo umreti?

 

Medeja 3 / Foto: Baki Baldus

Foto: Baki Baldus


Ako performas preispituje život i dešava se jednom, neponovljivo, onda onaj ko nije bio u nedelju u Magacinu neće imati užitak od kog cele noći neće moći da spava od preispitivanja sebe samog. Ipak, obzirom i na Dan zaljubljenih kada se daje i traži ljubav, može da se zapita koliko je sebičan. A ako želi nešto da kaže nek slobodno izađe pred masu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :