COLDCUT - Hladni rezovi

Datum objave:05.12.2007

Pročitano:4079 puta

By:Ivan-Milan MatićColdcut su 1986. godine osnovali Matt Black i Jonathan More. Iako se mogu smatrati pionirima elektronske muzike (od prvog singla Say Kids, What Time Is It? prošlo je 20 godina), za ovaj dvojac nikako se ne može reći da živi od stare slave. Momci iz sastava Coldcut konstantno unapređuju i redefinišu svoj zvuk, uspevajući ne samo da ostanu aktuelni, već i da diktiraju trendove. Poruke u njihovoj muzici takođe nisu izgubile na oštrini, još od legendarnog Let Us Play! albuma oni na surov i ironičan način kritikuju politički establišment novog svetskog poretka.

Coldcut spaja različite elemente u svoj prepoznatljiv zvuk (poznati su po semplovanju potpuno različitih stvari, tako da su se u njihovim pesmama našli: James Brown, Led Zeppelin, Ofra Haza, Bollywood) i postaju rodonačelnici trip-hop/breakbeat zvuka. Tokom godina, ovi „neumorni dečaci“ (kako je to duhovito navedeno na njihovoj Myspace stranici) sarađuju sa velikim brojem poznatih muzičara (Eric B. & Rakim, Yazz, Lisa Stansfield, Junior Reid, Queen Latifah, Roots Manuva…).


Godine 1991. osnivaju izdavačku kuću Ninja Tune, za koju počinju da objavljuju i drugi muzički istomišljnici, i koja nedugo potom stiče legendarni status, bar kada je alternativna elektronska scena u pitanju. S obzirom na to da je Matt Black programer, ne čudi činjenica da su 1997. izbacili sopstveni software za real time video maniplulaciju -VJamm. Video performansi postaju jednako bitan deo kako njihovih live, tako i DJ set nastupa.

Konceptualno, Coldcut najviše duguje harizmatičnom mesiji beat pokreta - piscu, društvenom kritičaru i slikaru Williamu S. Burroughsu. Njegova cut-up tehnika (sečenje prethodno napisanog teksta na male fraze i ponovno, nasumično spajanje tih fraza - tako da se dobije drugačiji tekst, uglavnom iznenađujućeg sadržaja), poslužila je kao osnova za njihovo eksperimentisanje i inovativnu produkciju. Očigledno je da je ova ideja poslužila i kao inspiracija za ime koje su odabrali.Upravo su u duhu te ideje odlučili da obeleže svoj dvadeseti rođendan – poklon za fanove je veoma interesantan – naime, rešili su da svakog meseca izaberu po jedan singl sa poslednjeg masterpiece albuma Sound Mirrors (2006.) i objave ga, ali ne kao pesmu, već kao odvojeni zbir svih korišćenih semplova, ritmova, melodijskih linija i efekata, koji bi u potpunosti bili na raspolaganju bilo kome u bilo koje svrhe!!! Drugim rečima, Coldcut nam otkriva deo svojih tajni, poklanja nam deo sebe i ohrabruje nas da kao pripadnici internet generacije iskoristimo njegove prednosti i prepustimo se kreaciji. Dakle, po rečima Matta Blacka: “Let the data be free!“.

U petak, 30. novembra 2007. godine – u klubu Plastic, Coldcut će po drugi put nastupiti u Beogradu (DJ set), sada u okviru svetske turneje u koju je uključen veliki deo Azije.. Po svemu sudeći, ovaj energični dvojac iz Londona još dugo neće „okačiti kopačke na klin“, a nadamo se da će i ubuduće deliti sa ovdašnjom publikom „svoje lude rezove“. 

Izbor iz diskografije:

* Stop This Crazy Thing (1988)
* What's That Noise? (1989)
* Some Like It Cold (1990)
* Philosophy (1994)
* ColdKrushCuts — Mixed by Coldcut / DJ Food + DJ Krush (1996)
* Journeys by DJ — 70 minutes of Madness (1996)
* Coldcut & DJ Food Fight (1997)
* Let Us Play!(1997)
* Let Us Replay! (1999)
* People Hold On — The Best of Coldcut (2004)
* Sound Mirrors (2006)
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :