Čuda su svuda! Najbolja naučna reprezentacija na 9. Festivalu nauke!

Datum objave:18.11.2015

Pročitano:6548 puta

Datum održavanja: 03.12.2015 - 06.12.2015

Lokacija: Beogradski sajam

Deveto izdanje Festivala nauke, koje će se pod sloganom „Čuda su svuda“ od 3. do 6. decembra održati na Beogradskom sajmu, u Srbiju dovodi neke od najboljih i najzanimljivijih promotera nauke iz celog sveta.

 

Čuda su svuda! Najbolja naučna reprezentacija na 9. Festivalu nauke! | Beograd 2015


Najveće izdanje Festivala nauke ove jeseni okupiće blizu 600 naučnika i naučnih demonstratora na jednom mestu, sa ciljem da svim posetiocima približe razigrani svet nauke i pokažu da se, u skladu sa sloganom festivala, čuda zaista nalaze svuda oko nas.

 

Čuda su svuda! | 9. Festival nauke | Cirkus Luminesenz


Da nauka i umetnost mogu dati savršen spoj potvrdiće i Cirkus Luminesenz koji kombinuje istraživačke umetničke i naučne procese da bi na jedinstven način razigrali maštu posetilaca. S obzirom na to da se Festival nauke ove godine pridružuje proslavi Međunarodne godine svetlosti, učesnici Cirkusa Luminesenz odgovaraju na taj zadatak i u Beograd sa sobom donose nesvakidašnju lasersku harfu. Sviranje na laserskim snopovima svetlosti zasigurno je jedno od čuda koje će obeležiti ovogodišnji festival, baš kao i njihova druga postavka „Igralište“ koja će spojiti svetlost i zvuk na nezaboravan način. Na ovoj sveobuhatnoj interaktivnoj instalaciji, najmlađi će moći da samostalno kreiraju slike različitim svetlosnim objektima.
Prvi put na Festivalu nauke učestvuje i jedan od najviše rangiranih univerziteta u svetu, prestižni Imperijal koledž iz Londona. Sa njihovog departmana za kompjuterske nauke u Beograd stiže popularni Nao, robotić koji imitira naše izraze lica kao i program za prepoznavanje emocija (smeh, mrštenje) iz videa snimljenih običnom veb kamerom na laptopu.

 

Čuveni naučnik, promoter nauke i jedan od trista najboljih TED-ovih govornika iz celog sveta, Greg Gejdž u Beograd dolazi kako bi posetioce festivala uveo u malo poznat ali neverovatno važan i uzbudljiv svet neuronauka. Osim toga, Društvo za neuronauke Srbije će uz pomoć njegovih izuma i uređaja na interaktivnoj postavci „Neuroni u akciji“ znatiželjnike svih uzrasta na zanimljiv način uvesti u magičan svet neurona. Gostovanje Grega Gejdža je omogućila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

 

Čuda su svuda! | 9. Festival nauke | Les Atomes Crochus

 

Omiljeni francuski atomi i ove godine „zakačili“ su se za Festival nauke – grupa „Les Atomes Crochus“ (zakačeni atomi) vraća se na beogradski festival sa programom „Klimatologija“. U pitanju je naučni šou program koji, baš u godini klimatskih promena, osvetljava ulogu vode u klimatskoj (r)evoluciji i posetiocima kroz naučno-popularan način otkriva kakav je uticaj kretanja vode na klimu i klimatske promene.Sve uz podršku Francuskog instituta u Beogradu, sa kojim Festival nauke organizuje i RNK – Radionicu za naučne komunikatore u Nišu od 25. do 27. novembra.

 

Čuda su svuda! | 9. Festival nauke | Ori Vejl

 

Glumac i reditelj koji se svojevoljno odmetnuo u svet naučnika, da bi ubrzo potom postao svojevrsna televizijska zvezda naučno-obrazovnog programa u Izraelu, Ori Vejl na Festival nauke stiže iz Izraela, kao glavni akter naučnog šou programa Dr Molekul! Preplićući naučne činjenice sa elementima pozorišnog performansa, Vejl sa lakoćom izvodi najrazličitije eksperimente koristeći samo ono što svako od posetilaca može da pronađe u svojoj kući. Njegov šou proputovao je brojne svetske festivale nauke i osvojio više priznanja, a dolazak u Srbiju omogućila je Izraelska ambasada u Beogradu.
Podstaknuti odličnim iskustvima sa prethodnih izdanja festivala, u Beograd se i ove jeseni vraćaju predstavnici AHHAA Centra za promociju nauke iz Estonije koji su spremili novi šou-program pun nesvakidašnjih eksperimenata. Naziv njihovog programa „Čudesna voda i nauka mehura“ otkriva samo deo naučnih čarolija koje gosti iz Estonije pripremaju za publiku na Beogradskom sajmu, a posle kojih hemija i fizika više nikada neće biti iste.

Ambasada Italije u Beogradu, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, omogućila je dolazak prof. dr Čečilije Laski sa Instituta za biorobotiku Više škole Santa Ana iz Pize. Ova poznata naučnica, učesnica je brojnih međunarodnih istraživačkih projekata, a uređuje i više naučnih izdanja koja se bave robotikom, biomehanikom i bionikom. Na Festivalu nauke ona će održati predavanje „Savitljiva robotika: Kako hobotnica može da nauči robota“, kroz koje će pokazati kako su intrigantne hobotnice zapravo odličan model za savitljivu robotiku!

Uz pomoć Italijanskog instituta za kulturu u Beograd takođe dolazi Centar za promociju nauke Psikvadro iz Peruđe, organizatori brojnih naučno-popularnih manifestacija u toj zemlji. Njihov naučni šou „Dobro zvuči“ satkan je od niza eksperimenata koji pričaju neverovatne priče o zvuku. Tako će posetioci Festivala nauke moći da prvi put čuju određene neobične zvuke, ali i da saznaju kako razni predmeti iz našeg okruženja uz pomoć nauke mogu postati muzički instrumenti, uključujući i nas same.

 

Čuda su svuda! | 9. Festival nauke | Naučno-popularni centar Hiša eksperimentov iz Ljubljane

 

Svoja vrata na Beogradskom sajmu otvoriće i razigrana kuća eksperimenata – naučno-popularni centar Hiša eksperimentov iz Ljubljane! Na Festival nauke ovi gosti iz Slovenije stižu sa dva naučna šou programa od kojih „Gasologija“ razotkriva svet gasova na posve nov način, dok „Centar Gravitacije“ vodi posetioce na jedinstveno putovanje za koje pasoši nisu potrebni, već samo želja za učenjem i upoznavanjem fizike i fizičkih zakonitosti.

 

Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu a deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Za naučne programe na bini, hala 3A, potrebno je preuzeti rezervacije koje počinju da se dele sat vremena pred početak programa na samoj lokaciji.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja. Prijatelj manifestacije je MT:S. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Italije. Sponzori devetog Festivala nauke su Elektroprivreda Srbije, Erste banka, Beogradski sajam i Grafix.

Vaš Festival nauke
www.festivalnauke.rs  | Facebook.com/Festivalnauke


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :