Counter-Strike: Globalna epidemija

Datum objave:27.06.2017

Pročitano:4157 puta

By:Milija Milanović

Četvrti nastavak Counter-Strike franšize – Global Offensive (CS:GO) uskoro slavi petu godinu postojanja. Ukoliko zastanemo na trenutak i uvidimo osetne razlike u odnosu na prethodna izdanja, možemo reći da je CS:GO igrica za sebe u svakom pogledu.
Iako podaci govore drugačije, složićemo se da je CS zauzeo visoku poziciju u istoriji video-igara kao jedna od najpopularnijih FPS pucačina svih vremena. Gotovo da nema mladog čoveka koji nije odigrao barem jedan „frag“ u nekom od prethodnih izdanja. Razlog je, naime, veoma jednostavan. Igrica nikada nije zahtevala preterano jak računar a i sam interface igrice je bio lak za upotrebu. Uostalom, zabava koju donosi CS je glavni motiv svim igračima koji su, bez preterivanja, proveli godine igrajući ovu legendarnu igricu (među njima i autor ovog teksta).

 

Counter Strike


Kada se CS pojavio kao mod uz igricu Half-Life, pre više od 17 godina, bilo je pitanje vremena kada će ova igrica postati priča za sebe. Verzija 1.3 je bila prvi deo koji se igrao u masivnom lan plejeru. Igraonice u Srbiji su veoma brzo opremile svoje računare ovom igricom jer je preko noći CS postao „institucija“. Nakon određenog vremena pojavila se i verzija 1.5 koja je imala još veći uticaj na igračku kulturu kako kod nas tako i u svetu. Tih godina, bilo je pravo zadovoljstvo biti deo tog sveta. Čak i igrači koji nisu bili ljubitelji CS-a igrali su ga u pauzama između drugih igrica.


Sa pojavom 1.5 verzije, lan igranje je prosto planulo Srbijom. U Beogradskom metrou, ispod Vukovog spomenika, gde se nalaze brojne igraonice i gde su neki od naših najboljih igrača započeli svoje igračko iskustvo, postojao je lan server po imenu Armageddon (AGD). Za nas, tada stalne posetioce, igranje CS-a 1.5 je bilo nešto poput obaveznog predmeta u školi. Postojao je rank koji se u početku na svakih par meseci restartovao, a naš cilj je bio da probamo da budemo što bliži vrhu. Naravno, to je bilo jako teško pored nekoliko desetina stalnih igrača koji su prosto bili jako dobri. Međutim, tih nekoliko godina, postajali smo sve bolji i bolji, pa smo tako, sedeći u igraonici WOG, prisustvovali nekim od nama najuzbudljivijih momenata u igračkoj karijeri. Prepune igraonice, na prvi pogled, čudnih ali dobrih ljudi koji su sa emocijom igrali CS bilo je nešto zaista posebno.


Kada je lansirana verzija 1.6 vrlo brzo je postala najigranija od svih verzija jer je koncept ostao isti, ali uz znatna poboljšanja kada je reč o celokupnom gameplayu i grafici. Toliko je veliki taj CS bio da se sećamo vesti da su se dve grupe momaka, u nekom mestu u Srbiji, fizički sukobile jer su postojale indicije da je neko od učesnika varao. To nije usamljen slučaj, ali je jedan od retkih koji je dospeo na televiziju. Bilo je zaista raznoraznih sličnih situacija svuda po Srbiji i u svetu, što nam govori da je igrica izazivala snažne emocije i burne reakcije, čak i kod igrača koji povremeno igraju. Naravno, ne opravdavamo nasilje ali takva su vremena bila.

 

Sa pojavom CS:GO-a 2012. godine, mnoge su se stvari promenile. Potpuno novi izgled igrice, fenomenalna grafika i gomila novih mogućnosti bili su impresivni. Trebalo je ipak neko vreme da se igrači naviknu na novine. Period navikavanja je jako brzo prošao, pa je tako danas CS:GO u top 5 najigranijih online igrica. Sa pojavom Dote 2, CS:GO-a i još nekih igrica, e-sports je postao pravi biznis i svedoci smo jedne nove ere gde je igranje igrica postalo zanimanje. Mi, sada kao publika, možemo samo da uživamo u potezima novih generacija, gledajući kako se veština dovodi do „svemirskog“ nivoa.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :