Barutana klub Beograd

Branko Radaković: Uporan kreativni rad, i čvrst stav!

Datum objave:25.12.2017

Pročitano:3709 puta

By:Milan B. Popović

BRANKO RADAKOVIĆ CD PAKOVANJE METROPOLIS MUSIC

Možda se može, u svom ovom refleksivnom, liričkom, krajnje iskrenom i inteligentnom koordinatnom sistemu urbopoetike, od svih mogućih instanci i raznolikih vizija, duboko ličnih, a u isto vreme univerzalnih, sveobuhvatno - sublimirati u jedan ključni stih/refren DOSTA SMO BILI EKSPERIMENT, koji krasi sedmu numeru AUTORITETI narezanu na ovoj kompaktnoj disketi sa impresivnih 11 numera.

 


Već u sledećem muzičkom songu NAĐI SE, Branko briljira direktno pitajući slušalačku armiju/krajnje konzumente muzike uopšte, IMAŠ LI STAV, DA PROGOVORIŠ I SVETU POKAŽIŠ KO SI STVARNO TI?. Ne bi bilo loše napomenuti da je ova pesma vremenski najduža i traje koji sekund više od šest minuta, što samo podkrepljuje i podržava Brankov poriv da kulturom razbija uspostavljene rđave, veštačke i klanovske konvencije na paramparčad, ne praveći pesme koje su „radio frendli“, komercijalnog do tri minute i 20 sekunda trajanja. Odmah zato, poručuje NAĐI SE U OVOM HAOSU, on, Branko Radaković, kao da pokušava da živne/promrda i trgne i statične, probudi uspavane i osvesti zamišljenje.


SVEMIR TRENA je komad koji počinje toliko fascinantnom instrumentalnom uvodom koji je, po mišljenju potpisnika ovog prikaza, najatmosferičniji i najmagičniji na albumu PAKOVANJE. Međutim, potpuno neočekivano, numera menja ritam u jednom minutu i 40 sekundi. PRONAĐIMO BOLJE NAČINE, PUTEVI NEKA SE UKRSTE-poručuje Radaković Branko.


Pesma PONOVO TU, je završni akt na albumu PAKOVANJE, koji je svojevrsni smiraj, bajka i uspavnka za kraj. I u njoj Branko Radaković, gotovo nežno peva i pita se -Zašto je sve nestalo, zašto kada smo živeli tu, i slušali jedni druge, i voleli i pevali.

 

PEVAĆEMO-zaokružuje ovaj izuzetanalbum, simboličnog naslova – PAKOVANJE! Što se mene tiče, ja bih ga nabavio preko sve aktuelnijih prenosnika zvučnih uradaka i kod nas i u svetu, modernih platformi Dizer i Spotifaj, što bih i preporučio i vama krajnji slušalački auditorijumu.

 

Zaboravih da napomenem, Branko Radaković je kompletni autor albuma Pakovanje. Napisao je sve tekstove, komponovao svu muziku i aranžmane i odpevao sve pesme. To nije zanemarljivo! To je činjenica, neoboriv dokaz da je svim tzv. „neprijateljima“, ili onima koji su sumnjali u njega - zapakovao usta ovim pakovanjem od 11 autorskih pesama, pa ko uspe da ih proguta ovakve kakve jesu, a da se ne udavi, svaka mu čast!


Branko Radaković nije slučajno nazvan multitalentovanim umetnikom. On to zaista i jeste. Slikar je sa više samostalnih i grupnih izložbi, gitarista i kompozitor u bendovima „Argus“ i „Olovni balon“. Branko iza sebe ima objavljenu zbirku poezije, ali se ne lakta, ne hvališe, samo uspešno ćuti i kvalitetno stvara i niže uspehe. Kao režiser, uradio je skoro 40 dokumentarnih filmova i nekoliko igranih. Najveći uspeh, postigao je sa sedamdesetominutnim muzičkim dokumentarnim filmom LIMUNOVO DRVO, koje je doživelo više od 30 projekcija u Srbiji, Hrvatskoj...i pritisak javnosti da se taj film i dalje pogleda/javno emituje, ne jenjava ni dan danas. Ponosan sam kad imam kome i o kome da pišem. Onda tastatura sama kuca slova, a slova su od srca, Muza, i umetnosti! Maestralno PAKOVANJE! Eh, da je više takvih, ovakvih, gde bi nam bio kraj? Bravo!
 


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
Denis Kožljan
28.12.2017 18:06
Čestitam Branku na njegovom uratku koji je izvrstan u svim segmentima kao i uostalom svaki do sada...samo naprijed Branko...čovjek koji svoje emocije zna pravilno i svrsishodno rasporediti !
Zora Počuč
26.12.2017 00:16
Fantastično, Kraj snova, Istina posmatra, prelepo


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :