CirkoBalkana - jedini festival savremenog cirkusa u Srbiji

Datum objave:30.10.2020

Pročitano:849 puta

Datum održavanja: 09.11.2020 - 14.11.2020

Lokacija: Beograd

Nakon, prvobitno planiranog septembarskog izdanja, udruženje Cirkusfera organizuje osmi po redu festival savremenog cirkusa Cirkobalkana u periodu od 9. do 14. novembra. Usled poznatih okolnosti, šator ove godine neće biti naša pozornica, već se program realizuje u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, KC Magacin i klubu Drugstor.

 

Cirkobalkana


CirkoBalkana festival nudi raznovrstan i izazovan program pun autentičnog izraza i umetničkih inovacija, nešto što savremenom cirkusu kao transdisciplinarnoj umetničkoj formi daje nešto suštinsko, nešto novo, lično i upečatljivo. Svaka predstava je upravo cirkuski eksperiment koji svojom slobodom, veštinom i komunikativnošću sa publikom izaziva poštovanje, iznenađuje i čudi, stvara nemir.


U sklopu ovogodišnje Cirkobalkane održavamo i drugu po redu Noć cirkusa, koju realizujemo u saradnji sa prestižnom evropskom mrežom za razvoj cirkuske umetnosti- Cirkostrada mrežom i Circusnext platformom. Pored predstava program festivala svake godine donosi priliku regionalnim umetnicima da uče i napreduju kroz edukativne radionice koje drže gosti predavači.


Ove godine održavamo tri radionice koje se bave cirkuskim disciplinama i to žongliranjem, vazdušnim akrobacijama i akrobatskim plesom.


Festival 9. novembra u 19h u klubu Dragstor otvara predstava Nestabilan, francuske kompanije Les Hommes penchés. Umetnik Nikola Friso (Nicolas Fraiseau) u predstavi koristi tehniku akrobacija na kineskoj šipci na inovativan način pretvarajući je u nestabilan objekat. Baveći se problemom krhkosti i nepredvidivosti umetnika i sveta oko njega, tema predstave je danas
aktuelnija nego 2018.godine kada je premijerno izvedena. 

 

Drugog dana festivala 10.novembra u 19h u CZKD-u, na programu su dve prezentacije radova u nastajanju. Prva je Duga igra u izvođenju trupe OLGA iz Španije, koja služeći se žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni, propituje pitanje identieta “milenijumske generacije”.


Druga prezentacija rada u nastajanju, u okviru iste večeri nosi naslov Samo kosti, amerikanke sa prebivalištem u Stokholmu, Marine Čeri. Predstavljajući svoj solo, koristeći kontorziju i akrobatski ples, autorka svoj rad opisuje kao mešavinu telesnih i mentalnih manipulacija.


Treći dan 11. novembar u 18h u CZKD-u prikazujemo domaću produkciju koja broji dva performansa. Performans Nula, kojim je otvoren ovogodišnji Bitef festival, u produkciji Cirkusfere i 54.Bitefa. Građa ovog rada, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz eksperimentisanja sa predmetima, zvukom i pokretom. Kretanjem između poznatog i neizvesnog umetnici na sceni se igraju sa uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans. Iste večeri predstavljamo vatreni performans Omaje u produkciji novosadske grupe Ludifiko. U kojem umetnice svojim veštinama plesa i manipulacije vatrenim rekvizitima oživljavaju biće iz srpske mitologije pod imenom Omaja i svojim telima i vatrenim mandalama stvaraju vizuelnu iluziju.


U Bitef teatru 12. novembra u 20h, publika ima priliku da pogleda nesvakidašnju, eksperimentalnu žonglersku predstavu Jedan hitac kompanije Protokol. Predstava gradi odnos sa prostorom u kojem se izvodi, dozvoljavajući da prostor menja dinamiku igranja usled čega je svako izvođenje jedinstveno.


Poslednja u nizu francuskih predstava je Pomirenje, duo kolektiva Martin na plaži koja se izvodi 13. novembra u 20h u Bitef teatru. Pomirenje je performans žonglera i fotografa zasnovan na putovanju koje su umetnici proživeli zajedno kroz Jugoistočnu Evropu.


Festival, 14. novembra od 19h u CZKD-u, zatvara Otvorena pozornica - dinamični cirkuski maraton, veče kada će akteri lokalne cirkuske scene, uz pokojeg gosta, imaju priliku da predstave svoje autorske performanse u kratkoj formi. I to nije sve! To je veče koje već godinama unazad nosi epitet najposećenijeg i najzabavnijeg programa. Za ovu godinu je pripremljen uvrnuti koncept uličnog semafora usmeren da vozače, čitaj gledaoce, istrese iz gaća. Zato pripremite lovu u svakom džepu, da slučajno ne zafali nagrada za nekog! I dajte gas jer umetnici sigurno hoće.


Festival savremenog cirkusa Cirkobalkana osnovale su 2013. godine zagrebačka trupa Cirkorama i beogradska Cirkusfera sa željom da se regionalnoj publici predstave novi trendovi ove umetničke forme na međunarodnom planu, da se kroz nastupe i edukaciju podrži rad domaćih umetnika, ali i stvori plodno tlo za razvoj kritičkog mišljenja javnosti o ovoj oblasti.

 

Pored Beograda i Zagreba, kao sve značajnijih regionalnih i evropskih tačaka na mapi cirkuskih dešavanja, festival je tokom prethodnih sedam godina imao svoja izdanja i u Puli, Ljubljani i Novom Sadu ugostivši više od 50 cirkuskih kolektiva, trupa i pojedinaca iz celog sveta. Festival je do sada producirao i koproducirao 6 regionalnih predstava i realizovalo 30 radionica i masterklasova za profesionalno usavršavanje koje je pohađalo više od 400 polaznika.


Više detalja o festivalu kao i rezervaciji karata možete naći na https://cirkobalkana.org/ kao i na društvenim mrežama:
FACEBOOK

INSTAGRAM


Program se realizuje uz podršku Francuskog instituta u Beogradu, Teatroskopa, Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, Kreativne Evrope kroz program platforme - circusnext platforma.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :