Četiri Mačora u poseti Novom Sadu

Datum objave:08.05.2017

Pročitano:5344 puta

Datum održavanja: 04.05.2017 - 04.06.2017

By:Ivan Subotić

Lokacija: Muzej grada Novog Sada

Čuvena izložba "4 mačora" nedavno je otvorena u Muzeju grada Novog Sada i na njoj je izloženo oko 50 dela velikih španskih umetnika 20. veka - Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapiesa. 

 

Zanimljivo je da je izložba ime dobila po kafiću "Els Quatre Gats" (Četiri mačora) koji se nalazi u Barseloni, a u kojem su se okupljali najveći umetnici 20. veka, među prvima Pikaso. Jedna od legendi kaže da je upravo u tom kafiću imao svoju prvu izložbu, nakon čega je jedna njegova slika završila na meniju. 

 

Četiri Mačora / Foto: Ivan Subotić

Izložba "4 mačora" / Foto: Ivan Subotić

Slike koje su prikazane na ovoj izložbi predstavljaju unutrašnji svet umetnika oslikan grafičkim tehnikama uz mnoštvo boja i detalja. Sama izložba odiše atmosferom španske metropole Barselone sa početka 20. veka, a dela koja su prikazana ilustruju karakter stvaraoca.

 

Izložba

Foto: Ivan Subotić


Najveću pažnju Novosađana privukla su Pikasova dela, a izloženi su radovi koji datiraju iz poslednjih godina njegovog života, kada je na grafičkoj tabli stvarao gotovo svakodnevno. Njegove slike daju nam njegovo viđenje lepote ženskog tela i erosa. 


Među Dalijevim delima najviše se ističe serija grafičkih radova „Zodijak“ koja nam donosi ilustracije horoskopskih znakova prikazanih u prepoznatljivom Dalijevom stilu. Pored grafičkih radova izložena je i jedna Dalijeva skulptura u bronzi.

 

Izložba

Slike iz serije "Zodijak" Salvadora Dalija / Foto: Ivan Subotić

Prikazana dela Huana Miroa upadljiva su zbog naglašenih osnovnih boja na svakoj slici i grafičkih tehnika koje se pojavljuju širokom rasponu oblika, od litografije do kolaža, dok Tapiesove slike naprosto iskaču iz svojih ramova zbog treće dimenzije kojom se ovaj umetnik služi pri izradi grafičkih radova.

 

Izložba

Izložba traje do 4. juna / Foto: Ivan Subotić

Izbor dela načinili su kolekcionari Lazar i Živa Vujić koji su ujedno i vlasnici svih eksponata koji su prikazani na izložbi. Vrata galerije otvorena su za posetioce do 4. juna svakog dana od 10 do 20 časova, sem ponedeljka. Ulaz na izložbu naplaćuje se simboličnih 150 dinara, ili celih 100 dinara ukoliko ste student, stoga nema izgovora da ne obiđete "4 mačora" ukoliko se ovih dana nađete u Novom Sadu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :