Cirkobalkana 2014: Umetnička ostvarenja cirkuskih umetnika

Datum objave:01.09.2014

Pročitano:3294 puta

Datum održavanja: 12.09.2014 - 27.09.2014

Lokacija: Park ispred Muzeja savremene umetnosti, Beograd

Festival Cirkobalkana, pokrenut u saradnji organizacija koje se bave savremenih cirkusom iz Srbije, Hrvatske i Francuske, bice ponovo održan u Beogradu od 12. do 27. septembra ispred Muzeja savremene umetnosti na Ušcu, a potom u oktobru u Puli.

 


U šatoru Cirkobalkane i oko njega publiku ocekuju umetnička ostvarenja lokalnih cirkuskih umetnika, kao i gostujucih umetnika iz Španije, Francuske i Argentine, uz prezentaciju cirkuske scene Hrvatske i Srbije, te cirkusku edukaciju zainteresovanih svih starosnih doba.

Novina ovogodišnje edicije Cirkobalkane je to što je poslednja nedelja programa u Beogradu uvrštena u Bitef Polifoniju – prateci program BITEF-a, u sklopu koje ce premijerno biti izvedena predstava savremenog cirkusa “Oldness”. Ta predstava plod je prošlogodišnje saradnje, a nastala je u francusko-srpsko-hrvatskoj koprodukci.

Nakon Beograda, Cirkobalkana ce biti održana i od 9. do 25. oktobra u Puli.

Festival Cirkobalkana projekat je medunarodne saradnje organizacija Cirkusfera iz Srbije, Cirkorama iz Hrvatske i Cirk’Oblique iz Francuske, a ove godine i Carobnjakovog šešira iz Pule.

 


Osnovna ideja Cirkobalkane je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao nezavisnog edukativnog, kreativnog i izvodackog prostora, obuce lokalne cirkuske organizacije i umetnici po pitanju funkcionisanja, kreiranja i održivosti kako “putujuceg” performansa, tako i cirkuskog šatora. Takode, cilj je da se uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umetnicima/ama u regionu kroz predstave koje cine program “Open Stage” i radionice.

Prošle godine, u pilot fazi tog projekta, programe Cirkobalkane je ispratilo oko 4.000 posetilaca, a ucestvovalo je oko 350 polaznika/ca radionica i oko 40 artista iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Nemacke, SAD, Italije, Grcke…

Prema navodima organizatora, u zemljama u regionu cirkus nije uvažen kao profesija u sklopu izvodackih umetnosti, pa ne postoji ni mogucnost institucionalnog obrazovanja i izucavanja cirkuskih veština.

Interes projekta Cirkobalkana je stoga da pomogne cirkuskim umetnicima i tehnicarima, pružajuci im pocetni impuls da postanu autonomni i strucni u svom polju.

Medu osnovnim ciljevima Cirkobalkane je saradnja i okupljanje aktivnih clanova cirkuske zajednice na Balkanu oko “ture pod cirkuskim šatorom” u više gradova Hrvatske i Srbije, kreacija i izvodenje visoko kvalitetnih performansa radi podizanja svesti lokalnih zajednica o novocirkuskim umetnostima, obuka cirkuskih performera i tehnicara iz Hrvatske i Srbije u podizanju i održavanju cirkuskog šatora kao putujuce pozornice, kao i mogucnost edukacije za gostovanja i organizaciju logistike, te razmena tehnika obucavanja u vezi sa cirkuskom edukacijom i pružanje mogucnosti treniranja cirkuskih umetnika i tehnicara, kako francuskih, tako i lokalnih, u idealnim uslovima za cirkusku umetnost.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :