ČELIČNI I OSEĆAJNI: Na rokenrol sceni pojavio se beogradski sastav STEEL

Datum objave:06.12.2015

Pročitano:6546 puta

By:Milan B. Popović

STEEL CD STEEL / AUTORSKO IZDANJE


Na rokenrol sceni iznenadno se pojavio beogradski sastav “STEEL”, koji se istoimenim debitantskim albumom, već od uvodnog komada “Znaj”, izdvaja iz mase jednoličnih i uniformisanih bendova srpske i ex Yu regionalne sadašnjice. Kako želim da te vidim, kako želim da te ponovo zagrlim – odpočinje drugi redni zapis sa ove kompaktne diskete. Da se razumemo, ovo je melodični hard metal sa izvanrednim vokalom Branislava Lazića, poznatog kao glavog favorita u domaćim TV takmičenjima pevača talenata u kojima je stizao sve do samih super finala, a konačna nagrada i pobeda mu je za dah, izmicala, ali ne njegovom krivicom. Čini se da je saradnja sa sastavom “Steel” ono što je Branislavu Laziću upravo trebalo. On tu ima potpunu kontrolu na svojim vokalnim mogućnostima koje tek sada dolaze do izražaja u njegovom, rokenrol maniru, onom jedinom, kakvom samo njemu i doliči.

 

ČELIČNI I OSEĆAJNI: Na rokenrol sceni pojavio se beogradski sastav STEEL | Recenzija Milan B. Popović


„STEEL“ je nastao u Beogradu 2013. godine i od tada su u potrazi za što boljim i kvalitetnijim zvukom. Od početka rade na autorskim pesmama i posle dosta problema oko formiranja benda, 2015. godine su se konačno ustalili sa ovom, sadašnjom, postavom. Članovi grupe su: Branislav Lazić (vokal), Rajko Bosiočić (gitara), Petar Djukić (bas), Nikola Plavšić (klavijature) i Saša Omerović (bubanj). Branislav Lazić (vokal) - prvi put se pojavljuje u TV emisiji „3Kdur“ i dolazi do finala sa Jelenom Tomašević. Posle 15-ak godina učestvuje u emisiji "Pinkove zvezde" gde biva prlično zapamćen i dobija veliku podršku žirija sa pesmom "Daire" od grupe „Smak“. Bosiočić Rajko (gitare) - idejni tvorac grupe i kompozitor svih pesama, od samog početka benda uz veliku podršku Omerović Saše i ostalih članova. Omerović Saša (bubanj) - čovek ritam sekcije i tekstopisac grupe, saradjivao je i sa grupom „Divlje Jagode“. Petar Djukić (bas) - sjajan momak neverovatno precizan sa instumentom, kao i Nikola Plavšić za klavirom.

 Samo jedan od dragulja ove CD ploče jeste muzički akt “Gde je ljubav naša“, posebno njen refren koji vam razbija sve vaše oklope i štitnike, svojom jednostavnošću i iskrenošću, čineći vas ranjivim i emotivno iziritiranim. Gitarski solo Rajka Bosiočića iskri i isijava u ovoj numeri po prvi put tako ubedljivo u prve tri pesme albuma „STEEL“ kojeg preslušavam redom, od prve do devete pesme. „Samo ti“, muzički, pa i vokalno deluje još više dinamičnije ali i kontrolisanije. Ovaj dokumenti, “Samo ti“ i „Znaj“, muzički, vokalno i produkcijski može se uporediti sa bilo kojim bendom koji na muzičkoj globalnoj šou biznis planeti postoji u okviru AOR žanra kome, zapravo, pripada. Fantastičan i impresivan komad, i muzički i vokalno. Lirički se pesma uklopila da je sve na svom mestu. Skoro pa petominutna pesma, moćna i energična „Samo ti“, konačni je predah ovih ljutih rokenrolera. Tu dolaze do izražaja svi potencijali, svih članova grupe, pored pomenutog Branislava Lazića, vokala, preko Rajka Bosiočića na gitari, basiste Petra Đukića, umetnika za setom bubnjeva, Saše Omerovića i do klavijaturiste, koji je svojim harmonijama posebno oplemenio numere – „Ako nam je suđeno“ i „Priznajem“, da pobede i uspeju u svojim umetničkim namerama! I u ovoj numeri gitara Rajka B. dominira, posebno mislim na gitarske solo deonice, koji deluju poput munja koje se gromoglasno prolamaju etrom i vetrom. „Deo sna“ je apsolutni komercijalni „radijsko frendli“ komunikacioni produkt. I kad kažem tu grubu reč -produkt- mislim u pozitivnom smislu, na finalni proizvod ove petorice sjajnih poznavalaca svojih instrumenta. Priznajem moje zablude i laži sitne - peva Branislav tako sugestivno i nastavlja - Vreme je za istinu, ostani, oprosti mi. To deluje u ovoj moćnoj baladi tako skrozirajuće da dolazite i dovode vas do duhovnog ushićenja i radosti možda i tuge, sete, kako kod koga. Završni, zatvarujći komad „Spasi me“, oslonjen na temelje „Whitesnake“ strujanja ukazuje na eventualne kreativne uzore ovih umetnika. „Spasi me“, oni dozivaju, a vi ih na koncertnim nastupima – spasite - vašim dolaskom u koncertnu salu kada budu svirali u vašem mestu. Oni to zaslužuju, oni zaslužuju da traju i da budu podržani i spašeni! Na kraju krajeva, ovaj bend je jedan od retkih srpskih bendova koji svojim delovanjem spašava srpski rokenrol!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream