CINEMALA: Anti-blokbaster hitovi u prvom kafe-bioskopu u Beogradu!

Datum objave:05.02.2015

Pročitano:4630 puta

Lokacija: KC Peron, Beograd

Cinemala, jedini besplatani kafe-bioskop u Beogradu, koji promoviše domaće mlade stvaraoce, ali i višestruko nagrađivane autorske filmove za koje nema dovoljno prostora u bioskopima usled poplave holivudskih blokbastera, ovog meseca je spremio veoma bogat program.
 

Besplatni kafe-bioskop je novi koncept, koji je pokrenuo KC Peron, i u okviru koga će se svakog utorka emitovati i višetruko nagrađivani filmovi koji naša publika nije imala priliku uopšte da vidi ili jeste, ali svega nekoliko puta. Ideje Cinemale je da se, makar malo, popravi loše stanje u kulturi, pogotovu u filmskoj umetnosti. 

 

CINEMALA: Anti-blokbaster hitovi u prvom kafe-bioskopu u Beogradu! | KC Peron | Beograd | 2015

- Naša publika nema gde da pogleda kvalitetne autorske filmove koji nisu blokbasteri, bar ne u dovoljnoj meri. Neki ne dođu do bioskopa uopšte, neki se na repertoarima zadrže veoma kratko, a opet ima i onih koji su imali samo po jedno ili dva prikazivanja na festivalima. A to zaista nije dovoljno – kaže Aleksandar Mihajlović idejni tvorac Cinemale.


Ovog meseca već je prikazan film A Touch Of Sin (Dodir greha), koji je je dobio nagradu za najbolji scenario u Kanu, a sledećeg utorka (10.02) je Blue Is The Warmest Color (Plavo je najtoplija boja), koji je prikupio impozantnu 81 festivalsku nagradu. Do kraja meseca na programu su i Leviathan (17.02), koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film, i Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju (24.02), vlasnik Zlatnog lava u Veneciji. Međutim, poseban akcenat stavljen je na domaća ostvaranja, gostovanje naših filmskih umetnika, kao i edukaciju publike. 

 

 

- Do sada su emitovani Varvari, Život i Smrt Porno Bande, Tilva Roš i The Box, a gosti su posle projekcija bili i autori Ivan Ikić, Mladen Đorević, Nikola Ležajić i Andrijana Stojković, sa kojima je publika pričala o njihovim delima. Ta debata posle je i važnije od same projekcije, jer se na taj način i edukuje publika. Mogu da se čuju anegdote sa snimanja, ali i pitaju stručne i laičke stvari. A posebnu čar tome daje opušetna atmosfera kafe-bioskopa, pošto posetioci uvek mogu da uzmu piće i budu ležerniji nego u velikim bioskopima – navodi Mihajlović.


Sve projekcije utorkom su od 20 sati, isti kao i svakog drugog ponedeljka, kada će na progarmu biti domaći studentski filmovi. Ulaz je slobodan na sve projekcije.

 

 

UTO 10.02. // BLUE IS THE WARMEST COLOR (PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA) (2013) Režija: Abdellatif Kechiche / drama, romance / 179 min
Nakon upoznavanja sa Emom, Adelin život se naprasno menja... Plavokosa Ema je vodi kroz požudu i otkriva mladu ženu u sebi. 81 fetivalska nagrada

UTO 17.02. // LEVIATHAN (LEVIJATAN) (2014) Režija: Andrey Zvyagintsev / drama / 140 min
Nikolaj je prinuđen da se bori protiv korumprianog gradonačelnika u njegovom gradu na ruskom primorju. On kreće u borbu uz pomoć prijatelja advokata, međutm nedaće se tek dešavati Nikolajevoj porodici. Nominacija za Oskara / najbolji inostrani film (2015)

UTO 24.02. // A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE (GOLUB SEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU) Režija: Roy Andersson / comedy, drama / 101 min
Priča o dva putujuća trgovca koji “valjaju” veoma retke i skupocene predmete. Zlatni lav – Venecija (2014)
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :