Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica: Otvaranje izložbe "Refleksija ravni"

Datum objave:08.02.2021

Pročitano:868 puta

Datum održavanja: 11.02.2021 - 04.03.2021

Lokacija: Beograd

Samostalna izložba Mione Marte Marković, slika malog i srednjeg formata pod nazivom "Refleksija ravni", će biti otvorena u cetvrtak 11. februara 2021. godine od 17 do 19:30 h u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica i trajaće do 4. marta.

 Miona Marta Marković rođena je 1979. godine u Somboru. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Đuričkovića. 2007. godine odbranila je magistraski rad kod prof. Salvatore Provino na Accademia di Belle Arti u Napulju, a 2018. doktorirala na Università Sapienza (Rim) na smeru savremene istorije umetnosti. Članica je ULUS-a od 2006. i od 2009. stiče status slobodnog umetnika. Trenutno živi i radi u Rimu.

"Kompozicije iz serije Refleksija ravni su pokretljive. To su dinamične refleksije ravni i detalja koji reaguju jedna na drugu između sebe, kao neka igra trenutaka koji samoorganizuju celinu. Specifična je izdvojenost kolorističke čulnosti i prisustva svetlosti u bojama, zatim redukcije prostora zarad transcedentalne atmosfere koja se pretvara u naivnu viziju. Intezitet ritma je promenljiv, forme se negde pojavljuju kao šire slike sa konkretnijom sadržinom, a onda opet u nekim celinama se nagomilavaju i ubzavaju ritam, kao da se bore za svoje mesto u okvirima celine. Možda se kroz refleksiju ravni može ogledati kontura vremena i prostora u kojima Miona Marta Marković živi."

(Deo teksta iz kataloga - Biljana Jotić, istoričarka umetnosti)


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :