Klub Barutana Beograd

COSPLAYER BELGRADE: Fotograf Aleksandar Jovković oživljava najpoznatije likove svetskih franšiza!

Datum objave:10.12.2015

Pročitano:10752 puta

Datum održavanja: 25.12.2015 - 15.01.2016

By:Barbara Garčević

Lokacija: O3one Art Space, Beograd

Petak, 25.12.2015, 19h

O3ONE ART SPACE

Uzun Mirkova 10, Beograd
Izložba fotografija “COSPLAYER BELGRADE!”
Fotograf : Aleksandar Jovković 
Izložba traje od 25.12.2015 -15.01.2016.

 

COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost?


U petak, 25.12.2015. godine od 19h, u galeriji “O3ONE ART SPACE”, fotograf Aleksandar Jovković predstaviće svoju izložbu pod nazivom “COSPLAYER BELGRADE!”. Izložba je nastala kao plod jednogodišnje saradnje sa beogradskim Udruženjem za promociju japanske pop kulture „Sakurabana“.

 

COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost? Fotograf Aleksandar Jovković oživljava najpoznatije likove svetskih franšiza!


Ova jedinstvena postavka prikazuje modele u svojim kostimima kroz neobičan spoj mašte, fikcije i stvarnosti. Iako su fotografisani u studiju, poseban pečat daje im beogradski ambijent u koji su naknadno smešteni, čime je fotograf izveo dvostruku iluziju: fiktivni likovi oživljeni su kroz protagoniste koji se nalaze u nama poznatom, ali za njih neočekivanom okruženju, a poznati gradski ambijent pretvoren je skoro u stripovski kvadrat, što ga (paradoksalno) čini fiktivnim.

 

Izložba COSPLAYER BELGRADE! | Batman | Fotograf Aleksandar Jovkovic

 

Pored radova koji na ovaj način podstiču interes za nastavak drame o likovima koji su na njima zastupljeni, na izložbi će se naći i odabrane studijske fotografije koje ilustruju raznovrsnost kostima i tema iz pop kulture kojima se „kosplejeri“ bave. Radovi su izvedeni u tehnici štampe na slikarskom platnu, što fotografijama daje poseban pop-art ugođaj.

 

Izložba COSPLAYER BELGRADE! | Butcher | Fotograf Aleksandar Jovkovic

 

Na samom otvaranju izložbe, posetioci će imati jedinstvenu priliku da uživo vide najzanimljivije kostime koji se nalaze na fotografijama. Za ovu posebnu mini reviju, muzičku podlogu obezbediće poznati beogradski DJ Bokee.

 

Izložba COSPLAYER BELGRADE! | Ragna | Fotograf Aleksandar Jovkovic

 

Fotograf Aleksandar Jovković postao je poznat u široj javnosti po svojoj prethodnoj izložbi “Devojka sa Ade”. Za ovu seriju radova specifična je lakoća kojom je autor uspeo da predstavi obične beogradske devojke kao nehotične top modele, u setingu koji je potpuno spontan i bez prethodne pripreme ili najave. I ovoga puta, Aleksandar Jovković ostaje veran Beogradu, ali na različit način i u drugačijem kontekstu.

Šta je Cosplay?


Kosplej (cosplay, složenica od engleskog 'costume' – kostim i 'play' – igra, gluma), predstavlja kreativni hobi koji u svetu, ali i na domaćem tlu, dobija sve više pažnje. Ovaj pokret se po ostatku sveta proširio iz Japana, odakle ponekad dolaze najluđi trendovi, najčešće vezani za takozvanu alternativnu pop-kulturu.


Kosplej podrazumeva kostimiranje u popularne likove iz filmova, stripova, TV serija, knjiga, video igara ili drugih medijskih franšiza. Međutim, cilj nije samo verna rekonstrukcija kostima, već i što ubedljivije dočaravanje odabranog lika kroz ponašanje, opšte držanje i govor, tako da se stvori iluzija da je izabrani karakter zaista oživeo i da ne da posmatrate samo anonimnu osobu u kostimu.

 

„Kosplejer“ – osoba koja nosi kostim i uživljava se u odabrani lik, sa svakim novim projektom prolazi kroz višestruke izazove: od toga kako da u sopstvenoj režiji što bolje kreira kostim, pa do napora da što ubedljivije ostvari transformaciju, prilagodi se ulozi i na najbolji način „izvuče“ odabrani karakter iz sebe.

 

Sakurabana | udruženje za promociju japanske pop-kulture

 

Sakurabana


Kosplej je u Srbiji prva počela da organizuje „Sakurabana“, Udruženje za promociju japanske pop-kulture i drugih vidova „gikovštine“. Sakurabana postoji od 2006. godine, i za gotovo deceniju svojih aktivnosti učinila je mnogo da se u Srbiji izgradi scena za ljubitelje pop-kulture, bilo pomoću svojih svakodnevnih sadržaja kao što su kurs manga crtanja, manga biblioteka, škola japanskog jezika, turniri u video igrama, časovi origamija i žurke sa azijskom muzikom, bilo putem organizovanja konvencija kao što su Japanizam, ChibiCon, BeoKon i Potermanija koje iz godine u godinu okupljaju sve više fanova i gde su kosplej takmičenja najiščekivaniji deo programa. Odnedavno, „Sakurabana“ je počela da organizuje i redovne kosplej radionice, gde zainteresovane upućuje u to kako da izgrade svoj kosplej stil i identitet, od odabira lika do veštine da se u dnevnoj sobi i sa malo novca naprave oklop, oružje ili krila.

 

Ko se krije iza kostima?

 

 Ferasha - Isidora Vlasak | Photo Aleksandar Jovkovic

 

Feraša - Isidora Vlasak

 

Feraša je po zanimanju simultani prevodilac za više jezika – među njenim klijentima nalaze se brojne ugledne međunarodne organizacije, kao što su Ujedinjene nacije i OEBS. Prevodilački rad, međutim, prevashodno služi da joj omogući da se neometano bavi svojom pravom strašću – Feraša je potpredsednica udruženja „Sakurabana“, gde radi na promovisanju japanske pop kulture i srodnih pojava: drži predavanja o trendovima u fandomu, često gostuje na tribinama, i na „Sakurabaninim“ događajima ima ulogu voditelja kosplej takmičenja. Feraša previše putuje, ponosi se svojim odevnim stilom, više voli pse nego mačke i ceni retro mange, nemačke neme filmove i sve što je napisao Nil Gejmen. Ne voli peršun, prezire strogo korporativno odevanje, i koluta očima na srećne krajeve – osim, naravno, u stvarnom životu. Kosplej joj je trenutno najdraži hobi, i ponosna je što na svojim kostimima sarađuje sa mnogim divnim i talentovanim ljudima. Uža specijalnost su joj negativci, jer oni često imaju složeniji karakter i bolji osećaj za modu od heroja. Zajedno sa Tenši, Feraša vodi kosplej radionicu u „Sakurabani”. 

 

Tenši - Jovana Ninković | Photo Aleksandar Jovkovic

 

Tenši - Jovana Ninković

 

Tenši je student arhitekture koja je svoju ljubav prema anime serijama, glumi i zanatsko-kreativnom stvaranju najrazličitijih predmeta objedinila u kospleju. Teži da uvek usavršava svoje veštine, i koristi ih do maksimuma kako za svoje kostime, tako i za projekte svojih prijatelja. Majstor je fotošopa. Tenši posebnu slabost gaji prema krospleju – odnosno, kospleju likova suprotnog pola – i uživa u izazovima koje joj donosi potpuna transformacija. Ono što najviše ceni u kospleju je sklapanje prijateljstava i uživanje u kreativnosti. Tenši je član Upravnog odbora „Sakurabane“, i zajedno sa Ferašom, vodi kosplej radionicu.

 

Endimion - Vladimir Veskov | Photo Aleksandar Jovkovic


Endimion - Vladimir Veskov

 

Veterinar po struci i kosplejer po zvanju, od kada zna za sebe, Endimion je bio punokrvni „gik”: uživao je u gledanju anime serija i naučno-fantastičnih filmova koji su ga inspirisali da se oproba u pravljenju delova kostima. Kosplej je otkrio 2012. godine – bila je to ljubav na prvi pogled, jer je najzad saznao da to za šta se zanima u slobodno vreme zapravo postoji kao priznat hobi u kojem može da primeni sve svoje veštine. Učestvovao je na brojnim kosplej takmičenjima i uvek je upevao da osvoji po koju nagradu. Kosplej ceni i jer mu je omogućio da se upozna sa mnogim sjajnim ljudima, od kojih su mu neki postali i bliski prijatelji.

 

Veki Čeri - Višnja Gročić  | Photo Aleksandar Jovkovic


Veki Čeri - Višnja Gročić

 

Ime sve govori - Veki (od engleskog 'wacky') Čeri je jedna vrlo ekstravagantna mlada dama, i još ekstravagantniji kosplejer. Za nju, scenski nastup je veoma važan, jer veruje da je oživljavanje karaktera prava suština kospleja. Njen cilj je da postane prvi srpski kosplejer koji je poznatiji po ludim performansima nego po sposobnosti izrade kostima.

 

Torijen - Igor Jokić | Photo Aleksandar Jovkovic

 

Torijen - Igor Jokić

 

Inspirisan azijskom kulturom, kostimiranim herojima i karakterima iz borbenih igara od rane mladosti, Torijen se upustio u razne kreativne aktivnosti kao što su crtanje, borilačke veštine, LARP i kosplej. Teži da oživi karaktere iz borilačkih franšiza i fantastike najbolje što može i stalno radi na poboljšanju svojih scenskih nastupa, godinu za godinom, kako bi napravio fenomenalan i nezaboravan šou za publiku, i inspirisao svoje kolege kosplejere.

 

Šunkarion - Vladimir Matić-Kuriljov  | Photo Aleksandar Jovkovic

 

Šunkarion - Vladimir Matić-Kuriljov

 

Šunkarion je digitalni slikar i kosplejer koji radi u gejming industriji za jednu od najuspešnijih domaćih kompanija. Sklon je oživljavanju likova u glomaznim oklopima i sa kompleksnim facijalnom protetikom, i ono što najviše voli u kospleju je kreativnost izrade kostima. Ne postoji ništa što on ne može da napravi, bilo za sebe, bilo za svoje kosplej prijatelje. Njegovi drugi hobiji uključuju ratne igre sa minijaturama, vajarstvo, filmsku šminku i protetiku, i skupljanje svega i svačega, jer će možda jednog dana zatrebati.

 

...

 

Aleksandar Jovković rođen je 22.05.1975. u Beogradu. Završio je grafički dizajn na Višoj Politehničkoj Školi u Beogradu. Od 2002. godine radi profesionalno kao fotograf pod umetničkim pseudonimom GURU. 


Radio je fotografije za poznate svetske i domaće brendove kao što su: Loreal, Garnier, Carlsberg, Smirnoff, Fly London, Time Zone, Maybeline, Rubin, Eurosalon... Osnivač je časopisa i internet sajta Urban BUG, u kome je prve dve godine bio urednik fotografije, da bi kasnije prešao na poziciju glavnog urednika, gde se i danas nalazi. Fotografisao je za naslovne strane više domaćih časopisa.

 

Do sada je imao 3 izložbe:

 

DEVOJKA SA ADE
Izložba fotografija najlepših devojaka beogradske Ade
Galerija centra vodenih sportova Ada Ciganlija, Beograd, 25.08 - 22.09.2011.

 

ROOF
Izložba modnih fotografija studija DRESS
Planeta BIGZ, Beograd, 22.11 - 29.11.2008.

 

REFLEKSIJA Pixel Decibel
Putujuća izložba fotografija noćnog života
SKC Beograd, 26.05 – 04.06.2005.
SKC Niš, 24.06.2005.
KC GRADILIŠTE Novi Sad, 06.07 – 11.07.2005.
KC Pančevo, 24.09.2005.

 

...

 

Izložba “COSPLAYER BELGRADE!” će biti otvorena do 15. januara 2015, a može da se pogleda svakog radnog dana (osim praznika) od 10-20h, kao i subotom od 14-20h. O3ONE ART SPACE, Uzun Mirkova 10, Beograd.


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
Urban BUG
11.12.2015 13:48
Ispravljeno. Hvala sto ste nam skrenuli paznju. Adresa je: Uzun Mirkova 10, Beograd
ime i prezime
11.12.2015 13:13
bar negde da pise adresa galerije, pogotovo sto nije isti (stari) O3on u pitanju


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :