CIRKUSFERA - Savremeni cirkus telesne i vizuelne umetnosti

Datum objave:07.11.2012

Pročitano:6008 puta

Inspirisan pozorištem, plesom, operom kao i uličnom umetnošću savremeni cirkus je kao umetnička forma izrastao iz subkulture ranih sedamdesetih godina. To je telesna i vizuelna forma umetnosti koja se jasno razlikuje od pozorišta i plesa ali takođe uključuje znanja i veštine iz obe ove oblasti kombinujući ih na specifičan način. Neposredan i direktan odnos sa publikom, čini je jednom od najpristupačnijih umetničkih formi u svetu izvođačkih umetnosti. Savremeni cirkus se u razvijenijim zemljama već godinama smatra efikasnim oruđem u procesima unapređenja kulturne raznolikosti, tolerancije, mobilnosti, permanentnog obrazovanja.


 
U Srbiji ne postoji mogućnost za profesionalno obučavanje u ovoj oblasti. Publika savremeni cirkus ne prepoznaje kao umetničku formu, već ga vezuju za cirkus iz svog detinjstva tj. formu klasičnog cirkusa akrobata i dresera, neinformisana je o njegovom dosadašnjem razvoju, kao i o umetničkom i socijalnom potencijalu.
 
Cirkusfera je jedina organizacija na našim prostorima koja se temeljno bavi razvojem, afirmacijom i širenjem savremenog cirkusa i uličnog teatra. Okuplja posvećene mlade umetnike koji poznaju veštine žongliranja, manipulaciju objektima, vazdušnih akrobacija, ekvilibrizma, tehniku klovna, glumu, muziku. Trenutno broji 10-ak aktivnih članova, koji ulažu napore da ova vrsta umetnosti postane vidljivija.


 
Osnovne aktivnosti Cirkusfere usmerene su na edukaciju dece i mladih o cirkuskim veštinama, odnosno formiranju cirkuske laboraatim torijez, produkciju predstava i performansa savremenog cirkusa i uličnog teatra povezivanjem vizuelnih, muzičkih i drugih izvođačkih umetnosti, kao i razvoju alternativnih kulturnih centara, i decentralizaciju kulturnih aktivnosti u Srbiji. 
 
Među značajne produkcije Cirkusfere spadaju: „S.O.S. Planeta Zemlja zove“ ,„Oj Srbijo medju šljivama“, „CEV-Cirkus ekoloških veština“, „Koraci do slobode“, “Dodjoh, videh, odoh“, „Bebin svet“ kao i uvek drugačiji Cirkusferin Kabare „Spontana“
 
Među značajne edukativne aktivnosti spada projekat „Laboratorija cirkuske umetnosti“ koji podrazumeva edukaciju i prezentaciju različitih cirkuskih veština. U sklopu ovog projekta do sada su gostovali umetnici iz Francuske, Španije, Hrvatske, Nemačke, Italije, Argentine koji su držali radionice žongliranja, parternih akrobacija, vazdušnih akrobacija, klovna, uličnog teatra.


 
Pored ovog projekta, članovi Cirkusfere konstantno rade na edukaciji novih polaznika putem radionica koje organizuju u svom prostoru u zgradi Bigza. Radionice podrazumevaju obuku vazdušnih akrobacija na trapezu i svila, žongliranja, ekvilibrizma, uličnog teatra.
 
Od osnivanja, 2008. godine, ostvarena je uspešna saradnju sa Ministarstvom kulture, Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda, inostranim kulturnim centrima (Francuski kulturni centar, Servantes, Gete Institut). Po pozivu kulturnih centar širom Srbije (Novi sad, Kikinda, Subotica, Kraljevo, Kruševac, Požarevac, Niš....) kroz radionice i performanse šire i razvijaju cirkusku umetnost u Srbiji.
Kao pojedinci ili grupa, nastupali suna raznim uličnim i cirkuskim festivalima u Hrvatskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj.


 
«Planova za budućnost ima mnogo ali se treba fokusirati na, po meni ono najbitnije, a to je permanentna edukacija novih potencijalnih cirkuskih artista putem radionica kako lokalnih tako i stranih instruktora; što kvalitetniju sopstvenu produkciju; organizaciju festivala savremenog cirkusa. S tim u vezi za iduću godinu planiramo realizaciju jednog projekta pod nazivom „Cirkobalkana“ koji će, u trajanju od 10 dana, ugostiti jednu francusku cirkusku trupu sa šatorom u kome će se odvijati predstave, radionice, kabarei, koncerti i sve ono što podrazumeva jedan cirkuski dogadjaj tj. multidisciplinarnost!!!», izjavio je Milan Manić, XY

www.cirkusfera.org

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :