Carlos Santana - Kalemegdan - donji grad 11.07. 2009.

Datum objave:24.06.2009

Pročitano:4265 puta

By:Aleksandar Radoš

Poznat po grupi koja nosi njegovo ime, Karlos Santana iznova stvara i oblikuje muzičku kulturu univerzuma skoro četrdeset godina. Umetnik vizionar, koji ne obraća pažnju na granice među muzičkim žanrovima, osmislio je koncept world music mnogo pre nego što je taj izraz prihvatila pop kultura. Zvuk ’’Karlos’’ se širi i evoluira već decenijama, i na putu je da postane interplanetarna muzika.

Rođen je u mestu Autlan de Navaro, u Meksiku, koje danas ima ulicu i trg sa njegovim imenom. Otac mu je bio marijači violinista i Santana je pošao njegovim stopama, počeo je da svira violinu sa pet godina. Kada se njegova porodica preselila u Tihuanu nekoliko godina kasnije, Santana je počeo da svira instrument koji će ga učiniti muzičkom ikonom – gitaru. Na početku je imitirao svoje heroje – Džon Li Hukera, Ti Boun Vokera i Bi Bi Kinga koje je slušao na američkim radio stanicama.Karlos se 1961. godine preselio u San Francisko i par godina kasnije je formirao Santana Bluz Bend. Santanini kul soul rifovi i latino ritmovi su odmah naišli na publiku koja je bila željna novih muzičkih ideja. Karlos i kompanija su postali divovi tog doba, definišući muzičku scenu regiona kasnih šezdesetih, njihova slava je dostigla neočekivane razmere, a umetnički izraz je ostao slobodnog duha.

Veliki uspeh je stigao, svi koncerti na turneji su bili rasprodati, a najveći utisak je Santana ostavio na originalnom Vudstok festivalu 1969. godine. Od tada do današnjih dana nije usporio.

Santana je član Rokenrol kuće slavnih, prodao je preko 90 miliona ploča i nastupio je pred više od 100 miliona ljudi. Osvojio je deset nagrada Gremi, uključujući rekordnih devet za trideset šesti album Supernatural (1999.). Album je do sada prodat u više od 25 miliona primeraka i osvojio je nagrade - album godine i pesma godine za singl Smooth.

Za hit The Game of Love iz 2001. , Santana je dobio prestižnu nagradu Gremi. Takođe je osvojio tri latino Gremija, a 2004. je primio nagradu ’’Osoba godine’’. Njegov album iz 2005. godine All That I Am, nastavlja Karlosovu tradiciju sarađivanja sa najvećim imenima svetske muzičke scene.

Iako je već četiri decenije snima i izvodi muziku, Karlos Santana je na vrhuncu svoje karijere, vitalniji i značajniji nego ikada. On veličanstveno spaja virtuoznost ’’stare škole’’ i svežinu ’’nove škole’’ neprestano privlačeći novu publiku svojom muzikom. Njegov zvuk koji spaja rok, džez, bluz, soul i latino izraz je jedinstven i prepoznatljiv.

Santana je postao kulturni događaj, prevazilazi sve granice, stvarajući muziku koja je postala saundtrak sveta.

Karlos Santana se trenutno nalazi na jako traženoj svetskoj turneji: Supernatural Santana a Trip Through the Hits.Santana nastupa sa desetočlanim pratećim bendom u kojem se nalaze Čester Tompson (klavijature), Beni Ritveld (bas), Denis Čejmbers (bubnjevi), Endi Vargas (vokal), Karl Peraco (perkusije), Bil Ortiz (truba), Džef Krisman (trombon), Tomi Entoni (gitara), Raul Rekov (kongo) i Toni Lindzi (vokal).
Beogradska publika će imati priliku da prisustvuje ovom nesvakidašnjem spektalku 11.jula u Donjem gradu na Kalmegdanu.

Set lista se proteže kroz sve četiri decenije, od prvog singla iz 1969. - Jingo i hita iz 1970. Evil Ways do poslednjeg hita iz 2008. godine Into the Night. Takođe nezaobilazne su i pesme: Oye Como Va, The Game Of Love, No One To Depend On, Put Your Lights On, Maria Maria, Soul Sacrifice i Everybody’s Everything.

Puštene su u prodaju karte za ovaj koncert i to samo u dve kategorije, za parter čija je cena 3900 dinara i za prostor ispred bine, takozvani Wave breaker po ceni od 5900 dinara.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :