BORN SLIPPY REMIX: Andrew Meller vratio u život kultnu traku iz Trainspottinga

Datum objave:13.05.2016

Pročitano:8747 puta

By:Marija Joksimović

Prošlo je 20 godina od kada se Underworldov hit Born Slippy našao u kultnom filmu Trainspotting, a potom napravio pravu revoluciju na muzičkoj sceni. Naš di-džej i producent Andrew Meller a.k.a. Andrija Antić, napravio je reinkarnaciju ove kultne trake koja je već zavladala plesnim podijumima u klubovima, ali i na festivalima. Njegov remiks pustila je čak i mračna tehno kraljica Nicole Moudaber, a ako je sudeći prema reakcijama koje Meller dobija  – hit je tu i nema sumnje da će ovog leta odzvanjati na žurkama širom sveta, naročito sada kada je najavljen i nastavak Trainspottinga. 

 

Andrew Meller

 

Meller ne krije radost i oduševljenje zbog toga što je pesma izazvala veliku pažnju, a čak je poslao i dvojcu iz Underworlda pa nestrpljivo čeka i njihovu reakciju. U intervjuu za Urban Bug otkrio nam je kako je tekao stvaralački proces ovog bootlega. 

 

Otkud ideja da baš sada napraviš remiks za Born Slippy? Da li je možda to što su najavili nastavak Trainspottinga imalo uticaj?
Ne znam, jednostavno mi je došlo. Naravno, ispratio sam najave za nastavak filma sa velikim oduševljenjem, možda je to podsvesno igralo ulogu u odabiru pesme. Generalno volim da slušam a i da provlačim kroz svoje setove staru muziku, to ima neku specijalnu draž naravno mora se i trenutak pogoditi kako bi užitak bio potpun.

Kako je tekao stvaralački proces ovog remiksa, koliko dugo si radio na njemu i zašto zvuči baš tako kako zvuči?

Bilo je to jednog lepog dana hahaha. Šalim se, bila je noć, listam ja tako random klipove na YouTubeu i naiđem na scenu iz Trainspottinga, onda se setim i pesme Born Slippy i brzinski ubacim pesmu u Ableton i počnem. Uvek pustim da me vibe vozi, muzički nisam ograničen, kakav god vibe ispao dok me “radi” odlično je. Do jutra sam imao konstrukciju. Remiks je imao te, kako bih ih ja nazvao, epske brejkove i onako jak gruv, ali opet pitak za uši. Mislim, original je stvarno neprevaziđen, ali je i ovo zvučalo kul u dosta sporijem aranžmanu. Nakon iscrpne noći gruvanja u slušalicama i kratkog spavanja, budim burazera i vičem: Imam hit! On je merodavan za moj rad. Uz jutarnju kafu preslušavamo šta sam odradio. Onda je krenulo igranje sa aranžmanom i naravno pošto to praktikujem često, live video na mojoj stranici. Dobio sam fantastičan feedback sa preko 20.000 pregleda i dosta poruka i pitanja kada će izaći i šta se dešava sa tim. To je bio pokazatelj da sam uboo pravu stvar. Nakon par dana sređivanja zvuka, šaljem Aleksu (BPM) na mastering i ubrzo je bila spremna za testiranje. Usput sam odradio i video miks sa najboljim scenama iz filma.

 


Jesi li već uspeo da je tesitraš u nekom klubu, kakve su reakcije sa dancefloora?
Da, nakon što odradim bilo šta pošaljem prijateljima na preslušavanje da čujem njihove komentare i obavezno testiram prvom prilikom. Prvo testiranje je palo u Pančevu na rođendanskoj žurci mojih prijatelja Glasskeeperza, totalni haos je nastao, srce puno, dlake na mestu hehe. Drugo testiranje je palo u Monsunu, veći prostor i drugačiji vibe. Puštao sam sa Ilijom Djokovićem b2b i srušila je Monsun. Remiks je položio prve testove. Odlična je stvar, underground je, a opet je svi znaju, možeš je provući gde god i proći će.

Remiks je pustila čak i Nicole Moudaber…
Prvo je pustila Lea Dobričić u Hrvatskoj i poslala mi je klip, oduševio sam se i onda sam rešio da pošaljem remiks nekim artistima, pomislio sam, ko zna možda neko i pusti. Zatim mi je stigao klip sa “Uranka” - Nakadia je pustila remiks, neka ludačka atmosfera, evo opet se ježim. I onda mi stiže klip, ‘ladno Nicole Moudaber! Odlepio sam totalno! Žena je pustila remiks nekog tamo anonimusa iz Srbije, o reakciji publike nema potrebe govoriti pogledajte sami.

 

 

Remiks koji je pustila još odzvanja, zatrpani su mi i email i Facebook i svi mogući inboxi, preko 100.000 pregleda kod nje na stranici govori sve. Mnogo di-džejeva, koji su mi bili nedostupni, sada su se javili sami i tražili remiks. Baš sam srećan, iskreno. Pošto sam video da je uzelo maha poslao sam i Karlu i Ricku (prim. aut. Underworld dvojac koji je autor originala) pa APP - Ako Prođe Prođe.


Kad si ti prvi put čuo Born Slippy i koliko je uticala na tebe i tvoj rad?
Pesmu sam čuo mnogo pre nego što sam odgledao film i imao sam je na kaseti. Burazer od tetke me je edukovao poprilično što se muzike tiče. Pesma mi je bila vrh iako tada nisam znao da je vezana za film, film sam gledao kasnije. Sećam se, na kaseti ona se nalazila između The Chemical Brothers - Setting Sun i Prodigy - 3 kilos, bili su tu i drugi hitovi tog doba. Neću lagati da mi je Born Slippy bila inspiracija za mnoge moje pesme i zvezda vodilja, ali da je imala nekog uticaja podsvesno i da je u ličnoj top 10 listi, jeste.

 

Andrew Meller


Pretpostavljamo da si gledao film, šta očekuješ od nastavka? Da li možda imaš ideju koja bi traka mogla da se nađe u nastavku Trainspottinga, a koja bi postigla takav uspeh kao što je Born Slippy?
Naravno, više puta. Pa obično su drugi delovi filmova podbačaj, osim “Kuma” haha. Hm, nisam do sada razmišljao na tu temu, ali mi je upravo sinula ideja, možda come back akcija kao u filmu “Blow”, samo da ga zamrse pošteno kao u “Dve Čađave Dvocevke”. Što se muzike tiče mislim da bi “legla” nova Tigina pesma “No fantasy required” i nešto iz Paul Kalkbrennerove trilogije “Florian” nekako ide uz Trainspotting. Što se tiče neke nove pesme koja bi možda postigla približan uspeh kao “Born Slippy”, nemam predstavu, ostavljam to Dannyju Boylu i očekujem iznenađenje.

Planiraš li možda još neki remiks iz Trainspottinga? Ili nekog drugog kultnog filma?
To vam ne mogu reći jer ne znam ni ja sam. Dok odgovaram na ova pitanja razmišljam o bootlegu Paul Kalkbrennerove pesme “Motherfucker” - ah ta bolesna basčina.

 

Poslušajte šta još zanimljivo Andrew Meller radi na njegovom Soundcloud profilu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :