Crni ples od ponoći do svitanja

Datum objave:10.08.2016

Pročitano:6245 puta

Datum održavanja: 11.08.2016 - 14.08.2016

By:Ivana Antović

Lokacija: Niš

Midnight / Foto: Vanja Keser

Midnight / Foto: Vanja Keser

Ljubitelje elektronskog zvuka prošle godine obradovala je vest da će unutar niške Tvrđave imati svoj zvanični kutak u okviru Nišville Jazz Festivala. Većina njih pripremila se za minijaturni stage - sličan onome na kojem su ranijih godina, uz jazzy prizvuk, nastavljali zabavu po završetku programa na obližnjim Earth i Sky binama – tako da su bili prijatno iznenađeni odabirom gotovo zaboravljene lokacije s pogledom na reku. Ulaz na stage bio je besplatan, mada je svako ko je želeo mogao da ostavi izvesnu sumu novca, namenjenog za renoviranje ateljea izgorelih u požaru 2003. godine.


Znatan deo publike privukao je headliner, britanski DJ i producent Joey Negro, a ništa manje zanimljiv spisak činili su njegovi sunarodnici Faze Action, Florian Keller iz Nemačke, Rustam Ospanoff iz Kazahstana, Italijan Nick RecordKicks i Water Nimph iz Bugarske. Za domaću podršku bili su zaduženi: DJ Funky Junkie, DJ Ceka, DJ Chile, Master Flow, DJ Loptica i Trenchtown Senior.

Joey Negro

Joey Negro

Prvenstveni cilj pokretanja Midnight Jazzdance bine, kako su tada naglasili organizatori, bio je “da mladim ljudima pruži uvid u sve forme jazz muzike, da im pokaže da je jazz preživeo sve ove decenije zbog toga što je sposoban da se inkorporira u veliki deo muzičkih žanrova, kao i da pruži priliku svim ljubiteljima crnog plesnog zvuka da do jutarnjih časova uživaju u muzici koju će za njih birati respektabilna i eminentna imena iz naše zemlje i sveta.”


Niti je sadržajniji opis mogao da bude dat, niti je bolji head honcho mogao da bude izabran. Dejan Gavrilović a.k.a. Funky Junkie, koji za sobom ima DJ karijeru dugu 31 godinu, kolekcionar, zaljubljenik u muziku, pre svega u funk, jazz i house, posla umetničkog direktora Midnight Jazzdancea prihvatio se bez imalo premišljanja.

“Pre početka rada ove bine pomagao sam sa strane urednicima festivala na taj način što sam koristio svoje veze i kontakte u svetu muzike i uspeo da malo povoljnije dobijem neke od učesnika festivala sa kojima sam u dobrim privatnim odnosima. Obično smo posle njihovih nastupa otvarali Feedback, koji leti inače ne radi, i onda smo tamo pravili after, zajedno puštali muziku i zezali se” - objašnjava Funky Junkie, dodajući da je odmah našao zajednički jezik sa direktorom festivala Ivanom Blagojevićem, koji mu je predložio da realizuju ideju o DJ stageu.


“Naravno, prihvatio sam kad smo detaljnije porazgovarali o svemu, kada mi je Ivan dao svoje viđenje tog projekta, kao i ja njemu svoje. Prvo izdanje bine napravili smo bukvalno za dva meseca, i veoma sam ponosan na prošlogodišnji line up i to kako je ispraćen od strane publike.”

Funky Junkie, Simon & Robin Lee

Funky Junkie, Simon & Robin Lee 

Ceo koncept je, kako kaže, vrlo jednostavan: popularizacija nove i stare muzike koja u svojoj osnovi ima funk, jazz i disco, što je ujedno muzika koju promoviše i Nišville Jazz Festival.


“Izbor je, shodno dosadašnjem budžetu, odličan i vrlo reprezentativan. Trudim se da budu pokriveni svi žanrovi, tako da imamo DJ-eve koji puštaju funk, jazz i rap, pa sve do onih koji puštaju nove forme disco zvuka. Imao sam u vidu i neka skuplja imena, ali su nam oni za sada nedostižni, što ne znači da narednih godina neće biti učesnici festivala. Samu suštinu programa i ciljeve oslikavaju i headlineri ove godine: Shuya Okino, Perry Louis, Crazy P, Nightmares On Wax, Valique i Skill & Ramsey Hercules. Od domaće podrške tu su Tonbe, Iron, WC7, Safe-T, Master Flow i Loptica i moja malenkost.”

 

Pored zvezda programa, dobar deo publike koja dolazi iz drugih gradova po prvi put će čuti DJ-eve i producente iz Niša, što mu je veoma važno. Sa tom praksom, da angažuje lokalne DJ-eve u zavisnosti od koncepcije festivala i žanrovske opredeljenosti, započeo je na Nisomniji i namerava da nastavi na Midnightu, jer je, kako kaže, lokalnim DJ/producentima to jedinstvena prilika da rade pred velikim brojem ljudi. Nakon izvanrednih reakcija publike prošle godine, potpuno je siguran u to da će ove godine biti još više posetilaca koji će doći u Niš specijalno da bi slušali muziku na ovoj bini.


“Uglavnom, ogromna većina bina na festivalima liče jedna na drugu što se tiče vrste muzike koju promovišu. Postoji i mnogo ljudi, mlađih i starijih, koji vole neku drugačiju muziku, a nemaju gde da je čuju i lepo se provedu uz nju – kaže umetnički direktor Midnight Jazzdancea. “Takođe, edukacija mladih ljudi je vrlo važna, jer ako nemaju mogućnosti da čuju i nešto drugo na velikom zvučnom sistemu i na velikoj bini, na prostoru gde može da se igra, onda će biti vrlo teško da naprave izbor i diferencijaciju između onoga što im se servira svakodnevno i kvalitetne muzičke alternative.”

Nišville Midnight Jazzdance

Osim za dve glavne bine, Earth i Sky, ulaznice će važiti i za Midnight Jazzdance Stage, koji ove godine neće biti besplatan. Festival će ipak imati zavidan program i za “šetače”, na čak osam bina. Uz promocije, izložbe, pozorišne predstave, tribine i radionice, po prvi put biće održana i umetnička kolonija u saradnji sa Udruženjem umetnika ARTEF.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :