ČUVARI SNOVA: Ovi muzičari, svakako, čuvaju vaš i njihov san!

Datum objave:23.10.2017

Pročitano:2627 puta

By:Milan B. Popović

Lokacija: Beograd

ČUVARI SNOVA CD KORAK U PRAZNO / ONE RECORDS

Uvodna petominutna numera „Ostaću sam“, u prvi mah, i na prvo slušanje, deluje kao interesantan uvod, mada se, iznenada, od drugog minuta i trideset sekundi ulazi furiozni i veoma upečatljivi vokal Miloša Aranđelovića koji itekako obećava da se na ovoj kompaktnoj disketi može očekivati- samo najbolje! Nikola je drugi singl kao svojevrsna posveta prema tragično preminulom prijatelju. Na CD-u „Korak u prazno“ nanizano je ukupno 10 akademskih numera koje najveću ocenu zaslužuju. Nakon njih skriven i bonus u vidu instrumentala-Horo Stacato! Čuvari snova je song koji stvarno zaslužuje da opravda istoimenoviani naziv benda. Da li sa njam ili ne – istina je. Nije mi jasno kako javnost, medijska jevnost svojim pomalo grubim i oštrim radarom nije zapazila, registrovala bend „Čuvari snova“, jer on/oni ne zaslužuju policijsku patrolu, već , naprotiv – što veće koncertne bine i široku slušalački auditorijum. U to apsolutno nema nikakve sumnje!

 Bend je nastao u septembru 1993 od Negotinskih muzičara i pevača koji je bio iz Niša. Prvu postavu sakupio je perspektivni Negotinski gitarista Miloš Kračunović uz pevača Miloša Arandjelovića, basistu Sašu Filčića..kasnije basista..tap 011, Kornelija Kovača, Delče I Sklekova...,te klavijaturiste Kamenka Stojkovića i Bubnjar Dejan Randjelović Pupe , zajedno čineći okosnicu prve postave. Ubrzo u bend dolazi bubnjar Ivan Gulicovski kasnije sa Željkom Vasićem I to postaje okosnica koja počinje rad na pesmama I uvežbavanjem istih. Bend se odmah odlučio na autorske pesme, a zvuk koji je bend gajio je bio nešto na tragu hard rocka I heavy metala ali u vrlo modernom ruhu za to vreme. Sledi priprema za zaječarsku gitarijadu 1993 gde svojim nastupom u revijalnom delu ostavljaju utisak veoma kvalitetnog I perspektivnog bend.,pored već afirmisanih bendova medju kojima su te večeri nastupali revolveri, Karizma, Zabranjeno pušenje I drugi. Ubrzo dolazi do smene članova gde kao basist dolazi Mihajlo Dimitrijević kasnije u Hazarima I klavijaturista Ivan Krstić kasnije u sastavu Željka Joksimovića.

Dolazi zimska zaječarska gitarijada gde odnose pobedu bez ikakvih problema I počinju snimanje prvog albuma. Na finlnoj večeri zbog olujnog I snežnog dana bubnjar ne uspeva da nastupi sa bendom I te večeri ga menja Boban Conić Iz niškog sastava Pegaz koji pesme uvežbava par minuta pred sam nastup benda što je zaječarska publika pozdravila sa velikim oduševljenjem. Album ‘’Korak u prazno’’ izlazi iste godine kao sam izdat u kasetnom izdanju I nakon toga slede brojni nastupi u tadašnjoj Jugoslaviji. Sledi zaječarska gitarijada 1994 gde kao gosti uz novog bubnjara Željka Milićevića Zeku iz Cirusa sviraju pored pesama sa prvenca I dve nove pesme koje su se trebale naći na novom drugom albumu. Mali zaokret u muzici pretstavljaju I inovacije u vidu dodatka duvača u nekim numerama nalik na tadašnje moderne heavy funky bendove kao npr. Extreme, mr.Big uz naravno njihov prepoznatljiv stil. Brojni koncerti nastavljaju se I u 1995’oj kao I rad na novim pesma kao I brojne promene članova što donosi I lagano gašenje sastava krajem 1996-e, početkom 1997-e.

Kračunović se okreće solo karijeri uglavnom instrumentalnoj muzici I pravi kontakt I saradnju sa tada najboljim svetskim gitaristima kao što su Steve Vai, Steve Morse, Steve Lukather-om. Nakratko se Kračunović I Arandjelović sastaju 2008-e I prave novu priču uz tada niške muzičare I snimaju EP sa 6 numera na srpskom I 6 na engleskom uz zvuk raznolik I moderniji ali na tragu onoga sa čime su I počeli. Uz par nastupa na nekim festivalima prestaju sa radom. Kračunović odlazi u Austriju gde počinje graditi inostranu karijeru I saradnju sa tamošnjim muzičarima. Miloš Arandjelović pokreće sastav Vizantia I priprema prvenac na kome saradjuje sa Tifom, Borom Čorbom, Galetom Kerber, Dejanom Cukićem, Piletom iz Alise, Zoranom Predinom, Nikolom Čuturilom,Zeletom Lipovačom, Nenadom Stefanovićem Japancom, Majom Odžaklijevskom, Alenom Slavicom, Dragoljubom Djuričićem I još dobar broj vrhunskih muzičara. Album se očekuje u 2018-oj. Uporedo sa tim aktivnostima okosnica Čuvara Snova – Kračunović-Arandjelović se 2017-te ponovo dogovaraju o saradnji I radu na novim pesmama, shodno tome im za One Records izlazi remasterizovani album prvenac ‘’Korak u prazno’’ u CD format, koji je pred nama/vama.

Nećete verovati, na CD-u „Korak u prazno“, postoji i jedna klavirska obrada, ali to shvatite kao apsolutni kvalitet plus-Ti si mi u krvi-Zdravka Čolića. Već u šestom muzičkom dokumentu, vraćaju se na svoj kolos, u svoju šinu, i song „Između crvenih zidova“. Ovo je jedna od najneobičnijih slajd gitarskih i ritam i bluz zapisa na ovom albumu, sa perfektnim gitarskim solom koji stvarno postaje upečatljiv, tamo gde trebe i u preporučljivoj dozi, kao po tačno određenom muzičkom receptu. Zadovoljstvo je ovu pesmu slušati, i čini mi se da ona ima sve potrebne kvalitete da bude prvi hit singl, video spot. Ne, ne, nikada neću paliti sveću za tuđu sreću, ne, ne, tebi se dajem, zbog ljubavi ja se kajem - pevaju na sedmom rednom mestu. Nedugo zatim, ljubavna poema „Bez tebe“, koja podseća na najbolje balade i momente američkih bendova poput „Skid Row“ i „Mr. Big“. Ne mogu ih (Čuvare snova, naravno) uporediti ni sa jednim drugim domaćim, srpskim, pa i regionalnim bendom. Prija ova numera, posebno što je bolno istinita i surovo ispovedna. Sada hodam, umoran i sam- pevaju, dok bubanj(Ivan G.) i klavir (Ivan Krstić) prati pevača, a bas linije se skladno uklapaju u jednu izuzetnu celinu. I ovde kao i na celom album, bravurozne gitarske deonice i sola delu su maestralnog Miloša Kračunovića. Pomalo provokativni lirički, nastupaju u komadu – Spasi me! Instrumental koji zatvara ovo CD izdanje, kao i ono uvodno, poigrava se sa etno nasleđem, ali i dalje je metalizirano dobro. Ma kakvi dobro, vanserijski i vrhunski! Potražite ovaj CD kod izdavača „One records“, ili kod vaše prodavnice diskova. Nećete se pokajati, u to sam sasvim siguran! Što se mene tiče, meni su „Čuvari snova“, sačuvali san! Živeli!


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
nedeljko
04.01.2018 05:24
pozdrav i pohvale


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :