Četvrti Dok n Ritam na novim adresama od 13. do 16.juna

Datum objave:10.06.2019

Pročitano:553 puta

Datum održavanja: 13.06.2019 - 16.06.2019

Lokacija: Beograd

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam (D’n’R’) biće održan na Dorćol Platzu,u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski grad od 13. do 16. juna.

 Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi „Mi smo na putu, mi pravimo put“. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi D’n’R 04 – filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopstvenog puta i neodustajanje od pomeranja granica je uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.


Festivalsku uvertiru ove godine činiće tribina Borderland Soundtrack, gde ćemo sa autorkom i gostima razgovarati o istoimenoj dokumentarnoj TV seriji nedavno emtovanoj na RTS.


Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma „A Dog Called Money“. Reč je o dokumentarcu prikazanom na Berlinalu, koji nam predstavlja PJ Harvie na proputovanju kroz različite destinacije na kojima prikuplja etnomuzikološka iskustva. Pesme nastale na putovanju, prepune upečatljivih slika, deo su projekta “The Hope Six Demolition Project” koji, na svoj način, odgovara i istovremeno otvara novi nivo propitivanja za samu umetnicu, i svet oko nje (nas).


Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe“ Laibach“, Vladi Kreslinu,Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, „Nebesku temu“, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

 O nagradama će, kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu - reditelj, muzičar i novinar.

Sekcija”Work in progress” predstavlja nam dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice - Devojčice rokaju i “YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” – Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala biće promocija knjige “Život sa Idi(j)otima” i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige „Našao sam dobar bend“ Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“ Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čeka“, Miroslava Dimića i „Muzika & muabeti“ Nenada Georgievskog.
Sa gostima iz regiona razgovaraćemo o njihovim filmovima i podelićemo iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma, odnosno koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene poslednjih godina.
Na D’n’R 04 sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

Detaljnije o programu na oficijelnom sajtu Festivala D’n’R


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :