CARDINAL POINT: IZUZETNO U SVAKOM SMISLU!

Datum objave:27.04.2016

Pročitano:3749 puta

By:Milan B. Popović

CARDINAL POINT CD SPIT ON TRUST AND RELIANCE / NOCTURNE MEDIA & LAMPSHADE MEDIA


Pre ikakvog eseja/CD recenzije muzice i lirike sastava “Cardinal Point” i albuma “Spit On Trust And Reliance”, moramo se pozabaviti nečem, na šta jednostavno moramo dobro otvoriti oči i što ne smemo izostaviti već naglasiti kao poseban, izuzetno redak slučaj, a to je prebogata luksuzna digi pak pakovanje, knjižica i omot sa mini knjigom (tekstovima svih pesama), zasebnim posterom grupe na kojoj su sva četvorica članova grupe “Cardinal point”, plus nalepnica u vidu logoa grupe. Ovo se u inostranstvu naziva “limited edition” izdanje. To je toliko upadljivo profesionalno dobro urađeno da jednostavno ne sme biti skrajnuto i zaboravljeno, jer je u doba hiper produkcije, nemaštine, ekonomske krize – retkost i na regionalnoj balkanskoj sceni, evropskoj, pa i u USA muzičkoj diskografskoj i šou biznis industriji.

 

CARDINAL POINT - SPIT ON TRUST AND RELIANCE


Jedanaest pesama na CD ploči ukoliko računamo Outro, a 12 numera ukoliko pridodamo pesmu “They Say” koja traje skoro pa četiri ipo minuta. Ovaj bend-iako to naizgled liči, nije- “radijski prihvatljiv”, ne zbog sirovog gitarskog prizvuka, niti zbog odjeka bubnjeva koji vam pomeraju unutrašnje organe, već zbog toga što većina pesama vremenski traje od oko četiri ipo, pa do pet ipo pesama a poseban kuriozitet je deseta redna pesma na CD-u Spit On Trust And Reliance”, koja traje neverovatnih osam ipo minuta.


Da sada zanemarimo estetiku, imidž i matematiku, ovde dobijamo brutalne udarce ispod pojasa koji ne bole već prijaju. Ovde vam se creva vezuju u najčudnije spletove. Otežano, na momenta “Pantera” pevanje, na trenutke “Alice in Chains” iz najboljih momenata njihove kratke ali plodonosne karijere, srpska četvorka “Cardinal Point” uspeva da jasno i glasno ostavi svoj autorski pečat.


Ni u muzičkom komadu “Rise Above All”, “ Cardinal Point” vam neće dati mira. Ili će vas odbiti od daljeg preslušavanja ili će vas još vise privući i animirati. Potpisnik ovog teksta spada u ovu drugu grupu. Sve je ovde raskošno , raspojasano široko, besno, strasno sa dozom znoja, bola, besa i krvi. Nema praštanja nikome niti uzmicanja nit pred kime.


Iako nisam neko izuzetno veliki (mada pratim najnovija dešavanja na sceni zbog prirode i specifičnosti recenzentskog posla) pristalica preterano agresivnog modernog metal zvuka (koji je na ovom albumu ukršten sa nekoliko drugih njemu sličnih i srodnih pravaca), ovim momcima/instrumentalistima i autorima treba skinuti kapu uz jedan uljudan i pristojan naklon.


Teško je neke momente dočarati nakon slušanja ovog CD-a, pa makar bili i pesnik u najboljim godinama, ali je sasvim lako i slobodno opuštajuće i privatno i javno podržati rad agresivno dobre i bombarderski potmule, uigrane četvorke – Cardinal Point! Svaka čast i grupi i izdavačima ovog CD-a. Imali su šta da predstave publici kojoj preporučujem da uživa u ovim nesvakidašnjim pesmama.


Treba biti do kraja fer (koliko se to može, naravno) i pomenuti članove sastava “Cardinal Point”, a oni su: Miodrag Dimitrijević Šima, vokal i gitare, Milan Stojković Zverko za setom bubnjeva, Dejan Mitić Beci na bas gitari i Milan Stefanović za gitarom. Muziku potpisuju zajednički svi članovi benda dok su tekstovi autorsko delo Dejana Beci Mitića. Materijal je produciran od strane Stefana Gaćeše, a koproduciran od strane Vladimira Zdravkovića. Da se vratimo na početak ovog eseja/CD recenzije, naslovnica i dizajn knjižice delo je Nenada Tasića. I za naše prilike i uslove, a i za inostrane – vanserijski briljantan CD!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :