Četvrti Međunarodni festival kratkometražnih filmova FROM

Datum objave:27.08.2020

Pročitano:379 puta

Datum održavanja: 28.08.2020 - 30.08.2020

Lokacija: Mali Iđoš

Četvrti put u Srbiji se organizuje Međunarodni festival kratkometražnih filmova (igrani, dokumentarni i animirani) posvećenih romskoj temi – FROM, koji će biti održan od 28. do 30. avgusta u State of art (Državi umetnosti) u Malom Iđošu.

 


Selektor ovogodišnjeg festivala reditelj Filip Markovinović od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta odabrao je jedanaest filmova koji će se u dva festivalska dana takmičiti za nagradu State of Art-a. On kaže da selekcija nije mogla puno da pobegne klišea o ovoj manjinskoj zajednici – težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova kao i kulturoloških razlika koje se na ovaj ili onaj način prevazilaze. Ipak, nekoliko filmova su potpuna suprotnost – svet Roma prikazuju kao bajkovitu paralelnu dimenziju u kojoj vladaju magija i apsolutna sloboda. A tu su i urbane priče u kojima su Romi sastavni deo šire zajednice i svetskih trendova, dok se u formi kratkih radioničkih filmova prikazuju radovi koje su snimili sami Romi i koji nude pogled „iznutra“ na život mladih i teme koje njih zanimaju.


Prvog festivalskog dana u 20. sati svečano će biti otvoren filmski festival, potom će publika biti u prilici da pogleda film u off programu „ Gde je dom “ reditelja Saše Perića. Ove godine predsednik države umetnosti u drugom mandatu je gospodin Dragomir Zupanc.

Do sada su podršku dali a i učestvovali u radu festivala gospoda Slobodan Šijan, Goran Paskaljevic, Janko Baljak, Silard Antal kao i Gorčin Stojanović i mnogi drugi istaknuti reditelji. Drugog dana festivala, u subotu u 20 časova, takmičarski deo programa će otvoriti gospođa Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV. Trećeg dana festivala u isto vreme na programu je Takmičarska selekcija 2 , a u ponoć će biti proglašen pobednik FROM-a.

Nagradu će dodeliti osnivač i direktor festivala, multimedijalni umetnik dr Zoran Tairović. Ovogodišnji žiri festivala čine Ivan Velisavljević, filmski kritičar, Dragomir Zupanc, reditelj i Milan Milosavljević takođe reditelj, koji će biti i predsednik žirija. Veliku zahvalnost “State of art” duguje Opštini Mali Iđoš, pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV, gospodinu Iliji Tatiću, direktoru Festivala Evropskog filma na Paliću kao i gospodinu Borisu Postovniku direktoru DKSG Beograd.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :