Crno-beli strip na Dev9t: Kakvu ulogu igraju svetlost i senke u crno-belom stripu?

Datum objave:14.06.2017

Pročitano:5783 puta

Datum održavanja: 15.06.2017

By:Marija Joksimović

Lokacija: Ciglana

Kada kažemo strip verovatno najveći broj ljudi pomisli na crno-beli strip i to nije slučajno. Iako su se nekada stripovi radili u crno-beloj tehnici isključivo zbog jeftinije štampe, danas kada to ne mora biti ograničavajući faktor, crno-beli strip je i dalje dominantan.

Odnos svetlosti i senke je vrlo karakterističan u crno-belom stripu, a kako su upravo svetlost i senke tema ovogodišnjeg Dev9t, strip scenarista i saradnik Urban Buga Pavle Zelić održaće zanimljivo predavanje i diskusiju na temu “Crno-beli strip” u četvrtak 15. juna u 19h u Integralu u staroj Ciglani. Zelićevi sagovornici biće urednici iz vodećih izdavačkih kuća u Srbiji Igor Marković iz System Comicsa, Milan Jovanović iz Darkwooda i Dušan Mladenović iz Veselog četvrtka. 

 

Družina Dardaneli

Družina Dardaneli

- Crno-beli strip i danas dominira nekim strip školama, posebno italijanskom. I dalje postoji jedan korpus stripova koji se stvaraju isključivo u crno-beloj tehnici. Odnos svetlosti i senke u takvom stripu je vrlo karakterističan, estetika, umetnost i poetika koja se stvara u tom izražaju je vrlo specifična i održava se sve ove decenije. Crno-beli strip je veoma popularan i na domaćem tržištu, a ujedno i u svetu trenutno postoji tendencija da se neki stripovi u boji ponovo rade i izdaju u crno-beloj tehnici pa eto prilike da na Dev9t diskutujemo upravo o toj temi kojom se do sada nismo bavili – kaže Zelić.

 

Zelić je, pored Dragana Paunovića, autor popularnog domaćeg crno-belog stripa Družina Dardaneli čiji je izdavač System Comics. 

 

- Mi smo imali ponudu da Družinu Dardaneli radimo u koloru, ali to nije funkcionisalo. Potpuno bi morao da se promeni koncept stripa. Tu dolazimo do te suštinske razlike između stripova u boji i onih koji su crno-beli, pričaćemo o tome u četvrtak. Darkwood je po produkciji trenutno najveći domaći izdavač stripova. Oni takođe uređuju i Stripoteku na kojoj je nedavno, kao svetska premijera, objavljen Betmen u crno-beloj tehnici. Sa njima ću diskutovati o tome zašto se ide ka tome da se jedan kolorni strip radi u crnoj-beloj tehnici, koliki je to izazov i kako to publika vidi – najavljuje Zelić.

 

Družina Dardaneli

Družina Dardaneli

Veseli četvrtak je objavio strip koji se zove “Čovek koji je ubio Taličnog Toma” i koji je urađen povodom 75-godišnjice od pojavljivanja ovog junaka. Zanimljivo je da strip štampan u koloru u Francuskoj i Srbiji, ali da je u obe zemlje urađeno i limitirano izdanje u crno-beloj tehnici.

-Veseli četvrtak inače izdaje stripove koji su uglavnom crno-beli, a ovaj slučaj sa Taličnim Tomom je specifičan zato što je rađen u obe tehnike. Nadam se da ćemo od njih dobiti odgovor na pitanje zašto se izdavači crno-belih stripova odlučuju da izdaju stripove u koloru, a onda i te neke koji su originalno u kolrou prebacuju u crno-bele – kaže Zelić.

Dakle, četvrtak 16. jun od 19h na Dev9t! Ljubitelji stripova, vidimo se u Ciglani!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :