Carl Cox - Ne pratite prolazne trendove

Datum objave:24.04.2014

Pročitano:4243 puta

Carl Cox, istinski ambasador elektronske muzike, važi za čarobnjaka na gramofonima već više od 30 godina. Poznat i kao jedan od najpopularnijih DJ-eva svih vremena, on konstantno probija granice plesne muzike i postavlja trendove generacijama DJ-eva. Njegovi setovi pomeraju desetine hiljada klabera na žurkama i festivalima širom sveta, vodi nekoliko legendarnih party serijala u top klubovima na Ibici i jedini je DJ koji ima svoju binu na skoro svakom Ultra Music festivalu na svetu.

 

 

Na svojoj etiketi Intec Digital izdaje originalni i prodorni techno a njegova web radio emisija Global broji više od 16 miliona slušalaca. Ovog leta, legendarni Carl biće i glavni mentor na svetskom finalu najvećeg globalnog DJ takmičenja burn Residency, koje će se održati na Ibici. On će, zajedno sa čuvenim Peteom Tongom, voditi muzičke radionice za finaliste, pomoći im da unaprede svoje veštine i osvoje rezidenture ili ugovor vredan čak 100 000 evra. Nekoliko dana pred finalnu Mix Off žurku u Beogradu na kojoj će biti odlučeno ko će predstavljati Srbiju na Ibici i učiti od ove dve DJ zvezde, Cox je sa čitaocima Urban Buga podelio nekoliko momenata iz svoje prebogate karijere i planove za burn Residency.

Ispričaj nam nešto o svojim DJ počecima. Da li si tada mogao da zamisliš da će plesna muzika postati ozbiljan biznis?

 

Kada sam počeo da puštam house i techno muziku, 80-ih, scena plesne muzike je već bila prilično velika. Imali smo ogromne rejvove, koji su sada legalizovani i nazivamo ih festivalima. Klupska scena je bila velika kao što je sada a 90-ih je prerastala u mainstream kulturu u kojoj smo imali rejv ili acid house trake u top listama.

Da li se sećaš svog prvog nastupa na Ibici? Kako si se osećao?

 

Klubovi su se, očigledno, dramatično promenili od tad. Nismo imali produkciju kakvu imamo danas, većina klubova je bilo na otvorenom i žurke su trajale po ceo dan i noć. Ostrvo je magično i, iako je sve više zakona na snazi, ta magija i dalje postoji. To ne može da se ponovi na nekom drugom mestu.

Po čemu se burn Residency razlikuje od ostalih DJ takmičenja na Ibici?

 

Ne znam da postoje takmičenja kao što je burn Residency, gde već poznati DJ-evi uče finaliste i pomažu im da napreduju.

Koje su glavne veštine kojima ćeš naučiti finaliste?

 

To zavisi šta im treba, ja sam tu da prenesem neke od stvari koje sam naučio u karijeri i pomognem im na način koji im treba.

 

Koji je tvoj benefit od toga da si glavni mentor burn Residency?

 

To je prilika da pričam sa mladim talentovanim DJ-evima, da vidim u kom fazonu su nove generacije i da čujem sjajnu muziku.

 

Da li si napravio neke greške u karijeri zbog kojih si postao jači i uspešniji? Ako jesi, možeš li nam reći nešto o tome?

 

Mislim da nisam pravio greške. Donosiš različite odluke, dobre ili loše, učiš iz njih i nastavljaš.

 

Koje kvalitete DJ zvezda treba da poseduje da bi ostao poznat i važan dugo vremena?

 

Budite prilagodljivi, učite da se menjate sa tehnološkim napretkom. Industrija se menja i raste i vi morate da radite isto ali i da ostanete svoji. Nemojte da pratite prolazne trendove.

 

Koji su ti planovi za 2014, a tiču se projekata, nastupa i izdanja?

 

Biću na neprekidnoj turneji do kraja godine, pa obratite pažnju na moj sajt i društvene mreže. 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :