Branko Radaković: Neophodna energija

Datum objave:03.10.2016

Pročitano:4546 puta

By:Ilija Đurđanović

Poznati multimedijalni umetnik Branko Radaković uvek ima šta da kaže, tako da povoda za razgovor ima na pretek. U ovom rekao je nešto o svom još uvek popularnom dokumentarcu ''Limunovo drvo'', koji je ove godine osvojio tri nagrade na tri različita filmska festivala.

 

Branko Radaković


Radaković je i za prethodne filmove dobijao nagrade, a još kao dete počeo je uspešno da se bavi slikarstvom i rok muzikom. Ponovo je prošle godine krenuo da radi autorsku muziku, pa je i tome bilo reči, ali i o početku stvaranja na njegovom novom, šestom po redu, dugometražnom filmu, koji će se zvati ''Marketing''.

Kako je nastajao film ''Limunovo drvo''?

Snimanje je teklo relativno lagodno. Sa puno smeha i uz jedan šarm iz jednog doba koje je, čini mi se, nažalost prošlo. Sa druge strane, dok sam montirao film, morao sam da unesem kod sebe jednu surovu disciplinu, što uostalom i uvek činim kada je u toku postprodukcija. Svakako i da sama snimanja imaju svoju disciplinu, ali rad sa ljudima zna da bude veoma zabavan. Kada montiram, potpuno se osamim i tu nema puno šale.


Šta vas tačno vezuje za rad, lik i delo Milana Mladenovića?

Mnogo toga. Slušao sam ga kao klinac, a i imao sam bend Argus koji je u jednoj fazi podsećao i na EKV. Nešto kasnije počelo je da mi smeta to što su razne nekompetentne osobe bliske mediokritetskom establišmentu počele da stvaraju grotesknu famu oko lika i dela Milana Mladenovića. Shvatio sam izgleda da moram ponovo da se povežem sa mojim muzičkim uzorom iz tinejdžerskih dana i ispravim tu nepravdu.

 

Branko Radaković


Kako ste se razvijali kao umetnik i šta Vas posebno tera da ustrajete u svom umetničkom radu i dalje uprkos nepovoljnoj klimi u društvu za umetničko bitisanje?

Rođen sam u porodici umetnika. I moj otac Nenad i pokojni stric Predrag su u svojim određenim segmentima bili odlični kreativci. Učio sam od njih, od njihovih prijatelja umetnika, preko knjiga, filmova i muzike, ali izgleda da mi je i dosta toga već bilo usađeno u krvi i pre rođenja, tako da je od mene izgleda moralo da ispadne tačno to što danas predstavlja moju ličnost. Iako je otac na mnogo načina pokušavao da me odvrati od umetnosti, znajući da za proboj u tom svetu veoma često nisu dovoljni ni talenat, ni rad, pa ni autentičnost, nego neki nepoznati elementi, ipak me je sa druge strane, shvativši da je umetnost za mene nešto više i od samog života, vaspitavao da je povrh svega najvažnije da, i uprkos neuspesima, sebe konstantno izgrađujem. I mene samog ponekad začudi kako uopšte nastavljam tim putem, uprkos mnogim nepogodama koje sam često doživljavao. No, to je jače od mene i da je moguće da se vremeplovom vratim u najranije detinjstvo, drugi poziv ne bih izabrao.


Kako je bilo promovišući Vaš najnoviji film?

I prijatno i neprijatno. Kod nas izgleda puno ne znače ni značajni uspesi, pogotovo u domenu umetnosti, pa se stalno osećate kao neko ko počinje iznova. U zemlji u kojoj sve jeca od trivijalnosti, teško je snaći se kao slobodouman stvaraoc. Samim tim i promocije su upitne. No, ono što je za mene dragoceno sa promocija je upoznavanje sa kvalitetnim ljudima sa kojima kasnije nastavim pravo druženje. To je retkost, ali dešava se. 

 

Branko Radaković


Da li ima planova za budućnost i kakvi su?

Planova uvek ima. Možda i previše za jednog pojedinca koji je oduvek bio hiperproduktivan. Ove godine sam počeo da snimam novi dugometražni dokumentarac koji se zove ''Marketing''. Snimio sam već skoro deset učesnika iz sveta umetnosti, od kojih su mi većina i privatno dobri drugari, a snimanje ubrzo nastavljam nakon kraće pauze. Takođe uveliko radim i na svom novom albumu na kome sam kompletan autor. Definitivno ime albuma će se verovatno znati tek kada završim sa snimanjem dok za sada imam više radnih naslova. U međuvremenu stvaram i muzičke spotove za te pesme, a uskoro treba da završim i duet sa zagrebačkom legendom Renatom Metessijem. Pesma za taj duet se zove ''Svet se pokreće''. Za tu stvar napisao sam muziku i tekst prošle godine, nakon povratka iz Zagreba gde sam nakupio u sebi ponovo neku energiju koja mi je očigledno bila neophodna. Shvatio sam posle dužeg perioda da mogu ponovo da stvorim u jednom dahu kompletnu muzičku numeru sa tekstom. Tako se nanizao dobar broj zanimljivih pesama i do sada sam ih snimio šest. No, nezavisno od tih šest, već pomenuta ''Svet se pokreće'' kao da je sudbinski bila predodređena da je snimim sa Renatom, koji je trenutno sređuje u studiju. On dodaje polako nešto svoje i biće to jedna veoma bitna saradnja. Takođe, imam i neke pozive da glumim u jednom filmu i jednoj seriji, ali više od toga, ne smem javno da odajem. Dakle, ima puno toga na vidiku, ali šta će od toga ostaviti ozbiljan trag, videćemo.


Kako ste se uspeli dovijati za sredstva za snimanje Vaših filmova?

Realizaciju mojih filmova niko finansijski ne pomaže. Zbog toga ogromnu energiju potrošim na neke stvari koje reditelji inače ne rade. Mnoge nedostatke prouzrokovane nedostatkom novca moram da naodoknadim kroz različita i neobična snalaženja. Utoliko mi je znatno teže, ali i sve ono što kasnije postignem sa njima, sigurno mi je slađe nego onim autorima koji su primorani da rade iz nekih razloga određene projekte. Kod mene caruje beskompromisnost, pa ne moram nikome da polažem račune.


Kako postižete sve da uradite što vam predstoji pri snimanju jednog dokumentarnog filma?

Danonoćnim radom. Često sam ozbiljno iscrpljen, pa mi je i često teško da se vratim u normalu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :