Cirkobalkana 2016 održava se u okviru BITEF-a

Datum objave:01.09.2016

Pročitano:3946 puta

Datum održavanja: 26.09.2016 - 02.10.2016

By:Eva Škorić

Festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” održaće se u organizaciji Cirkusfere (Beograd) i Cirkorame (Zagreb) od 26. septembra do 2. oktobra u Beogradu, u okviru pratećeg programa BITEF festivala, i od 4. do 10. oktobra u Zagrebu.

 

Cirkobalkana: Scena iz predstave Demagog
Scena iz predstave Demagog


Za razliku od prethodnih godina kada se program održavao u cirkuskom šatoru, kao nezavisnom izvođačkom prostoru, ovogodišnji festival za trenutak iskače iz svojih okvira, ali ne i osnovne ideje jačanja nezavisnih izvođačkih prostora, te će se program u Beogradu odvijati na tri lokacije ( Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar REX, Magacin u Kraljevića Marka 4).

 

Cirkobalkana: Scena iz predstave Torture

Scena iz predstave Torture

Pored predstava, u periodu trajanja “Cirkobalkane”, biće održane i četiri dečije radionice savremenog cirkusa. Cilj radionica je upoznavanje polaznika sa mnogobrojnim cirkuskim disciplinama koje kroz svoju nesvakidašnju formu pokreta podstiču otkrivanje nestandardnih fizičkih pokreta, kreativnost i razvoj motoričkih sposobnosti.

Manifestacija je uspostavljena 2013. godine, sa ciljem da se putem predstava, predavanja, radionica i rezidencijalnih programa približi umetnost savremenog cirkusa kako široj javnosti, tako i kreatorima kulturne politike, ali i željom za formiranjem i afirmisanjem mladih cirkuskih umetnika.

 

Cirkobalkana: Scena iz predstave Somiru

Scena iz predstave Somiru

PREDSTAVE

AL CUBO/ Betti Combo (FR) - 27. i 30.09. od 21h CZKD
Svako u svojoj Vavilonskoj kuli. Dva muškarca i jedna žena, plastične kofe i dva ukulelea. Gradeći neverovatne konstrukcije, nepredvidive balanse, pedantni i ponekad podrugljivi, trio nas uvodi u srećnu i prihvatljivu neizvesnost. Za tehničko pismo svake tačke koriste se cirkuske discipline i fizički teatar u komunikaciji s klovnom svakog glumca…
Autori i izvođači: Ilaria Senter, Fabrizio Rosselli, Francesco Caspani

TORTURE/ Cirkorama (HR) - 28.09. od 21h CZKD
Predstava cirkuske sadašnjosti
Troje izvođača na sceni pokušava pokretom i muzikom da prenese svoje viđenje torture, prisutne u svakodnevnom društvenom životu i umetničkom stvaralaštvu. Koristeći definiciju reči tortura i njene praktične oblike kao motive, izvođači ih implementiraju u izvođenje kroz muziku, akrobatiku, manipulaciju objektima, VJ-ing...
Autori i izvođači: Jadranka Žinić Mijatović, Nikola Mijatović, Bruno Motik
Gostujući muzičar: Miloš Dilkić

DEMAGOG/ Cirkusfera (SR) - 29.09. od 21h CZKD (Treća premijera predstave)
Predstava ‘Demagog’ kombinuje savremeni plesni izraz, fizički teatar i cirkuske veštine. Kroz atraktivnu igru tela i objekata u prostoru, uz pomoć demagoških opštih mesta i floskula kreirana je priča o zamagljivanju uzročno posledičnih veza i iskrivljavanju istine i činjenica iz sebičnih interesa i partikularnih koristi.
Autori i izvođači: Milan Manić i Dušan Murić


CIRKOBALKANA KABARE (SR/HR) - 1.10. od 21h CZKD
Posle kolosalnih nastupa u Donjem brijanju, Prnjavoru i Žminju i mnogim drugim važnim mestima na Balkanu, haotični kabare konačno stiže i na naš festival Cirkobalkana. Predstava koja neodoljivo podseća na veče u cirkusu samo ovog puta bez krova nad glavom, šatora. Izvođenje klasičnih cirkuskih tačaka na način koji nimalo ne podseća na tradicionalno a ipak domaće, svetsko a naše.
Izvođači: razni

SOMIRU/Rogor Cirkus (SLO) - 2.10. od 21h CZKD
Atraktivna predstava, koja na zanimljiv i inovativan način povezuje muziku sa akrobatskim
plesom na tkaninama i parteru. Kroz pokret i zvuk, ritam i dah javlja se »per-sona« (»koja odzvanja«), koja putuje kroz imaginarne svetove realnosti.
Autori i izvođači: Dana Auguštin i Thierno Diallo


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :