DA BUDEMO SAMO DOBRO - Oslobađanje od ljušture - Razgovor sa Majom (E-Play)

Datum objave:28.12.2016

Pročitano:6296 puta

By:Jelena Mitić

Alternativni rok sastav E-Play ove godine postao je punoletan, odnosno proslavio 18 godina karijere. Uspešnu godinu završavaju spotom za singl Da budemo samo dobro i najavom petog studijskog albuma. Basistkinja i pevačica benda Maja Cvetković odgovarala je na naša pitanja. 

 

E-Play / Foto: Aleksandar Zec

Maja i Trut 

 

Može li se reći da je Vladina igra u spotu slična divnoj Askinoj igri pred vukom?
Nismo baš to imali na umu kao početnu ideju, ali drago mi je ako naša priča može da se čita na više načina. 

 

Kostim za spot osmislila je Biljana Grbur. Koje ste joj smernice dali govoreći o simbolici u budućem spotu za pesmu Da budemo samo dobro?

Prvo sam videla umetničke fotografije koje je uradio fotograf Danilo Mataruga u kojima je bio korišćen Biljanin kostim. Taj kostim je bio nalik onom koji sam i ja zamišljala, i to mi se dopalo. Nakon toga smo se sastale, pričale i onda je Biljana napravila poseban kostim za našeg igrača Vladu. Ideja je bila da igrač predstavi međuljudske odnose i borbe koje se vode unutar njih. Kostim predstavlja ljušturu u koju se ponekada svi uvučemo i iz koje često nije lako izaći. Sve je to simbolika komplikovanih odnosa, ali i neka vrsta pokušaja oslobađanja. Vladimir Čubrilo je uspeo da osmisli koreografiju za ovakvu jednu pesmu i mi smo mu veoma zahvalni na tome.

 

Koja su vam nova lica pomogla pri građenju petog albuma, a koja su to lica zadržana kao baza E Play identiteta?
Album nastaje jednim delom u mojoj radnoj sobi, a drugim delom u našoj prostoriji u kojoj boravimo Trut, Nemanja, Kika i ja. Trut i ja dosta radimo zajedno na ritam sekciji novih pesama. Za sada smo sa novog albuma snimili samo jednu pesmu u studiju pod nazivom DA BUDEMO SAMO DOBRO. Uskoro ulazimo u studio da snimamo i ostatak albuma, pa ćemo onda opširnije da pričamo o svemu tome. Osnova i suština E-playa se nikada ne menja, ali se stalno nadograđuje.

 

E- Play / Foto: Nebojša Babić

Foto: Nebojša Babić
 

Kako ste međusobno uticali jedni na druge tokom saradnje sa producentom Vojom Aralicom?
Voja je izvrstan producent, izuzetno muzički potkovan, ve-oma širok, kreativan i pun energije, i najvažnije u celoj priči je to da mu se pesma svidela. Glavna vodilja je bila: ako je pesma dobra - sve ostalo će biti prilično lako. Voja je, pre svega, uticao da se ubrzamo u svakom smislu. U trenutku kada smo počeli dogovore oko snimanja, on je insistirao da se uđe u studio što pre i da se ne gubi energija koju smo razvili.Tako je i bilo. Veoma sam mu zahvalna što je uspeo da to ostvari. Što se tiče same produkcije Voja je svoj posao uradio baš onako kako smo mi zamišljali.


Umetnici ponekad teže samorecikliranju, jer je u samorecikliranju sigurnost. Ne i vi. Koje vam je potekoće i olakšice donela odluka da svaki album bude novog kvaliteta?

Mi se ne bojimo da eksperimentišemo i istražujemo u muzici. Volimo da sviramo neke nove ritmove, nove melodi-je i preplićemo drugačije muzičke pravce. Objavlili smo singl DA BUDEMO SAMO DOBRO koji predstavlja početak jedne nove ere u radu benda E-play. Ovaj singl je drugačiji od prethodnih, ali je njegov nastanak logičan sled onoga što smo do sad uradili. Konstantno smo otvoreni za inovacije, te smo i ove godine napravili jedan nesvakidašnji spoj. Naime, održali smo zajednički koncert sa džez pijanistom Matijom Dedićem i time smo otvorili jedno drugačije poglavlje. Imamo u planu još mnogo koncerata sa Matijom, tako da će publika biti upoznata i sa ovakvim aspektom našeg rada.

2016. nije bila godina kao i svaka druga u kalendaru E-Playa. Kakve je sve događaje i ljude ona dovela pred stranice ovog 18. godina starog kalendara?
Ova godina definitivno nije bila slična prethodnim jer su se izdešavale razne pozitivne stvari. U 2016. godini smo od-ržali mnogo samostalnih koncerata, imali smo veliki broj festivalskih nastupa, stalno smo bili na putu od Slovenije do Makedonije. Bila je baš zanimljiva godina koju smo uspeli da zaokružimo novim singlom DA BUDEMO SAMO DOBRO. Ova godina je dovela i neke nove ljude oko nas, nove fanove i nove saradnike. Sada mogu slobodno da kažem da je bila izuzetno uspešna, ali bismo voleli da u sledećoj godini tempo ubrzamo jos više.

 


Koncert na festivalu "Arsenal". Kakvu promenu u svesti publike ste tada primetili? Koliko povratna informacij - emocija može da utiče i na promenu u vama samima?

Naš nastup na Arsenalu 2016. je bio za pamćenje. Svirali smo u najkasnijem terminu festivala i mislili smo da će se publika umoriti i otići kućama. Međutim, desilo se baš suprotno. Posle nastupa svih ostalih bendova, publika se u velikom broju okupila baš ispred bine na kojoj smo mi svirali. Bilo je fenomenalno, pevali su pesme i pre nego što smo počeli da ih sviramo. Tako da je ispalo da mi muzikom pratimo njih, a ne oni nas… to je bio zaista koncert za pamćenje. Od tog osećaja mi i živimo i zbog toga i sviramo.


Kazala si da se dobra pesma deli "od usta do usta, od pogleda do pogleda". Koje emocije publika može da očekuje da prenosi pesmama sa predstojeceg albuma?

To sve zavisi od ljudi koji nas slušaju i od toga da li im se dopada pesma ili ne, i da li se u njoj pronalaze ili ne. Mi se dosta oslanjamo na publiku i ona za nas uradi veliki deo posla. Ako je pesma dobra, ona sama nađe svoj put do publike i onda je publika prenosi sve dalje i dalje.

 

E-Play - Maja / Foto: Bojana Janjić

Maja / Foto: Bojana Janjić


Prvo si svirala gitaru, a onda, igrom slučaja, prešla na bas. Zasto si se na njemu i zadržala?

Prvi put kada sam uzela bas u ruke shvatila sam da je to instrument koji me zanima. On diktira ritam zajedno sa bubnjem, on je taj koji pomera bubrege, a ujedno daje ple-snost i usmerava melodiju. To je upravo ono što ja volim u muzici, a bas mi to i pruža. Zajedno sa bubnjem on daje stub pesmi koja vas pokreće, a tek onda dolazi ljudska reč koja ima potpuno drugu ulogu u pesmi. Zadržala sam se na njemu zato što volim da ga sviram i prija mi da ga sviram satima, a da ne pogledam koliko je vremena prošlo.


Koliko je dug put od svega u pesmi "Ti hoćeš sada sve", do "dobro" u pesmi "Da budemo samo dobro"?
Lepo si napravila to poređenje - hvala. Pa kada si mlad ti želiš sve da imaš i to ako može sve i odmah, međutim, kako vreme prolazi ti počinješ da filtriraš stvari. Ne kažem da sada nemamo velike želje, baš naprotiv! Danas ima dosta toga sto žarko želimo da napravimo i individualno i kao bend, ali, da bismo sve to uspeli da ostvarimo najvažnije je da budemo samo dobro.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :