CRVENI KARTON: PUNK, ROCK, SKA U PUNOJ SNAZI!

Datum objave:26.11.2016

Pročitano:5451 puta

By:Milan B. Popović

CRVENI KARTON CD BUĐENJE / TAKE OR LEAVE IT RECORDS

Zanimljivo je kako izdavačka kuća „Take it or leave it records“ pažljivo bira umetnike na čije će radove odštampati svoje ime i logo. Ni u slučaju kruševačkog sastava „Crveni Karton“ oni, evo, čujemo i vidimo, nikako nisu omanuli. Ovde je prisutan melodični punk, rock i ska izražaj sa savršeno umilnim i u isto vreme ubistvenim zvucima jedne subote rano u 08 h, kada slušam CD i pišem ovu CD recenziju. „Da pređemo na stvari“ se ispostavlja kao udarni hit singl jer poseduje sve adute da to i na terenu/vašem zvučniku – opravda! Kratkotrajna pesma „Ima nade (za sve)“ je dovoljno efektna u svojih dve minute i četrdeset sekundi trajanja.

 

CRVENI KARTON CD BUĐENJE


Biografija ovog benda počinje u trenutku kada su rešili da se više ne igraju bendova. Nakon sedam godina bezuspešnog ulaganja truda i ljubavi prema muzici i nakon par loših kombinacija članova u tim bendovima, gitarista i najzaslužniji za ovu priču, Stevan Pavlović, rešio je da konačno ispoštuje svoj stav u muzici gajeći tendencije ka pank kulturi.

Uz podršku svog kuma, frontmena benda Vladice Ristića i kreativnih ideja bubnjara Mikice Milovanovića uz “support“ prethodnog basiste ovog benda Mihajla Petrovića, bend je krenuo da dobija notu muzike na kojoj su odrasli.

Magični trenutak cele ove priče odigrao se na snimanju demo verzija nekih pesama, kada je Aleksandar Rilak, poznatiji kao CountRico (ex-Zaa), nošen zvukom Kartona u sve umixao svoju energiju na saxofonu.

Ideja za početak je bila da sa njima uradi 3 pesme na demo snimku, da bi samo nakon par dana svi dobili istu ideju i skontali da je sax ono što fali njihovoj muzici, kako bi naglasili ključne trenutke u pesmama i potpomogli jačinu pank rok zvuka.

Danas, nakon samo godinu dana, sve to zvuči kao nešto skroz inovativno za srpsku pank scenu, ska pank sa primesama kabarea, sa dušom jazza i energijom hard corea. Liberalnost u bendu i mnoštvo kreativnih ideja koje se svakog dana, na svakoj probi radjaju podstiče članove benda da snime album, prvenac, i time obelodane svoje lične i kreativne naboje u celini.

Album "Bekstvo u realnost", inspirisan je svakodnevnim životom članova benda, globalnom političkom i socijalnom situacijom u zemlji, emotivnom i intelektualnom svešću mladih, kao i željama, nadama i očekivanjima svakog mladog čoveka u Srbiji. Na albumu se nalazi "srećnih" 13 pesama. Iza benda stoje proputovanja po istoku, zapadu i jugu naše zemlje, sa tendencijom da obidju celu Srbiju, probiju njene okvire i sa svojom muzikom upoznaju svoje susede.

Nakon odlaska Mihajla Petrovića, bas gitaru preuzima Igor Mladenović - Giga, zalutali metalac sa srcem anarhiste da prži i pali i da upečatljiv zvuk bendu.


Ostalo je još mnogo toga da se kaže, a istorija će se pisati sama. Za sada je najvažnije da Crveni Karton! svojom snagom pokreće ljude na razmišljanje, budi svest o poremećaju sistema vrednosti i uslovima u kojima živimo danas.

"Za bolje sutra,
da zaboravim na juče,
da danas živim kako bi trebalo..."

Dok spremaju drugi album, prvi album se može naći na free downloadu i ono što oni mogu da obećaju je da će i dalje crveni karton dobijati oni koji to zaslužuju, a svako ko se u nekoj pesmi pronadje može verovati da to nikako nije bila koincidencija!

Nakon par godina rada, kako je prethodno navedeno, "magicni trenutak" se zavrsio i ostala je surova realnost, koju uglavnom u svojim pesmama CK! i na sebi svojstven nacin hoce da predstavi.

Bend je ponovo pretrpeo promenu u postavci članova. Bend su napustili dotadasnji bubnjar i saxofonista. I uz dogovor da se realizuje prica sa pocetka ideje o CK-u odlucili smo da funkcionisemo kao cetvorka. U bend dolazi isklesan i iskusan bubnjar Ivica Lukovic, i Crveni karton! uzurbanim tempom nastavlja odakle je stao.


Album „Buđenje“ je sniman avgusta 2014. godine u studiju za vežbanje benda „Crveni karton“ u Kruševcu. Album je snimao, miksao i masterizovao Strahinja Živković (ex-Zločin i plazma). Pored uloge producenta, Strahinja je odsvirao i harmonikuu pesmama „Buđenje“ i „Mobing“, i tako dao još veći doprinos realizaciji ovog CD albuma.


„21.vek“-snimano u „ZAA“ studiju u Makrešanu, januara 2014. Snimao Zlatko Petković, mix i mastering Zoran Vasić, tekst, muzika i aranžman Stevan Pavlović. „Yugo 45“ sniman u istom studiju. Tekst Vladica Ristić, Stevan Pavlović. Muzika i aranžman, Stevan Pavlović. Crtež na prednjoj strani Aleksandar Stojadinović a autor fotografije je Dalibor Timotijević. „Crveni karton“ u finalnoj postavi na albumu „BUĐENJE“ čine: Pavlović Stevan, gitara, prateći vokali, Mladenović Igor Giga,bas gitara, prateći vokali, Luković Ivica za setom bubnjeva i Ristić Vladica Prca, vokal, usna harmonika.


Sastav CRVENI KARTON je koncertno bukiran u naredna četiri meseca. 08.04. 2017. Sviraju u AU klubu u Beču, a 07. Aprila u Mariboru.


Izuzetno prijatan CD, makar ga dobili uz fudbalski-crveni karton! Lakše će vam biti, i lakše ćete ga podneti, u to sam 100% siguran!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :