CAI GUO-QIANG - genije iza olimpijskog vatrometa

Datum objave:06.09.2008

Pročitano:5836 puta

By:Ivan Gucunski Imperial Overlord

 


99 vukova jure ka staklenom zidu. Životinje skaču u vazduh, silovito se bacaju unapred kao da će upravo udariti u zid. Head On je naslov Cai Guo Đanove (Cai Guo-Qiang) dinamične instalacije koja je prvi put postavljena u nemačkom Gugenhajm muzeju 2006. Rad je propraćen ogromnim crtežima načinjenim barutom i video projekcijom Illusion II. Za ovu spektakularnu akciju usred Berlina, Cai je čitavu kuću digao u vazduh pomoću raznobojnog vatrometa.
 

 


Kada je umetnik, koji je rođen 1957. u Quanzhou, posle karijere glumca borilačkih veština u kung-fu filmovima odlučio da 1981. ipak studira na pozorišnoj akademiji u Šangaju, došao je u kontakt sa evropskom pozorišnom tradicijom, koja još od perioda baroka gaji ljubav prema spektaklu.
 
Za razliku od ostalih umetničkih akademija u Kini, program na pozorišnoj akademiji je pružao internacionalne dijaloge sa stručnjacima iz sveta umetnosti. Diskusije su bile konceptualne, kako se Cai Guo Đan seća. Uz praktične savete koji se se kretali od pisanja projekta do planiranja budžeta, produkcije, i najzad samog performansa, diskutovalo se i o scenografiji, upotrebi svetla, i pre svega o upotrebi prostora i vremena koji su bili od suštinskog značaja za Caijev umetnički razvoj.
 
Ranog jula 2006., slatka mala porodična kuća preko noći stvorila se na praznom placu u centru Berlina. Prolaznicima je postalo jasno da je ona izgrađena sa posebnom namerom - onda kada ju je Cai digao u vazduh sa spektakularnom paletom šarenih vatrometa za svoju akciju Illusion II, koju je kasnije projektovao na zidove galerije kao deo svoje ogromne samostalne izložbe I Want To Belive.
 

 

 

 


Nakon godina umetničke prakse, Cai je uspostavio uspešnu saradnju sa specijalistima i ekspertima iz raznih disciplina; sa naučnicima, doktorima, feng šui stručnjacima, dizajnerima, arhitektama, koreografima, režiserima i kompozitorima.

Osim što preko deset godina osvaja prve nagrade na najznačajnijim umetničkim festivalima, posebno je došao u centar pažnje nakon organizovanja vatrometa povodom svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008.
 
 vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :