BOMBARDER: Ima li života prije smrti?

Datum objave:28.01.2016

Pročitano:4493 puta

By:Milan B. Popović

BOMBARDER CD IMA LI ŽIVOTA PRIJE SMRTI / METAL WARNING RECORDS

Već i na sam pogled na omotnicu - rad akademskog slikara-grafičara, Jakše Vlahovića - albuma, tačnije, na sam naslov albuma -Ima li života prije smrti? - ovi „Bombarderi“ vas razoružavaju.

 

BOMBARDER: Ima li života prije smrti? | Recenzija Milan B. Popović

 

Tim, kad dublje razmislite, antologijskim stihom iz jedne od pesama, mišlju i pitanjem- čak iako niste njihov okoreli fan(atik), poput potpisnika ovog prikaza, a koji svakako zna da poštuje tuđi rad, i tuđi umetničko kreativni trud - postaje sasvim jasno da se ovde radi o retkim muzičkim i liričkim zverkama, a ponajviše o gorostasima sarajevsko beogradskog benda, kultnog metal žanra. Jedanaest novih studijskih numera, od kojih se peti redni zapis „Armija mraka“ izdvaja poput svetla u tunelu, i kvalifikuje kao ultra hit. Možda, jedini takav na albumu, ali ne i jedini vredan pominjanja. On nije „rljanje“ i „krljanje“ kakvo ste naizgled samo, navikli od „Bombardera“ ili njemu približno sličnih muzičkih sastava, ovo je mnogo i daleko više od toga.

 

Numera „Tunel“, muzički, autorsko je delo Jakše Vlahovića, koji je pred sam kraj nastajanja materijala napustio bend, a na čije je mesto došao mladi i talentovani Gvozden Racić, opet, bezrezervno doprinoseći krajnjem učinku i efektnom konačnom produktu. Rastko Ličina i Nenad Nešo Kovačević se u nekoliko navrata pojavljuju kao uspešan kreativni spoj i tandem. Bas gitarista, Predrag Predo Sarić se iskazao kao kompozitor i tekstopisac u dokumentu „Mržnja i patnja“, i to kao veoma uspešan i nadahnut, a realan.

 

Bitno je napomenuti da bas gitarista Predrag Predo Sarić ima objavljenu knjigu pesama „KAVEZ BEZ REŠETAKA“. Na CD-u „Ima li života prije smrti?“, imamo nekoliko podžanrova, isprepletanih poput (crne, naravno) brojanice: od thrasha, preko rocka, pa sve do speeda. Ovde imamo i nekoliko gostujućih aktova: Milana Rakića-Uroka u uvodnoj pesmi, Slobodana Bobu Đukića - Jimi 3B (“Ja hodam u svakoj sjeni”) i članovi originalne postave, Senad Ljubunčić i Zlatko Slatinac (“Sve ludosti ovoga svijeta”). Poslednja numera na albumu, zapis “Sodomizer”, obrada je finskog benda “Nifelheim”, koji, obrađuju pesme “Bombardera”.

 

U sastavu “Bombarder”, za setom bubnjeva nalazi se Milan Mikac Janković, inače, bubnjar gotik metal sastava “Abonos”. U liričkom vezivnom tkivu izdanja, potenciranje pojmova poput „krv“, „smrt“, „rane“, „kletva“ i njima sličnih, u neku ruku, mogu delovati prenapadno, prenaglašeno, pa čak i iritantno, ali, moguće je da je to deo vešto smislenog plana autora da na jedan jednostavan a slikovno sirov i krajnje jasan način prezentuju osnovnu izražajnu poruku. U tom smislu, stavimo ovaj CD u plejer, poput melema na rani. Možda rana i zaceli.Videćemo, vreme će to pokazati!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :